Κυρανάκης vs Ζαχαριάδης στο libre για την κρίση του κοροναϊού και τα “μέτρα διάσωσης”

Κυρανάκης vs Ζαχαριάδης στο libre για την κρίση του κοροναϊού και τα “μέτρα διάσωσης”

Τα «ξίφη» τους διασταυρώνουν, μέσω του libre.gr., ο Κώστας Κυρανάκης και ο Κώστας Ζαχαριάδης –και πρώτα για τα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού που λαμβάνει η κυβέρνηση:

«Στην Ελλάδα επιλέξαμε να παλέψουμε απέναντι σε αυτήν τη νέα κρίση με μέτρα για την εργασία, όχι την ανεργία», επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ και προσθέτει: «Θέλουμε για όσο κρατήσει η κρίση να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τις απολύσεις. Και όταν τελειώσει η κρίση, να έχουμε μείνει όρθιοι και να επανέλθουμε σε κανονικούς μισθούς χωρίς κανείς να έχει χάσει τη δουλειά του». Διαφορετική είναι η θεώρηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Το επιχείρημα για τα λεφτόδεντρα είναι ένα άθλιο επιχείρημα», σημειώνει σε υψηλούς τόνους. Και διαμηνύει, «η κυβέρνηση θα κριθεί πολύ αυστηρά από το βάθος της ύφεσης, από την αύξηση της φτώχειας, από τη διεύρυνση των ανισοτήτων».

Συνεντεύξεις – Επιμέλεια Νίκος Παπαδημητρίου

Στην πρόσκληση Μητσοτάκη για μείωση του μισθού των βουλευτών της ΝΔ και υπουργών, ο Κώστας Κυρανάκης ανταποκρίνεται θετικά -«αυτονόητο καθήκον», το χαρακτηρίζει. Θετικά ανταποκρίνεται για τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Κώστας Ζαχαριάδης, που ζητά όμως επέκταση της πρότασης και στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ σχολιάζει δηκτικά, «να βάλουμε όλοι πλάτη, όλοι όμως. Εδώ κάποιοι έχουν κάνει την κρίση ευκαιρία».

Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές διεργασίες, ο βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών της ΝΔ ζητά, και αυτός, να προχωρήσει η έκδοση ευρωομολόγου ειδικού σκοπού, ενώ επικαλείται το όραμα του Konrad Adenauer για μια ενωμένη Ευρώπη. Με αφορμή, πάντως, τις συμμαχίες στην Ευρώπη, ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «έχει μια ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, μια ευκαιρία για συνεργασία και με τα ευρωπαϊκά προοδευτικά πολιτικά κόμματα αλλά και για ένα πραγματικό εσωτερικό πολιτικό μέτωπο».

Για τα θέματα της υγείας, αναλυτικές απαντήσεις στην κριτική που δέχονται η κυβέρνηση και το κόμμα του για τις προσλήψεις εργαζομένων στα νοσοκομεία, αλλά και για τις κλίνες Μ.Ε.Θ., δίνει μέσω της συνέντευξής του στο libre.gr. ο Κώστας Κυρανάκης.

Ειδικά δε, για το σκέλος της αξιοποίησης του ιδιωτικού τομέα υγείας επισημαίνει ότι ήδη από την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Μαρτίου προβλέπεται ότι «το ιδιωτικό σύστημα υγείας εντάσσεται στο σχεδιασμό του Εθνικού. Και αυτός ο ενιαίος σχεδιασμός μπορεί να καταλήξει και μέχρι την επίταξη».

Από την πλευρά του, ο Κ. Ζαχαριάδης ανταπαντά: «Δεν επιθυμούμε να ζήσει η χώρα μια τραγωδία για να κάνουμε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ. Το υποστήκαμε στο παρελθόν ως κυβέρνηση, το καταγγείλαμε ως αθλιότητα και είμαστε ακριβώς από όταν κυβερνάει η ΝΔ, στην άλλη όχθη, οι παραβάσεις μας έχουν ως μοναδικό στόχο στο να διορθώνουν λάθη και αδυναμίες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κώστα Κυρανάκη στο libre.gr.:

Αποτελεί κοινή πεποίθηση, κύριε Κυρανάκη, ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αυτό που σηκώνει το κύριο βάρος αντιμετώπισης του κοροναϊού. Γιατί η ΝΔ έχει μια δυσκολία έγκαιρης πρόσληψης όλων των υποψηφίων για τις 943 θέσεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, που αποτελεί αίτημα της ΟΕΝΓΕ; Γιατί η ΝΔ δεν αποφασίζει να θέσει τον ιδιωτικό τομέα κάτω από έναν κοινό σχεδιασμό επιτάσσοντας τα 350 κρεβάτια ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, τα εργαστήρια κ.ο.κ.;

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις, και στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία περίπου 2.000 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα πάνω από 4.200 προσλήψεις, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό προγραμματισμό των 2.000 προσλήψεων. Δεν αντιλαμβάνομαι πού βλέπετε «δυσκολία», η Ελλάδα προχώρησε σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | kontranews.gr

Ακόμη πιο σημαντική είναι η ενίσχυση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πριν από δύο μήνες είχαμε 565 κλίνες χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά κορωναϊού.

Ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φτάνει πλέον τις 870, ενώ οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορωναϊό είναι μέχρι σήμερα 3.100 και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Βασίλη Κικίλια και σε όλη την ομάδα του Υπουργείου Υγείας για τη δουλειά που έχουν κάνει.

Για το τελευταίο που με ρωτάτε, έχει ήδη αποφασιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ με την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Μαρτίου, όπου αναγράφεται ξεκάθαρα ότι το ιδιωτικό σύστημα υγείας εντάσσεται στο σχεδιασμό του Εθνικού. Και αυτός ο ενιαίος σχεδιασμός μπορεί να καταλήξει και μέχρι την επίταξη.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον ελληνικό λαό επιμερισμό των βαρών με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, στις δύσκολες ημέρες που έρχονται. Είναι δίκαιο μέτρο η στέρηση του μισού μισθού από έναν εργαζόμενο, σε συνδυασμό με τις βιοποριστικές ανάγκες του ιδίου και της οικογένειάς του;

Άδικο είναι γενικότερα αυτό που συμβαίνει διότι την κρίση του κορωναϊού δεν την προκάλεσε η χώρα μας. Όμως αυτό που συμβαίνει στην οικονομία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Γ

ια πρώτη φορά έχουμε μια τόσο μεγάλη κρίση στα δυο μέτωπα του demand και του supply, κάτι που συνεπάγεται προοπτική συνολικής κατάρρευσης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ξεπέρασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών. Στη Γερμανία 1 στις 5 επιχειρήσεις δηλώνει έτοιμη να βάλει λουκέτο.

Στην Ελλάδα επιλέξαμε να παλέψουμε απέναντι σε αυτήν τη νέα κρίση με μέτρα για την εργασία, όχι την ανεργία.

Για να μπορέσει μια επιχείρηση να πληρώσει μισθό σε έναν εργαζόμενο πρέπει να έχει τζίρο, πρέπει να έχει έσοδα. Με τους τζίρους των επιχειρήσεων να μηδενίζονται, προσπαθούμε να στηρίξουμε τις δουλειές των εργαζομένων με κρατική ρευστότητα και με αναστολή των φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων.

Το προαιρετικό μέτρο λοιπόν της εκ περιτροπής εργασίας κατά 50% αφορά αυτές τις επιχειρήσεις που καταρρέουν και μπαίνουν στους ΚΑΔ, με προϋπόθεση να κρατηθούν όλες ανεξαιρέτως οι θέσεις εργασίας. Θέλουμε, δηλαδή, για όσο κρατήσει η κρίση να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τις απολύσεις. Και όταν τελειώσει η κρίση, να έχουμε μείνει όρθιοι και να επανέλθουμε σε κανονικούς μισθούς χωρίς κανείς να έχει χάσει τη δουλειά του.

Μετά τη γερμανική στάση στο ευρωομόλογο, ο πρωθυπουργός θα πάρει πρωτοβουλίες το επόμενο δεκαήμερο, θα ταχθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο πλευρό των κ.κ. Κόντε και Σάντσεθ;

Θα κάνουμε τα πάντα ως Ελλάδα ώστε μαζί με τους συμμάχους μας, να πείσουμε όλες τις χώρες για το αυτονόητο. Για να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα, έκτακτα οικονομικά μέτρα.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κοινή θέση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτήν την περίπτωση ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, όπως επιμένουν οι χώρες του Βορρά, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει η έκδοση ευρωομολόγου ειδικού σκοπού.

Όταν υπάρχουν προβλέψεις για ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10% και οι γιατροί σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία αναγκάζονται πλέον να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοια εμπόδια από τη Γερμανία ή άλλες χώρες. Ο Konrad Adenauer και το όραμά του για μια ενωμένη Ευρώπη, αυτό το σκοπό είχε άλλωστε.

