Τσιόδρας μετά το ρεπορτάζ libre: Μη αξιόπιστα τα “rapid test” για αντισώματα του κοροναϊού
Μη αξιόπιστα και ενδεχομένως παραπλανητικά σε αυτή τη φάση της επιδημικής κρίσης χαρακτήρισε τα διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κοροναϊού ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας εμμέσως αλλά σαφώς στο ερώτημα που έθεσε νωρίτερα το Libre.gr σε εκτενές και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σχετικά με τον “εμπορικό πόλεμο” για τα περίφημα rapid test που έκαναν την εμφάνισή τους και στην ελληνική αγορά.
Προκύπτει, ωστόσο, το ερώτημα, αφού ο κ. Τσιόδρας θεωρεί μη αξιόπιστα τα συγκεκριμένα τεστ (επισημαίνοντας πως τα πλέον αξιόπιστα είναι μόνο τα λεγόμενα τεστ μοριακού ελέγχου), πως αυτά έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν και μάλιστα “πλασάρονται” με έμμεσο διαφημιστικό τρόπο από μέσα ενημέρωσης και, κυρίως, ιστοτόπους ιατρικού ενδιαφέροντος;
“Αυτή τη στιγμή πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα για την αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων που δεν είναι κατάλληλα γι αυτή τη φάση της επιδημίας, θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και για άλλους σκοπούς απ΄ αυτούς που διαφημίζονται αυτη τη στιγμή. Θεωρώ πως πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στον μοριακό έλεγχο που είναι ο έλεγχος ο ενδεδειγμένος διαγνωστικά για τη νόσο. Το να κάνεις ένα τεστ και να είναι αρνητικό δεν σημαίνει τίποτε γιατί μπορεί να είσαι στην τρίτη ή τέταρτη ημερα της νόσου και να μην έχεις προλάβει να αναπτύξεις τα αντισώματα και να νομίζεις ότι δεν έχεις τη νόσο. Είναι λάθος πληροφορία. Επίσης μπορεί να είναι ψευδώς θετικό το τεστ, να σου λέει, δηλαδή, ότι είχες περάσει τη νόσο επειδή ίσως είχες εκτεθεί σε ένα “ξαδελφάκι” αυτού του κοροναϊού. Δεν υπάρχει, δηλαδή, αυτό που λέμε εμείς οι επιστήμονες “διασταυρούμενη αντίδραση”. Θέλει παρά πολύ προσοχή. Άρα θα ελεγχθούν για την αξιοπιστία τους και θα χρησιμοποιηθούν από την Πολιτεία όταν και όπως πρέπει”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας
Αυτό που δεν διευκρίνισε επαρκώς ο κ. Τσιόδρας είναι εάν η αναφορά του αφορά τα τεστ που ανιχνεύουν αντισώματα ή και εκείνα που ανιχνεύουν αντιγόνο του ιού. Αν και ήταν σαφής πως δέχεται κατά κύριο λόγο την αξιοπιστία μόνο των λεγόμενων μοριακών τεστ που διενεργούν τα δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα και πιθανώς κάποια ιδιωτικά κέντρα.
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε το libre.gr ήδη μία τουλάχιστον ιδιωτική εταιρεία (νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για περισσότερες) έχουν ήδη ανακοινώσει πως προμηθεύτηκαν τέτοια τεστ κοροναϊού και σκοπεύουν να τα προωθήσουν στα φαρμακεία. Εάν, όντως, κάτι τέτοιο είναι ακριβές σημαίνει πως έχουν λάβει πιστοποίηση του ΕΟΦ, οπότε πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ώστε να μην πέσουν θύματα άχρηστων, ή, έστω, μη αξιόπιστων τεστ οι πολίτες.