Το παρασκήνιο του “ντιλ” με την Ericsson για το ελληνικό 5G- Ο αποκλεισμός της Huawei και η παρέμβαση του Λ. Οίκου
Εν μέσω πανδημίας δεν ιεραρχείται στα πρωτα θέματα της επικαιρότητας, ωστόσο η ανακοίνωση της Cosmote πως προχωρά τάχιστα στην ανάπτυξη του δικτύου 5G με την Ericsson, διαθέτει και ιδιαίτερα σημαντικές γεωπολιτικές πτυχές. Κι αυτό διότι το θέμα αυτό αποτελούσε μία από τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στη χώρα μας -με συχνές παρεμβάσεις και του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ-, ενώ περιλαμβανόταν και στο “μενού” των συζητήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο στις αρχές Ιανουαρίου.
Για τον Όμιλο Cosmote και τον διευθύνοντα σύμβουλό του Μιχάλη Τσαμάζ πρόκειται, αναμφίβολα, για μια σημαντική επιτυχία και μια εξέλιξη που θα αναβαθμίσει έτι περαιτέρω την επιχείρηση στην εποχή της νέας τεχνολογίας δικτύων.
Πρόκειται, ωστόσο, και για μια συμφωνία με γεωπολιτικό ενδιαφέρον και αποτελεί επιλογή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε δεχθεί σχετικά μηνύματα από την ΟΥάσιγκτον υπέρ της συνεργασίας στο 5G με την Ericsson και όχι με την κινεζική Huawei που ενδιαφερόταν σφόδρα να εδραιώσει τη θέση της στις ευρωπαϊκές αγορές δικτύων.
H δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού για το 5G, στην παρουσία του στο think tank Atlantic Council με την οποία άνοιξε την πρώτη μέρα του επίσημου προγράμματός του στην Ουάσιγκτον, στις αρχές Ιανουαρίου, δεν είχε περάσει απαρατήρητη.
Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, προσπάθησε να αντικρούσει το όποιο επιχείρημα περί «υπερβολικής» έκθεσης της χώρας στην Κίνα. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα κινεζικά σχέδια για το λιμάνι του Πειραιά, σημείωσε ότι «δεν μπορείς να τα βάλεις με τη γεωγραφία, θα ήταν αφελές από την πλευρά μας και εγώ είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου».
«Δεν είμαστε υπερβολικά εκτεθειμένοι στις κινεζικές επενδύσεις» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε κάνοντας ειδική μνεία στην τεχνολογία 5G (ζήτημα που αναμενόταν να βρεθεί στην ατζέντα της διευρυμένης συνάντησης των αντιπροσωπειών στον Λευκό Οίκο) ότι η Ελλάδα δεν έχει τέτοια έκθεση στην Κίνα και ότι προστατεύει τις σημαντικές υποδομές.
Τότε είχε υπάρξει και παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δήλωση αυτή έκανε αναφορά η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζοντας τη συνάντηση που ακολούθησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, «ο πρωθυπουργός έδωσε θετικά μηνύματα στις απαιτήσεις ΗΠΑ να ανασταλούν επενδύσεις Κινεζικών εταιριών για δίκτυα 5G», ενώ «δεν είχε κανένα λόγο να δεσμευθεί σε κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα πρόκειται για επενδύσεις επωφελείς για την ελληνική οικονομία».
Όπως αναφέρει, εκείνη την περίοδο, και το FortuneGreece, o «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη τεχνολογία 5G όπως ήταν φυσικό αφορά και τη χωρά μας, όπως και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H Huawei, ο κινεζικός κολοσσός – ηγέτης στις τεχνολογίες 5G, βρέθηκε στα διασταυρούμενα πυρά ενός βίαιου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με την κυβέρνηση του Τραμπ να πιέζει τους συμμάχους να αποκλείσουν τον εξοπλισμό της Huawei από τα τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα επικαλούμενη θέματα ασφάλειας. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι η Huawei είναι επικίνδυνη εν μέρει επειδή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το αυξανόμενο μερίδιό της στην αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για να κατασκοπεύσει εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης.
