Οι “Τσιόδρες” του Covid 19- Ποιοι είναι (εικόνες)

 Οι “Τσιόδρες” του Covid 19- Ποιοι είναι (εικόνες)

Κάθε χώρα έχει πλέον και τον… “Τσιόδρα” της. Ποιοι είναι οι λαοφιλείς επιστήμονες, σύμβουλοι πρωθυπουργών και προέδρων, που, παντού, έχουν γίνει γνωστοί με τα μικρά τους ονόματα;

Το ξαφνικό ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλο τον πλανήτη. Κι ένα από τα απίθανα να συμβούν μέχρι χθες, ήταν η έξοδος στο πολιτικό προσκήνιο επιστημόνων, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στα εργαστήρια, την έρευνα -δημόσια και ιδιωτική- και τα Πανεπιστήμια.

Τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν επιλέξει τους ειδικούς που πλαισιώνουν προέδρους και πρωθυπουργούς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την πανδημία, αλλά και για να μοιραστούν το βάρος της ευθύνης για τη διαχείρισή της υγειονομικής κρίσης. Και, ενώ πρόεδροι και πρωθυπουργοί προβαίνουν απλώς σε διαγγέλματα, οι ειδικοί παίρνουν τον πρώτο ρόλο στην καθημερινή ενημέρωση του κοινού.

Αυτοί οι επιστήμονες είναι αναμφίβολα τα πρόσωπα της κρίσης, αφού εξηγούν κάθε βράδυ σε εκατομμύρια πολίτες τα κυβερνητικά σχέδια που οι ίδιοι προτείνουν για την αντιμετώπιση του ιού. Οι περισσότεροι ήταν άγνωστοι στο ευρύ κοινό μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, όπως ήταν άλλωστε και ο -δημοφιλής σήμερα- κ. Τσιόδρας επικεφαλής του ΕΟΔΥ στη χώρα μας, και σύμβουλος της κυβέρνησης για την πανδημία του κορονοϊού.

Τον δικό τους Τσιόδρα έχουν και η Γερμανία, η Βρετανία η Γαλλία οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιταλία, κ.ο.κ. Όλοι τους διαθέτουν επιστημονικές περγαμηνές, ενώ κάποιοι από αυτούς και το φυσικό χάρισμα της επικοινωνίας.

Την ώρα που οι περισσότεροι πολίτες έχουν πάψει από καιρό να εμπιστεύονται τους πολιτικούς, οι «γκουρού» της πανδημίας, με την «βοήθεια» των ΜΜΕ, γίνονται τα νέα είδωλα των έγκλειστων πολιτών αλλά ταυτόχρονα και συνδιαχειριστές σε μια πολύπλευρη κρίση, που έχει επιβάλλει πρωτοφανείς αλλαγές στην καθημερινότητα ολόκληρης της ανθρωπότητας

Γερμανία

Ο κορονοϊός και οι «Τσιόδρες» του 372335 photo

Στη Γερμανία, το πρόσωπο που έχει πάρει το «χρίσμα» της ενημέρωσης για τον κορονοϊό είναι ο Christian Drosten, επικεφαλής της ιολογίας στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, παρόλο που όταν η Angela Merkel μιλάει στο έθνος για το Covid-19, έχει πάντοτε δίπλα της τον επικεφαλής του Κεντρικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Γερμανίας Robert Koch.

Ο Drosten λοιπόν διαθέτει περγαμηνές λαμπρού επιστήμονα, καθώς μαζί με άλλους ανακάλυψε τους μολυσματικούς παράγοντες που ευθύνονται για την επιδημία Sars ενώ την ίδια ώρα ο 48χρονος σγουρομάλλης έχει επιδείξει ιδιαίτερο φυσικό ταλέντο στην επικοινωνία, τόσο που η Süddeutsche Zeitungmade τον έχει βαφτίσει ως τον «μεγάλο κορονοειδικό του έθνους».

