Οι πρόωρες κάλπες διχάζουν τον φιλοκυβερνητικό Τύπο – Τι σταθμίζει το Μέγαρο Μαξίμου

Οι πρόωρες κάλπες διχάζουν τον φιλοκυβερνητικό Τύπο – Τι σταθμίζει το Μέγαρο Μαξίμου

Διαφορετικές προσεγγίσεις καταγράφηκαν, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, στο φιλικό προς την κυβέρνηση, Τύπο για αυτό που απασχολεί τον πολιτικό κόσμο, πίσω από την κουρτίνα της αδυσώπητης πραγματικότητας: το «ναι» ή «όχι» στις πρόωρες εκλογές (ένα θέμα που άνοιξε μέσα από το libre.gr.). Διαφορετικές προσεγγίσεις που αποτυπώνουν, λένε όσοι γνωρίζουν καλά τη «γαλάζια» γεωγραφία, τις εκ διαμέτρου αντίθετες εισηγήσεις που δέχεται για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φαίνεται, έτσι, κατ’ αρχήν πως το συζητάει ο πρωθυπουργός, όσο και αν εμφανίζεται (από τον «Ελεύθερο Τύπο», χθες) να ξεκόβει ο ίδιος τη συζήτηση εστιάζοντας στη, νέα, κρίση που έσκασε στα χέρια του.

Τα επιχειρήματα, ένθεν κακείθεν, από το φιλοκυβερνητικό Τύπο, πολλά:

Τυχόν προσφυγή στις κάλπες μέσα στο έτος -είναι η άποψη των «Παραπολιτικών»- ενέχει το δέλεαρ ότι θα… ξεμπερδεύει μια και καλή με το πολιτικό κεφάλαιο «Τσίπρας» βάζοντας τον αντίθετο πολιτικό πόλο σε αέναες προσπάθειες ανασυγκρότησής του και εξεύρεσης νέου αρχηγού (που δύσκολα θα βρει, με τα ηγετικά χαρακτηριστικά του Αλ. Τσίπρα…). Επιπλέον η επιλογή της προσφυγής στις κάλπες φέρνει κατ’ ουσίαν πιο μπροστά το σχέδιο που, ούτως ή άλλως, υπάρχει στα πρωθυπουργικά συρτάρια για διπλές κάλπες (προκειμένου να «καεί» η απλή αναλογική). Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις, ότι ο λαός θα θελήσει να βρει στήριγμα στον πολιτικό που κυβερνά τώρα κλπ)

Από την άλλη, το να τρέχουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες εν μέσω επιπτώσεων της διπλής κρίσης (υγειονομικής – οικονομικής) δεν μπορεί να πει κανείς ότι διαμορφώνει ένα ασφαλές πολιτικά περιβάλλον για το κόμμα που κυβερνά, επιπλέον διαταράσσει τη σχέση εμπιστοσύνης πρωθυπουργού και πολιτών, με πιθανό κόστος για την οικονομία στη δυσκολότερη φάση της εδώ και δεκαετίες, εκτιμά ο «Ελεύθερος Τύπος». Και, άρα, το αποτέλεσμα αβέβαιο, μπορεί να κρύβει παγίδες…

Ενώ μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η οδηγία που δόθηκε σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, να αποφεύγεται κάθε αναφορά στις, θετικές για το κυβερνών κόμμα, δημοσκοπήσεις («Καθημερινή»).

Σε κάθε περίπτωση στοιχείο αιφνιδιασμού δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει πια. Ο 7ος όροφος της Κουμουνδούρου είναι σε γνώση των σκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου και, με το μυαλό σε αυτά τα σενάρια, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει σήμερα το δικό του σχέδιο για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης και τη στήριξη του κοινωνικού ιστού, πρόγραμμα που θα εφάρμοζε αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός. Ένα πρόγραμμα κοστολογημένο, σε συνάφεια με αυτά που εξαγγέλλονται και αρχίζουν να εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Έτσι κι αλλιώς, την όποια απόφαση για κάλπες, ο πρωθυπουργός θα την πάρει με βάση το οικονομικό τοπίο της στιγμής, υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Με δυο λόγια, οι αντοχές που θα επιδείξει η οικονομία μέσα στο καλοκαίρι καθώς και οι επιδόσεις του τουρισμού ειδικότερα, θα αποτελέσουν κρίσιμη παράμετρο για το πού θα κάτσει η… μπίλια. Όλα αυτά, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση, λόγω κοροναϊού, θα είναι απολύτως διαχειρίσιμη.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα