Έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ειρήνη διότι “τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα”
Στα αποτελέσματα της έκκλησης για άμεση εκεχειρία σε όλο τον κόσμο, που απηύθυνε πριν από δέκα μέρες, με στόχο να ενισχυθεί η διπλωματική δράση, να δημιουργηθούν οι συνθήκες παροχής σωτήριας βοήθειας και να δοθεί ελπίδα σε περιοχές που είναι ανάμεσα στις πιο ευάλωτες στην πανδημία COVID-19, αναφέρεται σε σημερινό του μήνυμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ειδικότερα, είπε πως ένας σημαντικός αριθμός αντιμαχόμενων μερών έχουν αποδεχτεί την έκκληση. Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες λεπτομέρειες που έκανε γνωστές ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε αυτά περιλαμβάνονται αντιμαχόμενα μέρη των εξής χωρών: του Καμερούν, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, της Κολομβίας, της Λιβύης, της Μιανμάρ, του Νότιου Σουδάν, της Ουκρανίας, του Σουδάν, της Συρίας, της Υεμένης και των Φιλιππινών.
Ωστόσο, δαιπιστώνει πως υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των διακηρύξεων και πράξεων, μεταξύ της μετατροπής των λόγων σε ειρήνη επί τόπου αλλά και στις ζωές των ανθρώπων, αλλά και τεράστιες δυσκολίες στην εφαρμογή καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται για χρόνια, η δυσπιστία είναι έντονη, με πολλούς καταστροφικούς παράγοντες και πολλές υποψίες.
Αναγνώρισε ότι τα οποιαδήποτε αρχικά κέρδη είναι εύθραυστα και εύκολα ανατρέψιμα και επισήμανε ότι στις περισσότερες των πιο κρίσιμων καταστάσεων, δεν έχουμε δει περιορισμό του πολέμου ενώ ορισμένες συγκρούσεις έχουν ενταθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη για θαρραλέες διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές τις προκλήσεις και έστειλε το μήνυμα πως «για να σιγήσουν τα όπλα, πρέπει να υψώσουμε τις φωνές μας για ειρήνη».
Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη Συρία, όπου έχουν καταγραφεί πλέον οι πρώτοι θάνατοι από κορωνοϊό, είπε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κάνει έκκληση για «ολοκληρωτική και άμεση» εκεχειρία σε όλη τη χώρα για να επιτραπεί μια γενικευμένη δράση κατά του COVID-19 και προσέθεσε: «Η εκεχειρία στο Ιντλίμπ που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων από την Τουρκία και την Ρωσική Ομοσπονδία κρατάει. Είναι όμως απαραίτητο να εφαρμοστεί μια μόνιμη πανεθνική εκεχειρία ώστε να επιτραπεί η επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους αυτούς που υποφέρουν την τελευταία δεκαετία».
Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση και ο Εθνικός Στρατός καλωσόρισαν τις εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, σημειώνει, οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί δραματικά σε όλα τα μέτωπα παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες αποτελεσματικής αντιμετώπισης του COVID-19 και ζητεί από «τα δύο μέρη, και από όσους είναι έμμεσα ή άμεσα εμπλεκόμενοι στη σύγκρουση, να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον της απειλής του COVID-19, να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να πραγματοποιήσουν την εκεχειρία που συζητούσαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Εστιάζοντας στις τραγικές συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού, ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει πως ιός έχει αποδείξει πόσο εύκολα μπορεί να κινηθεί μεταξύ των συνόρων, να καταστρέψει χώρες και να γκρεμίσει ζωές και προειδοποιεί ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα».
Στην κατεύθυνση αυτή, διαμηνύει πως πρέπει να κάνουμε ο,τιδήποτε είναι δυνατό για να βρούμε την ειρήνη και την ενότητα που χρειάζεται απεγνωσμένα ο κόσμος μας για να καταπολεμήσει τον COVID-19 και προσθέτει: «Πρέπει να κινητοποιήσουμε κάθε ίχνος ενέργειας για να τον νικήσουμε».