14 ευρωπαϊκά κράτη προειδοποιούν για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου με πρόσχημα την πανδημία

14 ευρωπαϊκά κράτη προειδοποιούν για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου με πρόσχημα την πανδημία

Δεκατέσσερα ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσα τους και η Ελλάδα προειδοποίησαν την Πέμπτη 2 Απριλίου κατά των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας Covid-19, την στιγμή που ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εξασφάλισε απεριόριστες εξουσίες στο πλαίσιο αυτό.

«Μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση, είναι νόμιμο τα κράτη μέλη να υιοθετούν μέτρα εξαιρετικού χαρακτήρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους και να ξεπεράσουν την κρίση», διαπιστώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λετονία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ολλανδία.

Ωστόσο, ανησυχούμε σοβαρά για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του Κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την υιοθέτηση ορισμένων έκτακτων μέτρων», αναφέρεται στο κείμενο.

«Τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει να είναι περιορισμένα στο απολύτως αναγκαίο, να είναι φύσει αναλογικά και προσωρινά» και «να υπόκεινται σε συστηματική επανεξέταση», αναφέρουν οι 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπογράφουν την κοινή διακήρυξη.

«Δεν θα πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης ούτε την ελευθερία του Τύπου», αναφέρουν στο κείμενο, στο οποίο δεν κατονομάζεται η Ουγγαρία.

Η κοινή ανακοίνωση είναι ανοικτή στα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης (12, χωρίς την Ουγγαρία) που θα ήθελαν να την υπογράψουν. Ανάμεσά τους η Πολωνία, η οποία αποτελεί συχνά στόχο επικρίσεων για την παραβίαση του Κράτους Δικαίου.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν έλαβε χθες το πράσινο φως του κοινοβουλίου για να αναλάβει ριζικά ενισχυμένες υπερεξουσίες στο πλαίσιο της επ΄αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 και την οποία η ουγγρική αντιπολίτευση θεωρεί «δυσανάλογη».

Τόσο στην Ουγγαρία όσο και στο εξωτερικό, θεωρείται ότι το νέο καθεστώς αποτελεί εργαλείο για την ενίσχυση του ελέγχου εκ μέρους της εθνικιστικής/υπερσυντηρητικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιδημία.

Οι νέες εξουσίες του επιτρέπουν στον Βίκτορ Ορμπάν να παρατείνει επ΄αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο του έκτακτου καθεστώτος, η κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων, υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας.

Στο πλαίσιο του έκτακτου καθεστώτος προβλέπεται επίσης η επιβολή ποινής φυλάκισης μέχρι πέντε ετών για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» για τον ιό ή για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, με το δεδομένο ότι στην Ουγγαρία οι κατηγορίες για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» χρησιμοποιούνται συστηματικά από τις αρχές κατά του ανεξάρτητου Τύπου.

Σχετικά Άρθρα