Θα αντέξουν τα συστήματα υγείας; Αποκαλυπτικά στοιχεία: Στην 29η θέση η Ελλάδα (μεταξύ 31 κρατών) σε κλίνες ΜΕΘ και αυξημένης φροντίδας:

 Θα αντέξουν τα συστήματα υγείας; Αποκαλυπτικά στοιχεία: Στην 29η θέση η Ελλάδα (μεταξύ 31 κρατών) σε κλίνες ΜΕΘ και αυξημένης φροντίδας:

Η πανδημία των κοροναϊών έχει στρέψει εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον στο ερώτημα πόσο προετοιμασένη η (όχι) ήταν και είναι η Ευρώπη και ειδικότερα τα συστήματα υγείας. Καθώς οι καταστροφικές σκηνές στην Ιταλία ξεδιπλώθηκαν, οι χώρες πέρα από το αρχικό σοκ καθυστέρησαν να καταλάβουν αν καταγράφουν την ίδια πορεία σε σύγκριση με άλλες.

Ιογενής εξάπλωση

Η χαρτογράφηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωναϊού ανά χώρα με την πάροδο του χρόνου (ξεκινώντας από την ημέρα που μια χώρα έφτασε τα 100 επιβεβαιωμένα περιστατικά για να αποφύγει τη φάση προτού ξεσπάσει πραγματικά η επιδημία) δείχνει πόσο παρόμοια είναι τα κρούσματα σε διάφορες χώρες. Για τη διάκριση των καμπυλών που δείχνουν την ανάπτυξη λοιμώξεων σε διάφορες χώρες, εμφανίζονται σε λογαριθμική κλίμακα. Η Ιταλία ξεπερνάει την υπόλοιπη Ευρώπη με 63.927 περιπτώσεις, λίγο περισσότερο από 30 ημέρες από τότε που έφτασε τις 100 περιπτώσεις.

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί σε παγκόσμιο επίπεδο ...

Αλλά ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για την Ισπανία, όπου το ξέσπασμά της επιδημίας βρίσκεται σε μια πιο απότομη τροχιά από την Ιταλία, με υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στις αρχές αυτής της εβδομάδας (21 ημέρες μετά την 100ή περίπτωση), σε σχέση με την Ιταλία μετά την ίδια περίοδο.

Image
Η καμπύλη των κρουσμάτων

Απολογισμός νεκρών

Ένας πιο αξιόπιστος αριθμός είναι ο αριθμός των θανάτων από το COVID-19. Η Ιταλία, αναμφισβήτητα, ξεπερνά τα υπόλοιπα κράτη, αλλά και πάλι, όσον αφορά την Ισπανία, ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται ταχύτερα εκεί σε σύγκριση με το αντίστοιχο σημείο της επιδημίας της Ιταλίας.

Από την άλλη πλευρά, παρά τον υψηλό αριθμό περιπτώσεων, η Γερμανία φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, με μόλις 94 θανάτους.

Image
Ο αριθμός των νεκρών

Εντατική φροντίδα

Ο αριθμός των κλινών κρίσιμης φροντίδας – οι οποίες επιτρέπουν στους ασθενείς που χρειάζονται τεχνητό αερισμό να υποβάλλονται σε θεραπεία – που είναι διαθέσιμος στο σύστημα υγείας μιας χώρας ,αναδεικνύεται ως ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της αντίδρασής τους στην εκδήλωση της επιδημίας. Ενώ τα αρχικά δεδομένα από την Κίνα έδειξαν ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό ατόμων με τη νόσο χαρακτηρίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ άλλα 14% χαρακτηρίστηκαν ως σοβαρά, τα νοσοκομεία σε πολλές χώρες έχουν ήδη αισθανθεί την πίεση. Πιο πρόσφατα, ένα νοσοκομείο του Λονδίνου έπρεπε να δηλώσει ένα «κρίσιμο περιστατικό» μετά την προσωρινή εξάντληση των κρίσιμων κλινών φροντίδας.

Πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα - Η πορεία της υγείας της ...

Τα παρακάτω στοιχεία για τον αριθμό των κλινών κρίσιμης φροντίδας είναι το άθροισμα των κλινών κρεβατιών ενδιάμεσης περίθαλψης (IMCU) και κλινών εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), από την πιο πρόσφατη ολοκληρωμένη μελέτη το 2012 . Πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει κατά την ενδιάμεση περίοδο – για παράδειγμα, τα μέτρα λιτότητας στην Ιταλία οδήγησαν σε περικοπές στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης – αλλά φαίνεται ότι είναι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία που καλύπτουν όλη την ΕΕ των 27 συν το Ηνωμένο Βασίλειο

Αποκαλύπτονται, έτσι, τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών.