Πριν από λίγες ημέρες μερίδα των ΜΜΕ εξανέστη για τα 13 εκατ. ευρώ τακτικής επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων, σε μια περίοδο που και ένα ευρώ είναι πολύτιμο για το ΕΣΥ. Πώς θα βλέπατε την ιδέα περιορισμού της βουλευτικής αποζημίωσης, δεδομένης, μάλιστα, και της κίνησης του πρωθυπουργού να καλέσει όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού;

Η περικοπή των βουλευτικών μισθών είναι αυτονόητο καθήκον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κώστα Ζαχαριάδη στο libre.gr.:

-Το κόμμα σας, κύριε Ζαχαριάδη, υπογραμμίζει όλο και πιο συχνά τελευταία ότι η κυβέρνηση δεν προετοιμάσθηκε, όπως θα έπρεπε, τον τελευταίο μήνα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Αυτό σημαίνει ότι θα ζητήσετε ευθύνες αν, ο μη γένοιτο, κάτι δεν πάει καλά;

Θέλω να είμαι κατηγορηματικός, δεν επιθυμούμε να ζήσει η χώρα μια τραγωδία για να κάνουμε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Το υποστήκαμε στο παρελθόν ως κυβέρνηση, το καταγγείλαμε ως αθλιότητα και είμαστε ακριβώς από όταν κυβερνάει η ΝΔ, στην άλλη όχθη, οι παραβάσεις μας έχουν ως μοναδικό στόχο στο να διορθώνουν λάθη και αδυναμίες, το ίδιο κάναμε και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, το ίδιο κάνουμε τώρα και στον κοροναϊό, με ευθύνη και συγκεκριμένες προτάσεις, θέλουμε να βγει η κοινωνία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από αυτήν την κρίση. Κάθε δημοκρατικά συντεταγμένη πολιτεία επιβάλλεται να κάνει συνεχώς απολογισμό.

Απολογισμό θα κάνει η χώρα, πρέπει να κάνει η ΕΕ, πρέπει να κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Πιαστήκαμε ως «σύγχρονος και ανεπτυγμένος κόσμος» στον ύπνο.

Πολλά έχουν πάει στραβά, μετά τον «τυφώνα» πρέπει με επιχειρήματα να τα συζητήσουμε όλα. Τι σύστημα υγείας έχουμε; Τι σύστημα υγείας θέλουμε; Ποιος ο ρόλος του κράτους σε κρίσεις; Ποιος ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα; Ποιος εν τέλει ωφελείται από τα μέτρα και ποιος καταστρέφεται και μπαίνει στο περιθώριο;

Zαχαριάδης: Πρέπει να πετύχουμε ισότητα για όλους στην πρόσβαση ...

Υπάρχει λεφτόδεντρο; Και πριν μου απαντήσετε για τα χρήματα που η ΝΔ δίνει στον ιδιωτικό τομέα υγείας, να σας προλάβω και να σας πω ότι οι παρεμβάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά για τον κόσμο της εργασίας, έχουν απείρως μεγαλύτερο κόστος…

Το επιχείρημα για τα λεφτόδεντρα είναι ένα άθλιο επιχείρημα. Σκεφτείτε το επιχείρημα αυτό να ήταν ένα γερμανικό ή ολλανδικό επιχείρημα εναντίον των άλλων κρατών της Ευρώπης. Δεν γίνεται αυτό που καταγγέλλουμε ως Ελλάδα στην Ευρώπη όταν φτάνουμε στην εσωτερική πολιτική σκηνή να είναι διαφορετικό. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπροστά στη σύγκρουση με την πραγματικότητα να θέλει να αντιλαμβάνεται περισσότερο τον εαυτό της όσο γίνεται λιγότερο νεοφιλελεύθερη, αλλά νομίζω ότι η κοροϊδία έχει όρια και πρέπει επιτέλους να μιλήσει καθαρά. Ευτυχώς για την κυβέρνηση και τη χώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ένα μαξιλάρι στη σημερινή κυβέρνηση και στη χώρα που κράτησε την Ελλάδα όρθια.

Όσα παραπάνω και οριζόντια ξοδέψουμε χρήματα στην αρχή τόσο μικρότερη θα είναι η ύφεση και η καταστροφή. Όσο καθυστερούμε και λειτουργούμε αποσπασματικά τόσο μεγαλύτερη θα είναι η κατάρρευση της οικονομίας. Πρέπει να αντλήσουμε παραδείγματα από τη συνταγή που χρησιμοποιούν τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη στην αντιμετώπισή της κρίσης.

Εδώ θέλω να είμαστε συνεννοημένοι, η κυβέρνηση θα κριθεί πολύ αυστηρά από το βάθος της ύφεσης, από την αύξηση της φτώχειας, από τη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Θα είμαστε η φωνή των φτωχών και των αδύναμων συνανθρώπων μας, θα στηρίξουμε τα αιτήματα της ταλαιπωρημένης και εξαπατημένης μεσαίας τάξης.

