Ν. Μηταράκης στο Libre: Δεν δημιουργούμε νέες δομές – Άμεσα 5.000 εθελοντικές μετακινήσεις από τα νησιά
«Το μεγάλο στοίχημα, το μεγάλο ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε την υψηλή επιφυλακή που έχουμε στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα, ώστε οι χαμηλές ροές του Μαρτίου να συνεχιστούν και το δεύτερο τρίμηνο του έτους», τονίζει στη συνέντευξή του στο Libre ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Παράλληλα αναφέρεται στο αν θα δημιουργηθούν τελικά ή όχι 28 νέες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το θέμα αυτό αποτέλεσε τροφή για τα κέντρα συστηματικής παραγωγής παραπληροφόρησης και fake news γύρω από την μεταναστευτική κρίση σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ψέματα με μικρό χρόνο ζωής και ακόμη μικρότερη επίδραση στην ελληνική κοινωνία. Όχι, δε δημιουργούμε νέες δομές».
Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο
-Κύριε υπουργέ, περιμένατε μια τέτοια κλιμάκωση στα σύνορα; Και ποιο είναι το σχέδιο από εδώ και στο εξής;
Υπήρχαν δηλώσεις της Τουρκίας από το 2019 που έδειχναν την πρόθεση της γείτονος να εργαλειοποιήσει ανθρώπους προκειμένου να εξυπηρετήσει τους γεωπολιτικούς της στόχους. Οι απειλές της για την προώθηση ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών προς την Ευρώπη υπήρχαν εδώ και πολλούς μήνες. Η μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών προς τα σύνορα μας, με ενεργή στήριξη, προσέκρουσαν στην αποφασιστικότητα της αντίδρασης της Κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά κυρίως στην ενότητα του ελληνικού λαού, καθώς και στην συνολική καταδίκη των ευρωπαϊκών οργάνων. Παραμένουμε σε επιφυλακή από άκρη σε άκρη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας. Δεν έχει τελειώσει η κρίση.
Παράλληλα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, περί αναστολής αιτήσεων ασύλου μετά την 1η Μαρτίου, μαζί με την Απόφαση του ΚΥΣΕΑ είχαν ως άμεσο στόχο τη θωράκιση των συνόρων μας από την συντονισμένη προσπάθεια παραβίασης τους. Όχι από πρόσφυγες που προσπαθούσαν να διαφύγουν το κίνδυνο στη γείτονα χώρα, αλλά από πρόσωπα που στηρίχθηκαν από τη Τουρκία στην προσπάθεια τους να εισέλθουν παράνομα.
–Εκτός των καλών λόγων των Ευρωπαίων, πράξεις επί της ουσίας δε βλέπουμε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού φαινομένου. Έχουμε «όπλα» για να τους πείσουμε ότι οφείλουν να αλλάξουν στάση και να εφαρμόσουν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί από κοινού;
Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην διαπραγμάτευση, που λαμβάνει χώρα, αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη για το νέο Κανονισμό Μετανάστευσης και Ασύλου. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε μια στέρεα πλατφόρμα συνεννόησης και συνεργασίας που θα οδηγήσει τα κράτη-μέλη σε μια νέα θεώρηση για το μεταναστευτικό ζήτημα. Που θα θέσει ψηλά τον πήχη για το «αύριο» ενός κοινού πλαισίου ασύλου και επιστροφών. Που θα προβλέπει μια δίκαιη και ισομερή κατανομή των μεταναστευτικών βαρών. Πέρα από αυτά, όμως, έχουμε λάβει και αποδείξεις έμπρακτης αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτές είναι η νέα συμφωνία για την μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και οι -μέσω ΔΟΜ- 5.000 εθελούσιες επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους.
Παράλληλα, είναι απαραίτητο η Ε.Ε. να επιβάλει όχι απλώς την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, αλλά να τροποποιήσει και τον απαράδεκτο γεωγραφικό περιορισμό, που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, και δημιούργησε την συμφόρηση στα νησιά.
–Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών;
Ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, η Κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων και την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου. Προχωρήσαμε στον προσεκτικό διαχωρισμό των νέων αφίξεων, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τον διαμένοντα πληθυσμό των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οι νέες αφίξεις μετά την 1η Μαρτίου του 2020, μεταφέρθηκαν στις κλειστές δομές των Σερρών και της Μαλακάσας. Παράλληλα, ευθυγραμμίσαμε τη λειτουργία των δομών με την κατάσταση η οποία ισχύει στη χώρα εξαιτίας των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά με αυστηρότερους όρους στον περιορισμό κυκλοφορίας από αυτούς που ισχύουν για την τοπική κοινωνία.
Το «Μένουμε Σπίτι» ισχύει για όλους. Ενημερώνουμε διαρκώς τους διαμένοντες, στις γλώσσες που κατανοούν για τα απαραίτητα μέτρα. Επίσης, προχωρήσαμε στην τοποθέτηση 12 ιδιόκτητων οικίσκων στην περίμετρο των ΚΥΤ των νησιών, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως υγειονομικοί σταθμοί. Εφοδιασμένοι με άρτιο εξοπλισμό, κατάλληλο προσωπικό και χώρους αυτοπεριορισμού για πιθανά κρούσματα. Τέλος, προχωράμε σε παρεμβάσεις στο εσωτερικό των ΚΥΤ, όπως η τοποθέτηση ΑΤΜ και η λειτουργία πρατηρίων τροφοδοσίας ειδών πρώτης ανάγκης. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα κρούσμα σε καμία δομή φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε ήδη σε πλήρη εγρήγορση.
–Θα δημιουργηθούν τελικά ή όχι 28 νέες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα;
Το θέμα αυτό αποτέλεσε τροφή για τα κέντρα συστηματικής παραγωγής παραπληροφόρησης και fake news γύρω από την μεταναστευτική κρίση σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ψέματα με μικρό χρόνο ζωής και ακόμη μικρότερη επίδραση στην ελληνική κοινωνία.
Όχι, δε δημιουργούμε νέες δομές. Με την απόφαση που πήραμε, μεταβιβάζουμε τις αρμοδιότητες διοίκησης τους στην ελληνική Πολιτεία. Με αποφασιστικά βήματα, δίνουμε ένα τέλος σε κενά εξουσίας και συντονισμού.
–Με ποιον τρόπο προχωρά το σχέδιο για τη μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην Ηπειρωτική χώρα;
Είναι εμφανώς αδύνατον να σηκώνουν 5 νησιά όλο το βάρος της κρίσης. Απαιτείται ουσιαστική αποσυμφόρηση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές της χρονιάς. Ανακοινώναμε και πραγματοποιήσαμε ήδη 10.000 μετακινήσεις το πρώτο Τρίμηνο. Σε συνδυασμό με την αποφασιστική φύλαξη των συνόρων θα υπάρξει μείωση στους διαμένοντες στο τέλος του τριμήνου, σε σχέση με τον Ιανουάριο. Έχουμε ήδη ανακοινώσει 5.000 εθελοντικές μετακινήσεις το δεύτερο τρίμηνο και σχεδιάζουμε και άλλες κινήσεις ώστε να έχουμε μια σημαντική αποσυμφόρηση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο. Το μεγάλο στοίχημα, το μεγάλο ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε την υψηλή επιφυλακή που έχουμε στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα, ώστε οι χαμηλές ροές του Μαρτίου να συνεχιστούν και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.