Χρ. Σταϊκούρας: Επέκταση των οικονομικών μέτρων και τον Ιούνιο – Ύφεση 4% φέτος
Την επέκταση των μέτρων που ήδη ισχύουν και για τον Μάιο αλλά και για τον Ιούνιο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Επιπλέον, δεν απέκλεισε αύξηση πέραν του 1 δισ. ευρώ του ποσού που θα διανείμει το ΥΠΟΙΚ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής προς τις επιχειρήσεις.
Η ύφεση προσδιορίστηκε προς το 4% για φέτος, ενώ αποδέχθηκε πως θα είναι μεγάλο το πλήγμα στο τουρισμό. Εξήγησε πως δεν θα επανέλθει – μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα – αυτόματα η οικονομία και η αγορά και έτσι οι πολιτικές τόνωσης των δαπανών θα πρέπει να διατηρηθούν για μεγάλη περίοδο και μετά από αυτή τη περίοδο τόνωσης της ζήτησης και στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης (που προυπήρχε) για σταδιακή μείωση των φόρων.
Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως δεν αλλάζει φέτος ο ΕΝΦΙΑ με βάση τα σημερινά δεδομένα. Επίσης επανέλαβε την εξαγγελία του για ρύθμιση οφειλών όταν λήξει η περίοδος αναβολών πληρωμής οφειλών (που προς το παρόν προσδιορίζεται για τον Σεπτέμβριο).
Προανήγγειλε πως έως τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν τα 400 ευρώ στους επιστήμονες και τα Δώρο Πάσχα για τους υγειονομικούς. Από αυτή την εβδομάδα εκταμιεύονται τα 800 ευρώ του επιδόματος.
Επίσης επέμεινε στην ανάγκη για μία ισχυρή λύση που θα διασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα στα κρατικά ταμεία. Η ελληνική πλευρά επισήμανε πως επιμένει σε ένα ευρωομόλογο και πως η ομάδα των “9” έχει ενισχυθεί με την Κύπρο και τη Μάλτα. Προστίθενται πλέον στην ομάδα των κρατών που τίθενται υπέρ του ευρωομολόγου.
Η κρίση δεν θα λήξει σύντομα
Αναλυτικά, η υγειονομική κρίση, όπως είπε, “θα έχει σημαντικές συνέπειες για μεγάλο χρονικό διάστημα και για την ελληνική οικονομία”. Για το ύψος της ύφεσης ανέφερε ότι είναι “συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επανάληψης του προβλήματος μέσα στη χρονιά”.
Εξήγησε πως “ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορεί να κάνει κανείς, εντός και εκτός χώρας”. Εξήγησε πως οι περισσότερες προβλέψεις που έρχονται στη δημοσιότητα “δείχνουν βαθιά ύφεση” και πως “το επόμενο στάδιο είναι να αξιολογήσει κάποιος το πώς θα αξιολογηθούν τα μέτρα και πως θα καλύψουν μέρος από αυτήν την ύφεσης” το 2020 και το 2021. Για τον λόγο αυτό ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως “εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε πολεμοφόδια και για την επόμενη μέρα όταν τελειώσει αυτή η κρίση”. Δηλαδή για να μετριαστεί η ύφεση.
Για τις δηλώσεις πρώην ΥΠΟΙΚ είπε πως μελέτησε με πολύ μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις τους και “υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις και μεταξύ τους”. Πάντως, πρόσθεσε, μειώνουν το ρυθμό της ύφεσης ανάλογα με το πακέτο μέτρων που λαμβάνεται.
Ο ίδιος εκτίμησε πως “με τα σημερινά δεδομένα η ύφεση υπολογίζεται ότι θα είναι πιο πάνω από το 3% πιο κοντά στο 4% και αυτό με το σενάριο ότι η οικονομία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει όπως θα ήθελε χώρα και τον μήνα Μάιο”. Το ίδιο σενάριο “λαμβάνει υπόψη και μία σημαντική αρνητική επίπτωση που θα υπάρχει στον τουρισμό το καλοκαίρι”.
Εξήγησε πως υπό κανονικές συνθήκες “ο τουρισμός είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας”. Ωστόσο, σε αυτή τη συγκυρία είναι “ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα και χρειάζονται, εκτός των πολιτικών που έχουμε ήδη λάβει στοχευμένες δράσεις το επόμενο χρονικό διάστημα”.
Για τα διαθέσιμα είπε πως υπάρχουν 15,7 δισ. ευρώ ως μαξιλάρι ασφαλείας και επιπλέον περίπου 20 δισ. ευρώ που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων γενικής κυβέρνησης σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.