Από τα μέσα Φεβρουαρίου απαντάει σε ερωτήσεις σχετικά με τον ιό σ΄ ένα καθημερινό ημίωρο podcast, προσελκύοντας εκατομμύρια ακροατές στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NDR.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ σοβαρού και αστείου, του ζητούν να θέσει υποψηφιότητα για την Καγκελαρία, ενώ κυκλοφορεί και μια ξεκαρδιστική ταινία με τίτλο: «Άγγιξε το πρόσωπό μου, Christian Drosten».

Σημειώνεται ότι ο Drosten είχε δημοσιεύσει την έρευνά του για τον Sars στο διαδίκτυο προτού ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό. Παρόμοια ανακλαστικά διαφάνειας έχει επιδείξει και στην τρέχουσα κρίση.

Εμφανίζεται πιο απαισιόδοξος από τους άλλους λοιμωξιολόγους όσον αφορά τους κινδύνους, εκτιμώντας ότι πιθανόν να προσβληθεί μέχρι και το 70% των Γερμανών. Εντούτοις, δεδομένου του σημερινού επιπέδου διάδοσης στη Γερμανία, έχει χαλαρώσει όσον αφορά κοινωνικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο συνέστησε στους Γερμανούς να κάνουν μια βόλτα και να απολαύσουν μια καλή μπύρα – παρόλο που η εμφιαλωμένη μπύρα είναι ασφαλέστερη από τη draught, αφού το ποτήρι μπορεί να μην έχει πλυθεί καλά .

Ισπανία

Ο κορονοϊός και οι «Τσιόδρες» του 372336 photo

Για δεύτερη φορά στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στον επιδημιολόγο Fernando Simóν.

Ο ψηλόλιγνος, μετριόφρων –σε στυλ Τσιόδρα- επιδημιολόγος είχε βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο το 2014 με τον Έμπολα. Είχε σημειωθεί τότε η πρώτη εκτός Αφρικής μόλυνση, όταν Ισπανίδα νοσοκόμα κόλλησε τον Έμπολα από ιερέα που επαναπατρίστηκε στη Μαδρίτη από τη Σιέρρα Λεόνε.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ο Simon, επικεφαλής τότε του Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία συντόνισε με παροιμιώδη ηρεμία τους Υγειονομικούς της Ισπανίας στην προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωση της θανάσιμης νόσου.

Με την εξάπλωση του Covid-19, ο Simón επανήλθε. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε την ικανοποίηση που ένιωσαν όλοι μέσα από την αίθουσα Tύπου όταν μπήκε ο Σιμόν», δήλωσε δημοσιογράφος της La Vanguardia, εξαίροντας τις σαφείς και συνοπτικές απαντήσεις του Σιμόν.

Ο Σιμόν μιλά στους Ισπανούς σχεδόν καθημερινά. Καθώς όμως o ιός χτυπά τη χώρα με περισσότερη ορμή από ό, τι την Ιταλία ο Σιμόν έχει αρχίσει να καταβάλλεται. Οι ρυτίδες του έχουν βαθύνει μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα μαλλιά του έχουν λιγοστέψει και η φωνή του έχει αδυνατίσει.

Οι ισπανικές αρχές αντιμετωπίζουν έντονη κριτική για καθυστερημένα μέτρα, διότι είχαν επιτρέψει τη μεγάλη διαδήλωση για τη Διεθνή Ημέρας της Γυναίκας και το συγχρωτισμό χιλιάδων στο γήπεδο της Μαδρίτης μόλις μια εβδομάδα προτού ανακοινώσουν το lock down, ενώ υπήρξαν φωνές που ζήτησαν την παραίτηση του Simón .

«Η χώρα είναι στην εντατική κι ο γιατρός που εντέλλεται να την θεραπεύει έχει διαπράξει πάρα πολλά λάθη», έγραψε ερευνητής στο Twitter, ενώ άλλοι υπερασπίστηκαν τον Simón, επισημαίνοντας την αστάθεια του ιού και την εξάπλωσή του.

