Οι 13 πιο καλοντυμένες τηλεοπτικές σειρές- Το γούστο στην εποχή του εγκλεισμού…

Οι 13 πιο καλοντυμένες τηλεοπτικές σειρές- Το γούστο στην εποχή του εγκλεισμού…

Το monopeto.gr παρουσιάζει τις 13 πιο καλοντυμένες τηλεοπτικές σειρές. Διότι το στυλ και η ενδυματολογική άποψη επικρατούν ακόμα και στην εποχή του εγκλεισμού λόγω κοροναϊού. Δείτε το αποτέλεσμα:

Mad Men

Ουδείς πλέον αμφισβητεί ότι η τηλεόραση και δη η συνδρομητική (Netflix, HBO, κλπ.) ζει ημέρες δόξας. Τηλεοπτικές σειρές όπως το Breaking Bad και το Game of Thrones έχουν καθηλώσει στους καναπέδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να περιμένουν με αγωνία το επόμενο επεισόδιο. Τα ποσά που επενδύονται είναι αστρονομικά και οι παραγωγές ξεπερνούν σε υποδομές ακόμη και αυτές των κινηματογραφικών στούντιο του Hollywood. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αστέρες της μεγάλης οθόνης επιλέγουν να πρωταγωνιστούν σε τηλεοπτικές σειρές αντιλαμβανόμενοι ότι εκεί βρίσκεται τόσο το κοινό όσο και το χρήμα. Θα αναφέρω ενδεικτικά τους sir Anthony Hopkins στη σειρά Westworld, John Malkovich στο The Young Pope και Meryl Streep στο Big Little Lies.

Αλλά ας περάσουμε στα «δικά μας». Καθώς, όπως είπαμε, οι παραγωγές είναι υψηλού επιπέδου, υπάρχουν σειρές που οι ενδυματολόγοι τους έχουν κάνει απίστευτη έρευνα και έχουν αποτυπώσει με ακρίβεια την αισθητική και το στιλ της εποχής. Μέσα από αυτές τις σειρές ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ανδρικής ένδυσης και να διαπιστώσει την ξεκάθαρη διαχρονικότητά της. Ξεκινάμε λοιπόν από την αρχή…

The English Game

The English Game

Πάμε πίσω στο μακρινό 1879, με μια μίνι σειρά η οποία εξιστορεί τις απαρχές του ποδοσφαίρου στη Βρετανία. Με έντονο πολιτικό χρώμα, το The English Game αποτυπώνει το χάσμα μεταξύ της εργατικής τάξης και της αριστοκρατίας της εποχής. Οι εργάτες φορούν παλιά φθαρμένα ρούχα και τραγιάσκες ενώ οι αριστοκράτες καλοραμμένα morning coats και ημίψηλα καπέλα. Πέραν των ποιοτικών διαφορών όμως, παρατηρούμε και την αδιάκοπη συνέχεια του κλασικού στυλ. Φτωχοί και πλούσιοι φορούν παντελόνι σε ίσια γραμμή, φυσικά με τιράντες, γιλέκο, πουκάμισο και σακάκι. Οι αριστοκράτες έχουν γύρω από τον λαιμό τους κομψές γραβάτες σε four-in-hand κόμπο ενώ οι εργάτες φορούν ένα μαντίλι που θυμίζει ascot. Όσον αφορά τα υποδήματα, oxford και derby κυριαρχούν. Εφόσον η σειρά διαδραματίζεται στο τέλος της δεκαετίας του 1870 και ο «ωραίος» Μπρούμελ απεβίωσε το 1840, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα βασικά στοιχεία του κοστουμιού όπως συνεχίζουμε να το φοράμε και σήμερα έχουν ήδη κλείσει πάνω από 150 χρόνια αδιάκοπης συνέχειας και κυριαρχίας.

Το γκρι φανελένιο κοστούμι του αριστοκράτη στη φωτογραφία το φορούσα άνετα σήμερα (αν έχανα 40 κιλά αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Ποδόσφαιρο, πολιτική και κοστούμια, τι καλύτερο κύριοι;

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire

Προχωράμε στις δεκαετίες 1920 και 1930, τις οποίες πολλοί ειδήμονες χαρακτηρίζουν και ως «χρυσή εποχή» για την κλασική ανδρική ένδυση. Διασχίζουμε τον Ατλαντικό και φτάνουμε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Atlantic City όπου και παρακολουθούμε τις περιπέτειες ενός πολυμήχανου γκάνγκστερ εν ονόματι Nucky Thompson, τον οποίο υποδύεται ο εξαιρετικός Steve Buscemi. Αφού σημειώσουμε ότι το πρώτο επεισόδιο της σειράς το έχει σκηνοθετήσει ο Martin Scorsese και η παραγωγή του κόστισε 18 εκατ. δολάρια, αξίζει να αναφέρουμε ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και το βιβλίο του Nelson Johnson “Boardwalk Empire: The Birth, High Times, and Corruption of Atlantic City”. Πάμε τώρα στο στιλ. Κλασικά πέτα στα σακάκια, γιλέκα, έντονα μοτίβα, υπέροχα αξεσουάρ και φυσικά, καπέλα. Όλα αποθεώνονται σε αυτό το εμβληματικό τηλεοπτικό αριστούργημα. Η ενδυματολογική δουλειά που έχει γίνει είναι πραγματικά εξαιρετική.

