“Ρουκέτα” Γιόχανσον: Η Ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ενδοχώρα
Σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο, η Αθήνα προέβαλε αντιρρήσεις στη μεταφορά των μεταναστών από τα ΚΥΤ που ασφυκτιούν και να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα, με αιτιολογία την απουσία κρουσμάτων κοροναϊού στα κέντρα φιλοξενίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Ελλάδα να μεταφέρει από τα κέντρα υποδοχής των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου εκείνους τους μετανάστες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κοροναϊό, όπως υπογράμμισε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.
Σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο, η Αθήνα προέβαλε αντιρρήσεις στη μεταφορά των μεταναστών από τα ΚΥΤ που ασφυκτιούν και να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα, με αιτιολογία την απουσία κρουσμάτων κοροναϊού στα κέντρα φιλοξενίας, την ώρα που ο Covid-19 εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις της στο Reuters.
Υπενθυμίζεται πως ακριβώς το αντίθετο επιχείρηση χρησιμοποίησε πριν μερικές εβδομάδες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όταν αιτιολόγησαν την ανάγκη των κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών με τον κίνδυνο του κοροναϊού. Τότε ο κ. Πέτσας είχε δεχθεί επικρίσεις και τώρα η επιχειρηματολογία του έχει καταρρεύσει. Το αντίθετο επιχείρημα, τώρα, όπως αναφέρει η Ευρωπαία επίτροπος, χρησιμοποιεί τώρα η κυβέρνηση για να μην προχωρήσει σε μετακίνηση προσφύγων από τις δομές των νησιών, παρότι είχε δεσμευτεί σχετικά έναντι των νησιωτών.
Σύμφωνα με την επίτροπο Γιόχανσον, οι ηλικιωμένοι, μετανάστες με κάποιο νόσημα και άλλες ευπαθείς ομάδες θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές στα ελληνικά νησιά.
Έκτακτο σχέδιο
«Εργαζόμαστε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές να συμφωνήσουμε σε έκτακτο σχέδιο που θα συμβάλλει στη μείωση του ρίσκου όσο το δυνατόν περισσότερο στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών, όπου επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες», σημείωσε η κ. Γιόχανσον σε τηλεφωνική συνέντευξη.
«Θα μπορούσε να είναι μετεγκατάσταση των πιο ευάλωτων από τα ΚΥΤ σε άλλες περιοχές στα νησιά», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος.
Η κατάσταση στα ΚΥΤ είναι δραματική, καθώς έχουν σχεδιασθεί για τη φιλοξενία ορισμένων χιλιάδων και φιλοξενούν, σύμφωνα με την Κομισιόν, περίπου 42.000.
«Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, παιδιά, έγκυοι, νέες μητέρες και άνθρωποι με αναπηρίες είναι παγιδευμένοι σε επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού στα νησιά, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19», ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ευελπιστώ ότι θα μπορούσαμε τις επόμενες εβδομάδες να αρχίσουμε μετεγκατάσταση», δήλωσε η κ. Γιόχανσον.
Πηγή: in.gr