Ηνωμένες Πολιτείες

Ο κορονοϊός και οι «Τσιόδρες» του 372337 photo

Ο Anthony Fauci, δοκιμασμένος από τον Τραμπ, που απαιτεί προσήλωση στα γεγονότα, έχει καταφέρει να κερδίσει το αμερικανικό κοινό λέγοντας την αλήθεια, ακόμα και όταν αυτό σημαίνει ότι αδειάζει τον πρόεδρο.

Στις συχνές ενημερώσεις του, ως μέλος της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου εμφανίζεται ασυνήθιστα ειλικρινής. Ο 79χρονος Fauci είναι ανώτερος υπάλληλος του Κέντρου Ερευνών, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επικροτήθηκε όταν διόρθωσε τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να διατεθεί το εμβόλιο κορονοϊού.

Βέβαια, ο Fauci, ήταν σύμβουλος έξι Αμερικανών Προέδρων. Πρόσφατα μιλώντας στο Politico έδωσε το στίγμα του, υποστηρίζοντας πως «δεν πρέπει ποτέ να καταστρέψετε την αξιοπιστία σας, και δεν θέλετε να πάτε σε πόλεμο με έναν πρόεδρο… Αλλά πρέπει να τηρείτε μια καλή ισορροπία, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα συνεχίσετε να λέτε την αλήθεια».

Γεννημένος στο Brooklyn, ο Fauci βρίσκεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIΗ) από το 1968, αλλά έχει αρνηθεί πολλές φορές να αναλάβει την προεδρία του οργανισμού. Το 1984, τέθηκε επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), το οποίο ερευνά ασθένειες όπως HIV / AIDS, φυματίωση και Έμπολα.

Σημαντική θεωρείται η επιστημονική συμβολή του στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ιός HIV καταστρέφει την άμυνα του σώματος, ενώ σε ανάλυση της Google Scholar 2019 αναφέρεται ως ο 41ος πιο εξειδικευμένος ερευνητής όλων των εποχών.
Παρά το γεγονός ότι είναι 79 ετών και ανήκει στην ομάδα των πιο ευάλωτων ατόμων απέναντι στον ιό, σύμφωνα με πληροφορίες εργάζεται 19 ώρες την ημέρα. Είναι φανατικός δρομέας και όπως δήλωσε στο Yahoo News εξακολουθεί να τρέχει πάνω από τρία μίλια την ημέρα.

Βρετανία

Ο κορονοϊός και οι «Τσιόδρες» του 372338 photo

Οι Βρετανοί πολίτες έχουν ανακαλύψει στον επικεφαλής εμπειρογνώμονα για την αποτροπή του κορονοϊού, Chris Whitty, τον ήρεμο λόγο και την ακρίβεια, σύμφωνα με τον Τύπο, ενώ στους ιατρικούς κύκλους θεωρείται αστέρι από παλιά.

Ο 53χρονος Whitty πριν διοριστεί ως ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν επιδημιολόγος, καθηγητής δημόσιας και διεθνούς υγείας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM).

Έζησε τα παιδικά του χρόνια στη βόρεια Νιγηρία. Όταν ήταν έφηβος, ο πατέρας του ο οποίος εργαζόταν για το Βρετανικό Συμβούλιο δολοφονήθηκε στην Αθήνα σε μια εμφανή περίπτωση λάθους ταυτότητας προσώπου.

Τα χρόνια που έζησε στη Νιγηρία, λέγεται πως ίσως να διαμόρφωσαν το πάθος του για την παγκόσμια υγεία. Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς του χορήγησε 40 εκατομμύρια δολάρια το 2008 για έρευνες σχετικά με την ελονοσία στην Αφρική. Ένα χρόνο αργότερα διορίστηκε επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος στο Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης (DFID).

