“Κολοσσιαία προγράμματα στην Ευρώπη, μέτρα ασπιρίνες στην Ελλάδα” – Ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Τα μέτρα που θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση, καταθέτει τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τα υλοποιήσει, δεδομένης της ανεπάρκειας -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου- των μέχρι σήμερα κυβερνητικών ανακοινώσεων. Για να μη χρειαστεί για δεύτερη φορά σε λίγα χρόνια να βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ τα κάστανα από τη φωτιά, σημειώνουν χαρακτηριστικά από την αξιωματική αντιπολίτευση.
«Σύμμαχος» της οποίας στην προσπάθεια αυτή είναι η… Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και όλοι οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, μεγάλων και μικρότερων -βλ. Πορτογαλία- χωρών, με τα θηριώδη, αλλά αναγκαία, προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους, μπροστά στα οποία το πρόγραμμα Μητσοτάκη – Σταϊκούρα κ.ο.κ. αποτελεί «θλιβερό κλάσμα», σύμφωνα με την αντιπολίτευση.
Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες από τη μείζονα αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει ένα γενναίο, εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων θωράκισης της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσης της ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, υπό τον τίτλο, «#Μένουμε_Όρθιοι: ΣυνεχίΖουμε μετά την πανδημία. Μη μαζεύουμε πάλι συντρίμμια. Για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία». Στην παρουσίαση του προγράμματος, μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι και τα τέσσερα στελέχη, που ως τώρα έχουν σηκώσει το κύριο βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για τα μέτρα που ανακοινώνει: δηλαδή, Χαρίτσης, Τσακαλώτος, Παππάς και Αχτσιόγλου.
Αυτή η δέσμη μέτρων θα είναι αυτή που θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ήταν κυβέρνηση σε αυτή την κρίση και την οποία, πέρα από πολιτικές αντιπαραθέσεις, καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει, προκειμένου να μη χρειαστεί για δεύτερη φορά σε λίγα χρόνια να βγάλει (ο ΣΥΡΙΖΑ) τα κάστανα από τη φωτιά μίας νέας ακόμα μεγαλύτερης υφεσιακής κρίσης, σημειώνουν με νόημα στελέχη του.
Θα πρόκειται για ένα ολιστικό και κοστολογημένο σχέδιο βασισμένο στα πρότυπα χρηματοδότησης της οικονομίας και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά την εμφάνιση της κρίσης του κοροναϊού. Καθημερινά επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση επιχειρεί με αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα- “ασπιρίνες” να καταπολεμήσει τις δεδομένες πλέον πρωτόγνωρες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συλλογιστική τους σημαντικό ρόλο έχει παίξει η δημοσιονομική ελευθερία που προκύπτει από:
- Την αποφασισμένη παρέκκλιση από τους κανόνες τους συμφώνου σταθερότητας και των κρατικών ενισχύσεων
- Τη ρευστότητα, η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ
- Την ύπαρξη του δημοσιονομικού αποθέματος, το οποίο εγγυάται την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους σε κάθε περίπτωση
- Την κλίμακα των δημόσιων παρεμβάσεων που επιλέγονται σε χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Τούτων δοθέντων, καμία δικαιολογία δεν υπάρχει (ενν. για μέτρα – «ασπιρίνες»), αντιθέτως χρειάζεται να υλοποιηθεί μια δημόσια παρέμβαση ευρείας κλίμακας. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν επιχειρηθούν εκ των υστέρων παρεμβάσεις, όπως λέει ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση, η ζημιά στην οικονομία (επιχειρήσεις, εργαζόμενους) θα είναι μη αναστρέψιμη και το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανηθεί στο μέλλον θα είναι πολλαπλάσιο. Στόχος της άμεσης λήψης οριζόντιων μέτρων μεγάλης κλίμακας είναι αφενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη μετά την κρίση, αφετέρου εξερχόμενοι από αυτήν να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, που θα περιλαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας, χωρίς μείωση εισοδημάτων.
Η προτεινόμενη από τη μείζονα αντιπολίτευση, δέσμη μέτρων θα υπηρετεί ένα διττό στόχο:
- Πρώτον, τη στήριξη των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων μέχρι να λήξουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, ώστε η επόμενη μέρα να μην τους βρει με τεράστιες απώλειες εσόδων και υπερχρεωμένους.
