Γι’ αυτό το λόγο δεν γίνονται νεκροτομές στα θύματα από κοροναϊό
Τους λόγους για τους οποίους δεν διενεργούνται νεκροτομές στα θύματα του κορωνοϊού ανέλυσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων, τονίζοντας πως ο κίνδυνος μετάδοσης του φονικού ιού είναι εξαιρετικά υψηλός και μετά θάνατον!
«Το μικροβιακό φορτίο που φέρει ένα ανθρώπινο σώμα δύο μέρες μετά θάνατον είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που είχε εν ζωή» υπογραμμίζει μιλώντας στο cretapost και τονίζει πως ο Covid-19 μεταδίδεται τόσο από άνθρωπο σε άνθρωπο όσο και από ξύλινες, πλαστικές ή μεταλλικές επιφάνειες.
«Οι περισσότερες επιφάνειες στα νεκροτομεία είναι μεταλλικές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κίνδυνος που μπαίνει ένας ιατροδικαστής, αλλά και το προσωπικό, είναι πολύ μεγάλος αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα, όπως στολές, ειδικός εξαερισμός και κατάλληλα εργαλεία, όπως ειδική αναρρόφηση κ.λπ» αναφέρει ο κ. Λέων, εξηγώντας πως τα περισσότερα νεκροτομεία της χώρας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό.
«Οι μόνες νεκροτομές που έχουν γίνει ήταν στην Κίνα για επιστημονικούς λόγους, με τους ιατροδικαστές να παίρνουν ακραία μέτρα ασφαλείας», επισημαίνει ο έμπειρος ιατροδικαστής και προσθέτει: «Οι ιοί και τα μικρόβια παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα και μετά θάνατον», ενώ αρκετοί εξ αυτών «πολλαπλασιάζονται μετά θάνατον και συμμετέχουν στη διαδικασία της σήψης».
Κατά συνέπεια, στην περίπτωση του κορωνοϊού τόσο οι σοροί των θυμάτων όσο και οι επιφάνειες με τις οποίες έχουν έρθει σε επαφή αποτελούν εστίες μετάδοσης της νόσου. Άλλωστε, όπως εξηγεί ο κ. Λέων αναφερόμενος στους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό ιό, «όταν έχουμε μια επιβεβαιωμένη αιτία θανάτου, δεν απαιτείται νεκροτομή» και διευκρινίζει ότι αυτό δεν ισχύει μόνο στον κορωνοϊό αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση.
«Από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία εξέδωσε οδηγίες -λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλων κρατών- πώς να διαχειρίζονται οι νεκροί που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό. Όλες οι οδηγίες έλεγαν με ξεκάθαρο τρόπο ότι “περιστατικά κορωνοϊού δεν πρέπει να νεκροτομούνται”» ξεκαθάρισε ο κ. Λέων.