Η Γερμανία είναι μακράν η καλύτερα εξοπλισμένη, με 29,2 κρεβάτια ανά 100.000 άτομα. Το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Ρουμανία βρίσκονται σε παρόμοιες θέσεις, με πάνω από 20 κρεβάτια ανά 100.000 άτομα. Από την άλλη άκρη του φάσματος είναι η Πορτογαλία με πενιχρό 4.2 κρεβάτια ανά 100.000 άτομα. Οι Κάτω Χώρες, η Σλοβενία, η Φινλανδία, η Ελλάδα και η Σουηδία ακολουθούν στενά πίσω, με λιγότερες από 6,5 κρίσιμες κλίνες φροντίδας ανά 100.000 άτομα. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο ελαφρώς καλύτερα στις 6.6.

figure1
Numbers of critical care beds corrected for size of population (per 100,000 inhabitants) for European countries

Ένας άλλος τρόπος αξιολόγησης της ετοιμότητας των διαφόρων χωρών είναι να εξετάσουμε τον αριθμό των περιπτώσεων ανά κρίσιμο κρεβάτι φροντίδας και τα νοσοκομειακά κρεβάτια συνολικά (τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την Eurostat με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το 2017). Με τα δύο μέτρα, η Ισπανία αποδίδει ιδιαίτερα άσχημα. Έχει 8,9 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά κρίσιμο κρεβάτι φροντίδας – υψηλότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Όσον αφορά τα συνολικά νοσοκομειακά κρεβάτια, έχει 286 κρούσματα ανά 1.000 . Στην Ιταλία τα νούμερα είναι παρόμοια με 8.5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ανά κρίσιμο κρεβάτι φροντίδας και 332 επιβεβαιωμένα περιστατικά ανά 1.000 νοσοκομειακά κρεβάτια συνολικά.

Όσον αφορά τόσο την κρίσιμη φροντίδα όσο και τα συνολικά κρεβάτια, η Γερμανία φαίνεται να βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα της επιδημίας καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων αναρριχείται αναπόφευκτα.

Κορονοϊός: Δράμα και στη Γαλλία - 365 θάνατοι σε μία ημέρα - Νεκρό ...

Η χώρα βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με την Ισπανία, καθώς είναι πάνω από 20 ημέρες από την 100ή επιβεβαιωμένη περίπτωση, αλλά σε αντίθεση με την Ισπανία, η Γερμανία έχει μόλις 1,3 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά κρίσιμο κρεβάτι φροντίδας και 47 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά 1.000 νοσοκομειακά κρεβάτια.

Image
Impact on hospital cappacity

Ποσοστό θνησιμότητας

Ακριβώς όπως οι αριθμοί των περιπτώσεων είναι δύσκολο να καταγραφούν με ακρίβεια, λόγω των διαφορών στα επίπεδα δοκιμών σε όλο το μπλοκ, το ίδιο συμβαίνει και με το ποσοστό θνησιμότητας σε κάθε χώρα. Ένα υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό μη ανιχνευμένων περιπτώσεων, απλώς και μόνο λόγω περιορισμένων δοκιμών. Παρ ‘όλα αυτά, ο σχεδιασμός του ποσοστού θνησιμότητας και του αριθμού κλινών κρίσιμης φροντίδας ανά 100.000 άτομα σε ολόκληρη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να δείχνει ότι οι χώρες με πιο κρίσιμες αναλογίες (ανά αριθμό κατοίκων) μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα.

Οι επιφυλάξεις που περιγράφονται παραπάνω σημαίνουν ότι η σχεδίαση κάθε χώρας υποδεικνύει ότι όσοι έχουν λιγότερες κρίσιμες κλίνες φροντίδας ανά 100.000 άτομα έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Image
FATALITY RATE AND CRITICAL CARE BEDS

Το μικροσκοπικό έθνος του Λουξεμβούργου έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωναϊού στην Ευρώπη, αλλά το υπουργείο Υγείας στο Λουξεμβούργο δεν φαίνεται να ανησυχεί υπερβολικά, αφού έλαβε πρόσφατα αρκετούς ασθενείς από μια γειτονική περιοχή της Γαλλίας.

Η εξάπλωση του ιού σε ορισμένες περιπτώσεις αψήφησε τις παραδοσιακές υποθέσεις σχετικά με την ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης σε διάφορες χώρες, με έθνη που φαίνεται ότι έχουν σχετικά ισχυρά συστήματα υγείας που βιώνουν εκατοντάδες θανάτους. Παρόλο που είναι δύσκολο να προβούμε με ακρίβεια στις χώρες που θα βρίσκονται τις προσεχείς εβδομάδες, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η Ισπανία βρίσκεται σε επικίνδυνη τροχιά, με την πιθανότητα να ξεπεράσει την Ιταλία ως το πλέον χτυπημένο έθνος στην Ευρώπη.

Πηγή: Politico

Σχετικά Άρθρα