“Ταφόπλακα” ντερ Λάιεν στο κορονο-ομόλογο – “Το σχέδιο δεν περιλαμβάνει τέτοια πρόταση”
“Το ομόλογο κορονοϊού είναι στην πραγματικότητα μόνο ένας όρος. Πίσω από αυτόν βρίσκεται το μεγαλύτερο ζήτημα της ευθύνης. Και ως προς αυτό οι επιφυλάξεις οι οποίες υπάρχουν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι δικαιολογημένες. Από την άλλη πλευρά, φυσικά και ανησυχώ ότι μετά την κρίση το οικονομικό χάσμα θα είναι βαθύτερο από ό,τι πριν. Ο στόχος της Ευρώπης ήταν πάντα ότι θα συγκλίνουμε οικονομικά” είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. και πρόσθεσε:
“Η Ιταλία βρίσκεται ανυπαίτια σε αυτή την κρίση κορονοϊού, η οποία έπληξε τη χώρα ακριβώς στην καρδιά της οικονομίας της, τη μεσαία τάξη του Βορρά. Αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις πρέπει να τις σώσουμε. Στην Κομισιόν ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η εκπόνηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης, πάνω στο οποίο εργαζόμαστε”
Στο ερώτημα εάν η Κομισιόν σχεδιάζει την έκδοση ευρωομολόγων απάντησε: «Όχι, επ΄αυτού υπάρχουν πολύ σαφή νομικά όρια, δεν είναι αυτό το σχέδιο. Δεν δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Το Eurogrοup έχει εντολή να επεξεργαστεί εντός 14 ημερών διάφορες προτάσεις σχετικές με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τις οποίες θα υποβάλει στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων. Θα πρέπει να περιμένουμε».
Κόντε προς Μέρκελ: Βοήθησε διαφορετικά δεν έχει λόγο ύπαρξης το ευρωπαϊκό οικοδόμημα
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα ll Sole 24 Ore, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση «να μην διαπράξει τραγικά λάθη» αντιμετωπίζοντας τον κορoνοϊό, διαφορετικά «ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του».
«Η αδράνεια θα άφηνε στα παιδιά μας το τεράστιο βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας», εκτιμά ο πρωθυπουργός από τις στήλες της εφημερίδας αναφοράς των οικονομικών και χρηματιστικών κύκλων. «Θέλουμε να αρθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης; Ας εγκαινιάσουμε τότε ένα μεγάλο σχέδιο, ένα ‘European Recovery and Reinvestment Plan’ (σ.σ.: στα αγγλικά στη συνέντευξη) που να στηρίζει και να προωθεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».
Κόντε: Είχαμε σκληρή αντιπαράθεση με τη Μέρκελ
Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, «περισσότερο από μια διαφωνία, υπήρξε μια σκληρή και ειλικρινής αντιπαράθεση» με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, «επειδή βιώνουμε μια κρίση η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των συμπολιτών μας και αποτελεί την αιτία μιας σοβαρής οικονομικής κάμψης».
«Αντιπροσωπεύω μια χώρα που υποφέρει πολύ και δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου υπεκφυγές», τονίζει, την ώρα που η Ιταλία καταγράφει πάνω από 9.000 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας στη χερσόνησο. «Στην Ιταλία, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τραγικές επιλογές».
«Στην Ευρώπη οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές. Αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος αυτής της χωρίς προηγούμενο πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του στα μάτια των πολιτών μας», προειδοποιεί.
Μακρόν: Δεν θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χωρίς αλληλεγγύη
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που είναι υπέρ της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί δημοσιονομική αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, αρνήθηκε πως αψήφησε τις ενδείξεις στην Ιταλία που έδειχναν πόσο σοβαρή είναι αυτή η κρίση για τη δημόσια υγεία, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ιταλικές εφημερίδες το βράδυ της Παρασκευής.
Εννέα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία, εισηγήθηκαν την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υπάρξει έκδοση κοινού χρέους όλης της ευρωζώνης για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού, ασκώντας πίεση στη Γερμανία, η οποία εναντιώνεται πάγια στην αμοιβαιοποίηση χρεών. «Δεν θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε υγειονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Corriere de la Serra, La Stampa και La Repubblica.
«Είναι τάχα η ΕΕ, η ευρωζώνη, απλώς ένας νομισματικός θεσμός, ένα σύνολο κανόνων, πολύ χαλαρών, που προβλέπουν ότι κάθε κράτος ενεργεί για λογαριασμό του; Ή θα δράσουμε μαζί, για να χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε αυτή την κρίση ζωτικής σημασίας;», διερωτήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Μπορεί να πρόκειται για μια δυνατότητα [έκδοσης] κοινού χρέους, όποιο κι αν είναι το όνομά της, ή κάλλιστα για μια αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, για να μπορέσει να προσφερθεί αληθινή υποστήριξη στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση», πρότεινε.
«Το ύψος του ποσού είναι δευτερεύον, αυτό που μετράει είναι η χειρονομία, διαμέσου της έκδοσης κοινού χρέους ή της σύνταξης κοινού προϋπολογισμού», υπογράμμισε. Παρά τις «επιφυλάξεις» χωρών όπως η Γερμανία «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη», επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αντίδραση της κυβέρνησής του, ειδικά ως προς την επιβολή μέτρων περιορισμού, τη στιγμή που η κατάσταση επιδεινωνόταν ραγδαία στην Ιταλία, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε: «Δεν αγνοήσαμε διόλου τις ενδείξεις αυτές. Πήρα πολύ σοβαρά αυτή την κρίση, από τη στιγμή που ξέσπασε στην Κίνα».
Καθώς «η Ιταλία προηγήθηκε από εμάς», «στη Γαλλία λάβαμε τα πιο σκληρά μέτρα το συντομότερο», όταν ο «αριθμός των κρουσμάτων» άρχιζε να γίνεται «συγκρίσιμος», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος, ξεπερνώντας έτσι μια ερώτηση για το γεγονός ότι επέλεξε να πάει να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση την 6η Μαρτίου, 11 ημέρες πριν ανακοινωθούν τα μέτρα περιορισμού.
«Ακολούθησα σε κάθε στάδιο τρεις βασικές αρχές: να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τις επιστημονικές συστάσεις, να προσαρμοζόμαστε στην εξέλιξη της κρίσης και να λαμβάνουμε αναλογικά μέτρα», εξήγησε ο Μακρόν. «Η Γαλλία στέκει στο πλευρό της Ιταλίας», διαβεβαίωσε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος.