Bloomberg: Το δραματικό παρασκήνιο του ναυαγίου στη Σύνοδο Κορυφής – Η τοποθέτηση Μητσοτάκη
Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση αρκέστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κος Michel μετά την Σύνοδο Κορυφής που δεν οδήγησε, μετά τις γερμανικές αντιδράσεις, στην προώθηση ενός κοινού ομολόγου των κρατών μελών παρά το αίτημα των εννέα χωρών. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει τις επόμενες δυο εβδομάδες να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
H τηλεδιάσκεψη υπήρξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θυελλώδης, καθώς η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Αιτία, η αρνητική στάση χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση» είπε σύμφωνα με τη Rai ο Κόντε, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ιταλία θα βασιστεί στις δυνάμεις της.
Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει το πακέτο τόνωσης της οικονομίας κατά 25 με 40 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα χρηματοδοτήσει με έκδοση νέου χρέους, ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης στο MNI.
Σύμφωνα με πηγή του Bloomberg, στην τηλεδιάσκεψη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκληση της για έκδοση ευρωομολόγων, προειδοποιώντας ότι η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια κρίση «επικών» διαστάσεων. Η ίδια συνέστησε τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων και πιστωτικών γραμμών από τον ESM, ρευστότητα από την ΕΤΕπ και έκδοση ευρωομολόγων.
Από την πλευρά της, όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αν και συμφώνησε όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για την έκδοση κοινού χρέους, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
Η άρνηση της κα. Μέρκελ ήρθε εν μέσω δραματικών εκκλήσεων Ευρωπαίων ηγετών για ανάληψη περαιτέρω δράσεων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία υπογράμμισε ότι ολόκληρη η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η πολιτική αντίδραση στην κρίση αυτή μπορεί να σκοτώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, τόνισαν οι αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο κ. Κόντε υποστήριξε ότι οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι δεν επαρκούν και τάχθηκε με την πρόταση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να ανατεθεί στους πέντε προέδρους της Ε.Ε. να ετοιμάσουν μια κοινή πρόταση εντός δέκα ημερών για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομιών εργαλείων.
Η τοποθέτηση Μητσοτάκη
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι αν το μπλοκ δεν αντιδράσει, μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να εφαρμόσει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη επισημαίνοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στάσης της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, και ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.