Συμπαράταξη με Παρίσι και ευρωπαϊκό Νότο, ευρωομόλογο: δύο παραδοσιακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις υποστηρίζει τώρα ο νυν πρωθυπουργός. Τι άλλα περιθώρια υπάρχουν μπροστά στην άτεγκτη στάση του Βερολίνου και των συμμάχων του;

Υπάρχουν περιθώρια και όχι μόνο στο θέμα της πανδημίας για ελληνική ενεργή πολιτική στην Ευρώπη, το λέμε από τον πρώτο μήνα της κυβέρνησης της ΝΔ. Συμμαχίες με τις χώρες του Νότου, συμμαχίες με τις χώρες των Βαλκανίων, συμμαχίες μέσα στα ίδια τα ευρωπαϊκά κόμματα (ο καθένας για την πολιτική του οικογένεια).

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, το κάναμε, ενώ η ΝΔ πίστευε ότι όντας το καλό παιδί της Ευρώπης οι Ευρωπαίοι θα ήταν καλύτεροι μαζί τους. Αυτή η πολιτική είναι λάθος και το λάθος αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα στη πράξη.

Έχει μια ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, μια ευκαιρία για συνεργασία και με τα ευρωπαϊκά προοδευτικά πολιτικά κόμματα αλλά και για ένα πραγματικό εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

ς μην την σπαταλήσει σε μικροπολιτικές επικοινωνιακής διαχείρισης όπως κάνουν κάθε μέρα οι υπουργοί του. Η εθνική επιδίωξη πρέπει να υποστηρίζεται όχι μόνο με λόγια και ρητορικά σχήματα αλλά με πράξεις ουσίας και δράσεις πολιτικής συναίνεσης.

Πριν από λίγες ημέρες μερίδα των ΜΜΕ εξανέστη για τα 13 εκατ. ευρώ τακτικής επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων, σε μια περίοδο που και ένα ευρώ είναι πολύτιμο για το ΕΣΥ. Πώς θα βλέπατε την ιδέα περιορισμού της βουλευτικής αποζημίωσης, την ώρα, μάλιστα, που η Βουλή υπολειτουργεί;

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ανέκαθεν το 40% της αποζημίωσης για κοινωνική αλληλεγγύη και για να μην πληρώνουν τα δάνεια του κόμματος οι πολίτες (όπως με τα δάνεια της ΝΔ). Προτείνουμε μείωση μισθών – απολαβών κατά 50% για τρεις μήνες, υποχρεωτικά για βουλευτές και κρατικούς αξιωματούχους που ορίζει η κυβέρνηση.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηριχθεί η κοινωνία και να μην βρεθούν κοινωνικά στρώματα στην απόγνωση και στην ανέχεια. Να βάλουμε όλοι πλάτη, όλοι όμως. Εδώ κάποιοι έχουν κάνει την κρίση ευκαιρία.

Η κυβέρνηση παίρνει απόφαση να δαπανήσει 11 εκατ. ευρώ στην καμπάνια ενημέρωσης για τον κορωναϊό, όταν τα μηνύματα του ΕΟΔΥ (ως κοινωνικά) παίζονται στα ΜΜΕ δωρεάν. Επιλέγει την εταιρεία Initiative Media και προχωρά σε απευθείας ανάθεση.

Οι κακές γλώσσες στο internet λένε ότι η Initiative έχει σχέση με την προεκλογική καμπάνια της ΝΔ. Η κυβέρνηση διπλασιάζει το μισθό στα «γαλάζια» στελέχη των διοικήσεων ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ και ΟΑΣΑ. Ο μισθός τους φθάνει τις 7.500 ευρώ.

O διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ θα λαμβάνει 128.000 ευρώ το χρόνο το μήνα και ο αναπληρωτής του 90.000, ενώ επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης η αμοιβή ήταν 57.000 ευρώ το χρόνο συνολικά. Στη ΔΕΗ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα λάβει 200.000 ευρώ το χρόνο και μπόνους μέχρι 100.000.

Και κάτι τελευταίο, μην τολμήσουν στο όνομα μειώσεων σε βουλευτές και κομματική επιχορήγηση να εξοντώσουν με επικοινωνιακό συμψηφισμό τους πολύ φτωχούς και τους αδύναμους, το έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν αυτό το έργο με τραγικές συνέπειες όχι για τους βουλευτές φυσικά, αλλά για τους ασθενέστερους.

Σχετικά Άρθρα