Διορθώσεις στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ζητούν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης

Διορθώσεις στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ζητούν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης

Διορθωτικές κινήσεις στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, ζητάει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΝΘ), η οποία εκφράζει τα συγχαρητήριά της στην κυβέρνηση για την άμεση λήψη μέτρων για την αναχαίτιση εξάπλωσης της νόσου.

   Η ΟΕΕΝΘ, με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς, επισημαίνει «ορισμένα σημαντικά λάθη», όπως αναφέρει, στα μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με την ΠΝΠ, αλλά και αυτών που, αν και δεν έχει ανασταλεί ακόμα η λειτουργία τους, πλήττονται εξίσου σημαντικά.

   Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι αρχικά η αναστολή λειτουργίας σε επιχειρήσεις έγινε με κριτήριο τη λειτουργία τους και όχι σύμφωνα με τον ΚΑΔ. «Αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα ελάφρυνσης γιατί στη συνέχεια ανακοινώσατε πως η ένταξή τους θα γίνει με κριτήριο τον κύριο ΚΑΔ αυτών», επισημαίνεται.

   Επίσης, αναφέρεται ότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει με σχετικά ΦΕΚ και οι οποίες εντάσσονται για απροσδιόριστο λόγο, είτε σε αυτές που πλήττονται σημαντικά από την πανδημία, είτε σε αυτές που δεν εντάσσονται σε κάποιο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης.

   Ακόμα, η ΟΕΕΝΘ υπογραμμίζει ότι ορισμένες επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά (σσ αναφέρει για παράδειγμα τον κλάδο φοροτεχνικών-λογιστών) οι οποίες αδυνατούν να εισπράξουν τα έσοδά τους, λόγω του περιορισμού στις μετακινήσεις.

   Για τους παραπάνω λόγους η ομοσπονδία ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:

   -άμεση διόρθωση του ΠΣ Εργάνη για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί,

   – παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης αναστολής πέραν της 30ης Μαρτίου,

   -ένταξη όλων των επιχειρήσεων στα μέτρα ελάφρυνσης πέραν αυτών που δεν πλήττονται, πχ σούπερ μάρκετ,

   -το δικαίωμα σε όλες τις επιχειρήσεις να θέτουν σε αναστολή λειτουργίας μέρος των εργαζομένων,

   – επέκταση μείωσης του ενοικίου και στις επιχειρήσεις που πλήττονται και παράταση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο χρονικό διάστημα θα ισχύει ο περιορισμός της κυκλοφορίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα