“Κρίσιμο να αντέξουμε δύο εβδομάδες”

 “Κρίσιμο να αντέξουμε δύο εβδομάδες”

Στην κρισιμότητα των δύο επόμενων εβδομάδων για την πορεία της κρίσης του κοροναϊού στην Ελλάδα τόνισε στο ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός Αναστασία Κοτανίδου.

“Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα μας πουν τι και πώς θα πάνε τα πράγματα. Εάν αντέξουμε δύο εβδομάδες και παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις οδηγίες θα είμαστε σε καλή κατάσταση” είπε η κυρία Κοτανίδου απαντώντας καταφατικά στην παρατήρηση ότι έτσι θα έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την επέκταση του κοροναϊού σε μεγάλη κλίμακα.

Κατά την εκτίμησή της κυρίας Κοτανίδου “με τα πολλά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση έχουμε καταφέρει και έχουμε ελέγξει κάπως την εισροή στα νοσοκομεία των κρουσμάτων. Φαίνεται ότι το σύστημα υγείας προετοιμάστηκε γρήγορα για να αντεπεξέλθει με τα σταδιακά αυξανόμενα κρούσματα”.

Εξήγησε, δε, ότι “αυτό που πρέπει να κοιτάμε δεν είναι τα μοντέλα αλλά πόσοι είναι στο νοσοκομείο και πόσοι είναι σε ΜΕΘ και αυτά φαίνεται να είναι αρκετά σταθερά τις τελευταίες 4 ημέρες και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο για εμάς”.

Όσον αφορά των αριθμό των διασωληνωμένων – 59 σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Τρίτης – η κυρία Κοτανίδου είπε ότι “πρέπει να μας έχει σε επαγρύπνηση αλλά όχι να μας ανησυχήσει γιατί το σύστημα έχει προετοιμαστεί για τουλάχιστον δεκαπλάσιο αριθμό διασωληνωμένων”.

Στο ίδιο πλαίσιο διευκρίνισε ότι “έχουν γίνει πολλές μετατροπές στα νοσοκομεία για παράδειγμα εμείς στον “Ευαγγελισμό” από 30 κρεβάτια ΜΕΘ έχουμε πλέον 70 κρεβάτια ΜΕΘ”.

Για τη χλωροκίνη η κυρία Κοτανίδου είπε ότι “έχουμε επάρκεια” εξηγώντας ότι “η χλωροκίνη χρησιμοποιείται όχι γιατί έχουμε αποδείξεις ότι βοηθάει αλλά γιατί έχουμε ενδείξεις και από τη βιβλιογραφία ότι βοηθάει αλλά δεν είναι ένα φάρμακο για να το χρησιμοποιεί ο καθένας μόνος του αφού έχει παρενέργειες”.

Ερωτηθείσα, τέλος, για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, η Αναστασία Κοτανίδου απάντησε ότι “υπάρχουν ελλείψεις αλλά δημιουργούνται γιατί όλοι θέλουν την πλήρη κάλυψη από ρόμπες και μάσκες αν και έχουμε δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να φοράει κανείς. Ο φόβος του προσωπικού απέναντι στο άγνωστο είναι φυσιολογικός. Γίνεται προσπάθεια σε όλο τον κόσμο να βρούμε υλικά. Η ελπίδα μας είναι η Κίνα”.

Σχετικά Άρθρα