Σ. Τσιόδρας: Είναι σαν να περιμένεις τον εχθρό στο φυλάκιο – Ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να αλλάξει γρήγορα
«…Δεν εφησυχάζεις ποτέ. Είναι σαν να βρίσκεσαι στο φυλάκιο και να περιμένεις τον εχθρό. Και εδώ πρόκειται για έναν αόρατο εχθρό που πρέπει να αντιμετωπίσεις όσο πιο έγκαιρα γίνεται. Αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή η δική μου αγωνία…». Με τα λόγια αυτά περιγράφει μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ο Σωτήρης Τσιόδρας το έργο το δικό του και των συνεργατών του, που προσθέτει σε άλλο σημείο της συνέντευξης:
«Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν καταλάβει και προσπαθούν, έχουμε πράξει το ανθρωπίνως δυνατό ως επιστήμονες σε αυτήν την κρίση δημόσιας υγείας. Εμείς έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, και αυτό καλώ όλους να το σκεφτούν καλά. Θα έχουμε όλοι τη συνείδησή μας ήσυχη στο τέλος αυτής της ιστορίας;».
Ο Σωτ. Τσιόδρας αποκαλύπτει εξάλλου ότι «εμείς εισηγηθήκαμε αυστηρά μέτρα». Και σε άλλο σημείο, «χρειαζόμαστε στρατιωτικού τύπου μέτρα -να τεθούμε υπό επιτήρηση- όπως αυτά που εφαρμόζονται ήδη στη Γαλλία;», διερωτάται επίσης και συμπληρώνει: «Δεν νομίζω πως θα μας άρεσε κάτι τέτοιο και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ομοψυχία στην τήρηση των μέτρων».
Αναφερόμενος στα κρούσματα στη χώρα μας, σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή είναι ένας αριθμός διαχειρίσιμος. Ωστόσο η καμπύλη, και κατά συνέπεια ο αριθμός των κρουσμάτων, μπορεί να αλλάξει γρήγορα (…) Αν λοιπόν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πιστά τα μέτρα, η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα και όχι μια εκτός ελέγχου διασπορά, η οποία θα οδηγήσει σε πολλά σοβαρά κρούσματα σε ηλικιωμένους και επιβαρημένους από χρόνια νοσήματα συνανθρώπους μας».
Όμως ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στην εφημερίδα και την Π. Καρλατήρα, αφήνει και μια χαραμάδα ελπίδας λέγοντας: «Μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα είναι διαθέσιμη μια αρκετά αποτελεσματική θεραπεία της νόσου –θα πρόκειται για διπλό ή τριπλό κοκτέιλ φαρμάκων».
Ν. Παπ.