Ν. Αλιβιζάτος: Ποια δημοκρατία μετά τον COVID-19;
«Ποια δημοκρατία μετά τον COVID-19;», διερωτάται ο Νίκος Αλιβιζάτος με άρθρο του στην «Καθημερινή», με το οποίο, στο «δια ταύτα» πιο συγκεκριμένα, προτείνει την ενεργοποίηση από τώρα εθελοντικών δικτύων, καθιστώντας κατ’ ουσίαν την κοινωνία συμμέτοχη.
«Για να ενθαρρύνει τη δημιουργία τέτοιων δικτύων, το κράτος, εκτός από τους μηχανισμούς του και το ΕΣΥ, διαθέτει ένα ‘υπερόπλο’, δυστυχώς λησμονημένο. Αναφέρομαι στην παράγραφο 4 του άρθρου 25 του Συντάγματος, που του δίνει τη δυνατότητα ‘να αξιώνει από τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους’ όχι μόνον της ‘εθνικής’, μα και της ‘κοινωνικής αλληλεγγύης’», υπογραμμίζει ο έγκριτος συνταγματολόγος.
«Ας σκεφτούμε πόσο πολλές ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες μπορούν να στηριχθούν στη σπουδαία αυτή διάταξη. Και ας διερωτηθούμε μήπως και η κοινωνία πρέπει και αυτή να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν».
Παράλληλα ο Ν. Αλιβιζάτος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου: «Τα συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης που χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και το Ισραήλ δοκιμάζουν αυτή την περίοδο για την ανίχνευση πιθανών φορέων, αν χρησιμοποιηθούν ασυλλόγιστα, θα καταφέρουν καίριο πλήγμα στην ιδιωτικότητά μας και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα», σημειώνει μεταξύ άλλων.
Σε άλλο σημείο του άρθρου του, τέλος, ο Ν. Αλιβιζάτος σημειώνει ότι «η Ελλάδα και -για να είμαστε ακριβοδίκαιοι- η Κεντροδεξιά των σημερινών 40άρηδων και 50άρηδων δείχνει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων».
Ν. Παπ.