Αυτή είναι η “νούμερο 1” εφαρμογή στην εποχή του κοροναϊού

Αυτή είναι η “νούμερο 1” εφαρμογή στην εποχή του κοροναϊού

Τι είναι αυτό που χρησιμοποιείται πια από παιδάκια μέχρι πρωθυπουργούς; Καθώς, η μισή περίπου ανθρωπότητα έχει κλειστεί στα σπίτια της για να κρυφτεί από τον νέο κορονοϊό που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19, μια εφαρμογή έχει σε όλο τον κόσμο -και στην Ελλάδα- δει τη χρήση της να εκτινάσσεται στα ύψη: το Zoom. Ο ένας μετά τον άλλον -μιμούμενοι τους γύρω τους- οι χρήστες εγκαθιστούν το Zoom στις κινητές και σταθερές υπολογιστικές συσκευές, ώστε να μπορούν να μιλάνε στην οθόνη τους πολλοί μαζί ταυτόχρονα (έως 100).

Στις ΗΠΑ σήμερα το Zoom είναι η νούμερο 1 εφαρμογή και στη Βρετανία η νούμερο 2. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία του να προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου μέσω Zoom, εγείροντας ερωτήματα κατά πόσο αυτό είναι απολύτως ασφαλές.

Στις ΗΠΑ, τον Μάρτιο, οι χρήστες του Zoom ήταν σχεδόν τριπλάσιοι των χρηστών τού κοντινότερου ανταγωνιστή, της ανάλογης πλατφόρμας βιντεοδιασκέψεων Teams της Microsoft, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Apptopia, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι ημερήσιοι χρήστες του Zoom έφθασαν στις ΗΠΑ τα 4,84 εκατομμύρια, έναντι των 1,56 εκατομμυρίων χρηστών του Teams, το οποίο στοχεύει σε ένα πιο επαγγελματικό κοινό, και των σχεδόν 500.000 χρηστών του, επίσης, ανταγωνιστικού Slack, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple, το Zoom είναι συχνά στην κορυφή της λίστας των εφαρμογών με τις περισσότερες λήψεις από χρήστες.

Όχι μόνο οι μεγάλοι, οι οποίοι αναγκαστικά κάνουν πια τηλεργασία, στρέφονται μαζικά στο Zoom για να κάνουν βιντεοδιασκέψεις με τους συναδέλφους τους, αλλά και οι μικροί μαθητές που παρακολουθούν προγράμματα τηλεκπαίδευσης και online τάξεις. Αν και το ίδιο το Zoom δεν αποκαλύπτει στατιστικά στοιχεία, οι ενεργοί χρήστες του φέτος τον Μάρτιο εκτιμάται ότι ήταν κατά 151% περισσότεροι σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Apptopia.

Οι πλατφόρμες τύπου Zoom προσφέρουν βιντεοκλήσεις και ακουστικές κλήσεις, ομαδικές συσκέψεις και εφαρμογές παραγωγικότητας. Οι αναλυτές αποδίδουν τη δημοφιλία του Zoom στο ότι είναι εύχρηστο και εύκολο να εγκατασταθεί σε πολλαπλές συσκευές, ενώ -όπως και οι ανταγωνιστές του- παρέχει δωρεάν τη βασική έκδοση του (για κλήσεις έως 40 λεπτών) και χρεώνει την πιο πλούσια σε δυνατότητες έκδοση του.

Η δημοτικότητα του Zoom μπορεί να μην «μεταφράζεται» εξίσου σε κέρδη για την εταιρεία Zoom Communications Inc, καθώς σύμφωνα με την οικονομική διευθύντρια Κέλι Στέκελμπεργκ, «σίγουρα έχουμε δει αύξηση στη χρήση, αλλά ένα μεγάλο μέρος αφορά τη δωρεάν εφαρμογή μας».

Πάντως οι μετοχές της εταιρείας, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, και οι οποίες είχαν εισαχθεί στο χρηματιστήριο πέρυσι με αξία 36 δολαρίων, έφθασαν ήδη τα 150 δολάρια, με τη χρηματιστηριακή αξία της Zoom Communications να έχει υπερδιπλασιαστεί από το τέλος Ιανουαρίου έως σήμερα. Η αξία της προσωπικής περιουσίας του κινεζικής καταγωγής 50χρονου ιδρυτή της εταιρείας Έρικ Γιουάν (ο οποίος κατέχει το 20% των μετοχών της σήμερα) εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, αγγίζοντας πλέον τα οκτώ δισ. δολάρια, πράγμα που τον καθιστά τον 182ο πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη, πάνω και από τον Τζορτζ Σόρος, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν».

Όμως υπάρχει μια σκιά σε όλα αυτά και αφορά τις ανησυχίες κατά πόσο το Zoom είναι ασφαλές για τους χρήστες έναντι των χάκερ και αν προστατεύει όσο πρέπει τα προσωπικά δεδομένα τους. Προ ημερών η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς εξέφρασε εγγράφως τις ανησυχίες της στην εταιρεία, σύμφωνα με το BBC, σχετικά με την ικανότητα της να τα βγάλει πέρα με την μεγάλη αύξηση των χρηστών και να διαφυλάξει την ασφάλεια και ιδιωτικότητα τους. Η εισαγγελέας υπενθύμισε ότι στο παρελθόν το Zoom είχε προβλήματα και δεν είχε επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά για να τα λύσει.

Εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι «το Zoom παίρνει υπερβολικά σοβαρά την ιδιωτικότητα, ασφάλεια και εμπιστοσύνη των χρηστών του». Επίσης ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο ‘Αμυνας και το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας για να διασφαλίσει την ασφάλεια της εφαρμογής.

Σχετικά Άρθρα