Είναι επίσης εξοικειωμένος με τη δημοσιότητα, καθώς έχει διατελέσει επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των δηλητηριάσεων του Νovichok στο Salisbury τον Μάρτιο του 2018. «Είναι ένας εξαιρετικός, λαμπρός άνθρωπος, Είναι ακριβώς αυτός που χρειαζόμαστε», δήλωσαν πανεπιστημιακοί καθηγητές στα μέσα ενημέρωσης.

Γαλλία

Ο κορονοϊός και οι «Τσιόδρες» του 372339 photo

Ο καθηγητής Jérôme Salomon εμφανίζεται κάθε μέρα δίνοντας στους Γάλλους αξιόπιστη ενημέρωση για την κατάσταση και, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στην L’Obs, «ο πρωθυπουργός ήθελε κάποιον να αναλάβει την ενημέρωση και οι πολίτες να τον εμπιστεύονται. Πολύ γρήγορα είδε ότι ο Jérôme Salomon ήταν το σωστό πρόσωπο για τη δουλειά».

Ο 48χρονος Salomon, ήταν το νούμερο δύο στο γαλλικό υπουργείο Υγείας από τον Ιανουάριο του 2018 υπεύθυνος για την πολιτική και τη διαχείριση κρίσεων στην Υγεία. Έχει ειδικευθεί στη δημόσια υγεία και εργαστεί ως κλινικός διευθυντής και ειδικός σε νοσοκομειακές λοιμώξεις και τροπικές ασθένειες και έχει πραγματοποιήσει έρευνα για την γρίπη των πτηνών H1N1 το 2009.

Αντιπροσωπεύει τη Γαλλία στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και έχει συνεργαστεί με αρκετούς υπουργούς Υγείας της Γαλλίας.

Ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός Υγείας, Bernard Kouchner, για τον οποίο ο Salomon εργάστηκε ως σύμβουλος το 2000, δήλωσε ότι ο καθηγητής είναι «εξαιρετικά λαμπρός» και τον βλέπει πολύ πιο σοβαρό από άλλους.

Ιταλία

Ο κορονοϊός και οι «Τσιόδρες» του 372340 photo

Ο Walter Ricciardi ο οποίος είχε ζητήσει δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό του ιού είναι μέλος της ευρωπαϊκής συμβουλευτικής επιτροπής του ΠΟΥ και σύμβουλος της ιταλικής κυβέρνησης για το για τον κορονοϊό, πρώην πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της χώρας.

Λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, βάλει όλη την χώρα σε καραντίνα, ο Ricciardi είχε πει στον Guardian: «Το γεγονός ότι η επιδημία συνεχίζει να αυξάνεται ουσιαστικά μας υποχρεώνει να λάβουμε αυτά τα μέτρα, τα οποία φυσικά είναι πολύ ακραία. Δεν νομίζω ότι έχουν ποτέ ληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα».

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2019 ο Ricciardi παραιτήθηκε από τον επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας διαφωνώντας με τις «αντι-επιστημονικές» πολιτικές της τότε κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς.

«Είναι σαφές ότι όταν ο Salvini, τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός, λέει ότι, ως πατέρας, πιστεύει ότι υπάρχουν πάρα πολλά υποχρεωτικά, άχρηστα και επικίνδυνα εμβόλια, αυτό είναι εντελώς αντι-επιστημονικό», δήλωσε ο Ricciardi προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια προσέγγιση που υιοθετούν οι λαϊκιστές οι οποίοι δύσκολα αλληλεπιδρούν με την επιστήμη» .

Πάντως όλα τα κόμματα της Ιταλίας, από τη Λέγκα του Βορρά, μέχρι τη Δημοκρατική Αριστερά και το κίνημα Πέντε Αστέρων υποστήριξαν πλήρως τα δραστικά μέτρα καραντίνας τα οποία δυστυχώς φαίνεται πως δεν εμπόδισαν την Ιταλία να ξεπεράσει την Κίνα.

Πηγή: antinews.gr

Σχετικά Άρθρα