To μήνυμα Τραμπ στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν σαφές και κορυφαίοι αμερικανοί παράγοντες, όπως ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος, στην επίσκεψη του στην Αθήνα, είχε καταστήσει σαφές στα κυβερνητικά στελέχη με τα οποία είχε συνομιλήσει πως για τις ΗΠΑ αποτελεί “μείζον θέμα” η παρεμπόδιση της διείσδυσης της Huawei στην Ευρώπη μέσω και της Ελλάδας. Το μήνυμα ήταν, λένε καλά ενημερωμένες πηγές, τόσο σαφές ώστε συνδυάστηκε και με άλλα γεωπολιτικά ζητήματα, καθώς και με το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα δείξουν στο μέλλον οι αμερικανικές επιχειρήσεις στη χώρα μας.
Η εξέλιξη οριστικοποιήθηκε, σήμερα, με “νίκη” των ΗΠΑ επί της Κίνας επί του ελληνικού εδάφους.
Από τις αρχές Δεκεμβρίου (2019), άλλωστε, η “Καθημερινή” αναδείκνυε τον παρασκηνικό “πόλεμο” αμερικανικών πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση.
Στο ρεπορτάζ του, ο Βαγγέλης Μανδραβέλης, σημείωνε μεταξύ άλλων:
Στην χώρα μας, μετά τις πρόσφατες επαφές Αμερικανών με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την παρεμπόδιση της περαιτέρω διείσδυσης της Huawei στην ελληνική αγορά, πληροφορίες αναφέρουν ότι την Ελλάδα πρόκειται σύντομα να επισκεφθούν εκ νέου, παράγοντες του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Αυτή τη φορά, μάλιστα, οι επισκέπτες θα συνοδεύονται από εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας για να αντιπροτείνουν εναλλακτικές λύσεις στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Τα ραντεβού με τους Ελληνες πολιτικούς και εκπροσώπους της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών φέρεται ότι κλείνονται για τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Στη χώρα μας, παρά την υποβάθμιση της σημασίας του θέματος από την κυβέρνηση και τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών, οι πιέσεις των Αμερικανών ήδη έχουν αποδώσει, καθώς οι εταιρείες ετοιμάζονται να προμηθευτούν εξοπλισμό αξίας πάνω από 500 εκατ. ευρώ στα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Η Cosmote, η οποία τώρα διενεργεί διαγωνισμό προμήθειας ραδιοεξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας 4ης και 5ης γενιάς (4G&5G), απέκλεισε οριστικά τη Huawei από τη λίστα των προμηθευτών του διαγωνισμού. Αν και η κινεζική εταιρεία είχε λίγες πιθανότητες να εμβολίσει τους παραδοσιακούς προμηθευτές της Cosmote, Ericsson και Nokia, εν τούτοις η διοίκηση του ελληνικού ομίλου άφηνε κάποιες χαραμάδες για συζητήσεις με τον κινεζικό παράγοντα.
Προς την κατεύθυνση αυτή συνέτειναν δύο παράγοντες: πρώτον, η μέχρι πρόσφατα η συνεργασία της μητρικής Deutsche Telekom με την Huawei και δεύτερον, το ανυπέρβλητα χαμηλότερο κόστος των Κινέζων κατασκευαστών. «Αν οι Κινέζοι μείνουν εκτός της Cosmote, τότε ο όμιλος θα έχει ένα οικονομικό μειονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού», παρατηρούσε πριν από λίγες εβδομάδες υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου. Σημειώνεται ότι τόσο η Vodafone όσο και η Wind βασίζονται αποκλειστικά για την ανάπτυξη του ραδιοδικτύου τους (κεραίες, σταθμοί βάσης κ.λπ.) σε εξοπλισμό Huawei.
Το ενδιαφέρον για την Ericsson
Πριν περίπου ένα μήνα, άλλωστε, έπεσε σαν κεραυνός η πρόταση του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης για αμερικανική εμπλοκή στην Ericsson όπως αξιολογήθηκε είχε στόχο να πλήξει την κυριαρχία της κινεζικής Huawei στην ανάπτυξη των δικτύων 5G
Οι μετοχές της σουηδικής Ericsson και της φιλανδικής Nokia σημείωσαν ισχυρή άνοδο στη συνεδρίαση εκείνης της μέρας μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν μετοχές στους κατασκευαστές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία της κινεζικής Huawei στην τεχνολογία 5G.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ σε ομιλία του είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να εξετάσουν το εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα να αποκτήσουν τον έλεγχο του ενός ή και των δύο σκανδιναβικών αντιπάλων της Huawei.