- Δεύτερον, την εξασφάλιση ενός αναπτυξιακού προγράμματος για την επόμενη μέρα.
Οι ως σήμερα παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία είναι ανεπαρκείς, τόσο ως προς το ύψος τους όσο και ως προς την ποιότητά τους. Επιχειρούν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά, ακολουθώντας τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και όχι προληπτικά, όπως θα έπρεπε, καθώς η ύφεση είναι προδιαγεγραμμένη, σημειώνουν και προσθέτουν δηκτικά:
Τα 5 δισ. ευρώ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν θλιβερό κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης ευρωζώνης.
Και, επικαλούνται το πακέτο -μέτρα χωρίς προηγούμενο, τα χαρακτηρίζουν- που αποφασίζουν κράτη και υπερ-εθνικοί οργανισμοί: έτσι, σχεδιάζονται υπερ-ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, η FED κόβει χρήμα, η ΕΕ αναθεωρεί μεμιάς όλα τα θέσφατα της προηγούμενης 20ετίας, η Γερμανία ανακοινώνει καθεστώς επιλεκτικής απαγόρευσης εξαγορών γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους, εξαγγέλλονται γιγάντια προγράμματα κρατικής εγγυοδότησης, παροχής ρευστότητας και άτοκου δανεισμού, ανάληψης μισθολογικού κόστους, προσωρινής απαλλαγής από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, εξυπηρέτηση δανεισμού, και κάθε μορφής κινήτρων ώστε να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ζωντανές.
Μάλιστα, παραθέτουν και το κόστος των μέτρων που πήραν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (σχετικά στοιχεία είχε επικαλεστεί στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή και ο Αλ. Τσίπρας). Συγκεκριμένα, τα μέτρα που λαμβάνονται, σε κάθε χώρα αντιστοιχούν σε: 15% του ΑΕΠ στη Βρετανία, 20% του ΑΕΠ σε Ισπανία και Ιταλία, 15% στη Γερμανία, 12% στη Γαλλία. Κολοσσιαία προγράμματα στήριξης του 95% των μισθών στη Σουηδία, 80% στη Νορβηγία, 75% στη Δανία, 66% στην Πορτογαλία, 60% στην Γερμανία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Άνγκελα Μέρκελ θα εγκρίνει σχέδιο δανεισμού επιχειρήσεων ύψους 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψος 156 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο πακέτο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν στην Ισπανία, τα μισά αφορούν κρατικές εγγυήσεις για δανεισμό επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα για δάνεια και επιδόματα σε οικονομικά πληττόμενες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επίσης 6 μήνες πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων για όλες τις επιχειρήσεις, αναστολή πληρωμής στεγαστικών δανείων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας για όσους πλήττονται.
Στη Σουηδία θα διατεθούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων στις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών με μηδενικό επιτόκιο ενώ δίνεται η δυνατότητα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων για ένα χρόνο με κόστος 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επιπλέον καλύπτεται το 95% των μισθών στις επιχειρήσεις και παγώνουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές.
Κατά συνέπεια, αυτό που υπογραμμίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι η πρότασή τους κινείται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου παρεμβάσεων ενίσχυσης (δημοσιονομικές δαπάνες μαζί με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία). Βασίζεται δε, σε τρία σκέλη: Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών και τέλος ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει, από τη δική του θέση και με τις δικές του δυνάμεις, να πιέζει για την έκδοση ευρωομολόγου, θέση -επισημαίνουν- στην οποία πρόσφατα μπήκε και η ελληνική κυβέρνηση… Το ευρωομόλογο πρέπει να έχει έκταση ικανή να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία, ακόμα και στην περίπτωση που η Γερμανία και οι δορυφόροι της επιμείνουν να αρνούνται, όπως είχε την ευκαιρία να επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στην εφημερίδα “Le Monde”. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβασή του με το άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα, έχει κύκλο επαφών με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, πολιτικούς και ηγέτες, οι οποίοι συμφώνησαν με το μήνυμα της παρέμβασης αφενός, τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης μιας ευρωπαϊκής λύσης με αλληλεγγύη και μέτρα όπως το ευρωομόλογο, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή Γερμανίας και Ολλανδίας αφετέρου.
Νίκος Παπαδημητρίου