Στο Boardwalk Empire ο θεατής διαπιστώνει ότι πλέον η κλασική γραμμή έχει παγιωθεί. Τα μακριά frock coats και morning coats έχουν πλέον αποσυρθεί από την καθημερινή ένδυση και το κοστούμι όπως το ξέρουμε σήμερα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε αντρικής εμφάνισης. Τα πουκάμισα έχουν γιακά, οι γραβάτες έχουν το κλασικό πλάτος των 7-8 εκατοστών και τα παντελόνια που κουμπώνουν στο ύψος της φυσικής μέσης είναι σε κομψή ίσια γραμμή.

Καθώς η σειρά διαδραματίζεται στην εποχή της swing jazz, πολλά κοστούμια διαθέτουν εντυπωσιακά χρώματα και μοτίβα. Κυριαρχούν τα έντονα καρό για τους πιο τολμηρούς και τα pinstripe για τους πιο συντηρητικούς.

Αγαπημένο αξεσουάρ τόσο των κακοποιών όσο και των διωκτών τους, τα στολίδια της γραβάτας. Collar pins και collar bars έχουν την τιμητική τους.

Όλα τα κοστούμια είναι three-piece, καθώς εκείνα τα χρόνια το γιλέκο ήταν αναπόσπαστο στοιχείο, ακόμη και για τα κοστούμια με σταυρωτό σακάκι.

Είμαι σίγουρος ότι οι περιπέτειες και οι ενδυματικές επιλογές του Nucky Thompson θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς. Το μόνο κακό είναι ότι δεν υπάρχει στο Netflix και θα χρειαστεί να ψάξετε λίγο για να τη βρείτε.

Mad Men

Mad Men

Προχωράμε στον χρόνο για να φτάσουμε στη δεκαετία του 1960 και τα γραφεία της διαφημιστικής εταιρείας Sterling Cooper επί της λεωφόρου Madison στη Νέα Υόρκη. Οι επιπτώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ορατές κατευθείαν. Εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών τα πέτα των σακακιών έχουν μικρύνει αισθητά και μαζί με αυτά το πλάτος των γραβατών. Τουλάχιστον σε αυτά που φοράει ο πρωταγωνιστής Ντον Ντρέιπερ, γιατί οι εργοδότες του Ρότζερ Στέρλινγκ και Μπερτ Κούπερ έχουν διαφορετικό στιλ καθώς είναι και πιο ηλικιωμένοι. Παραδείγματος χάρη ο Ντον δε φοράει ποτέ γιλέκο και το χρώμα κατατεθέν του είναι το ανοιχτό γκρι, εν αντιθέσει ο Ρότζερ φοράει πάντα γιλέκο, το μαντιλάκι στο πέτο είναι πιο… παιχνιδιάρικο ενώ επίσης αγαπά το μπλε και το κλασικό του σταυρωτό blazer με τα χρυσά κουμπιά. Πιο κλασικός από όλους όμως είναι ο βρετανός συνεργάτης της εταιρείας Χάρι Κρέην, τον οποίο έχουμε χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα στο θέμα μας για το «ορφανό» γιλέκο. Αν και στις μέρες μας τα σακάκια με τα λεπτά πέτα και οι skinny γραβάτες του Ντον Ντρέιπερ έχουν επανέλθει στη μόδα, η αξία του κλασικού ενσαρκώνεται στις επιλογές του Χάρι Κρέην, οι οποίες ως κλασικές, είναι ανεπηρέαστες από μόδες και τρεντ.

Η σειρά είναι μια ενδιαφέρουσα ηθογραφία των ΗΠΑ των δεκαετιών ‘60 και ‘70, βλέπεται ευχάριστα, ενώ ο πρωταγωνιστής Τζον Χαμ είναι αγαπημένος των κυριών λόγω του αρρενωπού παρουσιαστικού του. Το Netflix την προσφέρει αλλά -για κάποιον λόγο- όχι ολοκληρωμένη. Λείπουν τα μισά σχεδόν επεισόδια του τελευταίου κύκλου, τα οποία θα πρέπει να τα αναζητήσετε αλλού.

Σχετικά Άρθρα