Τα δίκτυα 5G, όπως ανέφερε το newmoney.gr , βρίσκονται στο επίκεντρο της τεχνολογικής διαμάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, καθώς θα υποστηρίζουν μια σειρά κρίσιμων λειτουργιών από τα οχήματα χωρίς οδηγό έως τα έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα και τις στρατιωτικές επικοινωνίες, με ιδιαίτερη σημασία για την εθνική ασφάλεια των χωρών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντάξει την Huawei σε «μαύρη λίστα» και έχουν εξαπολύσει παγκόσμια εκστρατεία προκειμένου να πείσουν τους συμμάχους να αποκλείσουν τον κινεζικό γίγαντα από τα δίκτυα 5G, υποστηρίζοντας ότι ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία – κάτι το οποίο η Huawei αρνείται.
Τα σχόλια του Μπαρ ώθησαν τις μετοχές των δύο σκανδιναβικών εταιρειών σε άνοδο. Αυτήν την ώρα η μετοχή της Nokia σημειώνει άλμα 5,50% ενώ εκείνη της Ericsson σημειώνει κέρδη κατά 3,74%.
Οι κυβερνητικές επενδύσεις των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις είναι σπάνιες, με την εξαίρεση των προγραμμάτων διάσωσης (για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη διάσωση προβληματικών επιχειρήσεων), και ακόμη πιο σπάνια σε ξένες εταιρείες.
Ενώ οι δύο εταιρείες, οι οποίες μαζί με την Huawei κυριαρχούν στην αγορά, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις προτάσεις του Μπαρ, το fund Cevian Capital, μέτοχος της Ericsson, έσπευσε να καλωσορίσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και προέτρεψε τα στελέχη της σουηδικής εταιρείας στην οποία κατέχει ποσοστό 8,4% να διερευνήσουν την πιθανή ευκαιρία.
«Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ericsson είναι σαφώς θετικό για τη Σουηδία, την εταιρεία και τους μετόχους,» δήλωσε ο επικεφαλής του Cevian Capital, Christer Gardell, σε δηλώσεις του στο Reuters.
Η ανακοίνωση της Cosmote
Σε συνεργασία με την Ericsson θα προχωρήσει η COSMOTE στην ανάπτυξη δικτύου 5G στην Ελλάδα, έπειτα από σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Παράλληλα, η COSMOTE προχωρά στον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου πρόσβασης κινητής, αντικαθιστώντας πλήρως τον εξοπλισμό 2G/3G/4G/4G+ με καινούργιο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αναβάθμισης του δικτύου σε 5G.
Μέσω του νέου εξοπλισμού, η COSMOTE θα συνεχίσει να προσφέρει στους πελάτες της αξεπέραστη εμπειρία mobile Internet και υπηρεσίες φωνής υψηλής ποιότητας, όπου κι αν βρίσκονται. Παράλληλα, θα βελτιώσει σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα του δικτύου κινητής 2G/3G/4G/4G+, καθώς θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και θα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Η τεχνολογία 5G, η επόμενη γενιά της ασύρματης επικοινωνίας, αναμένεται να εγκαινιάσει μια εποχή υψηλών ταχυτήτων και απεριόριστων δυνατοτήτων. Το 5G δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και επιτρέπει μέγιστες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps. Ο χρόνος απόκρισης (latency) θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%. Το 5G θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά.
H ανάπτυξη του COSMOTE 5G θα πραγματοποιηθεί σε συνάρτηση με τη δημοπρασία του φάσματος που απαιτείται, και η οποία προγραμματίζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το 4ο τρίμηνο του 2020. Η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G θα ξεκινήσει από την COSMOTE εντός του 2021. Παράλληλα, η COSMOTE προγραμματίζει να σταματήσει την παροχή υπηρεσιών 3G μετά το τέλος του 2021, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους του φάσματος σε πιο προηγμένες τεχνολογίες (4G/4G+/5G).
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Το 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και απαραίτητη προϋπόθεση για την Κοινωνία των Gigabit. Είναι η τεχνολογία πάνω στην οποία θα “τρέχουν” όλες οι πρωτοποριακές εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή μας στο άμεσο μέλλον. Ο Όμιλος ΟΤΕ δημιουργεί τις υπερσύγχρονες υποδομές που χρειάζεται η χώρα και η κοινωνία στη νέα ψηφιακή εποχή. Επενδύουμε δυναμικά, για να μπορούν οι πελάτες μας να απολαμβάνουν τις καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που φέρνει το 5G. Με την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».