Μπορεί μια μάσκα προσώπου να με προστατεύσει από τον κοροναϊό; Αλήθειες και μύθοι για τον Covid 19
Ο Βρετανικός Guardian καταγράφει μερικές από τις βασικές επισημάνσεις που διατυπώνονται τον τελευταίο καιρό καθώς η πανδημία του Covid 19 εξαπλώνεται στον πλανήτη. Οι επιστήμονες δίνουν τις δέουσες οδηγίες, ωστόσο αναπτύσσονται και “μύθοι” που ενίοτε παραπλανούν τους πολίτες.
Μερικές από τις αλήθειες που εδράζονται σε επιστημονική προσέγγιση αλλά και ορισμένες από τις ανακρίβειες καταγράφονται στο ενδιαφέρον ρεπορτάζ που ακολουθεί (δείτε και το σχετικό βίντεο).
Οι μάσκες προσώπου λειτουργούν;
Φορώντας μια μάσκα προσώπου δεν είναι σίγουρα μια “σιδερένια”εγγύηση πως δεν θα αρρωστήσετε – οι ιοί μπορούν επίσης να μεταδίδονται μέσω των ματιών και μικροσκοπικά ιικά σωματίδια, γνωστά ως αερολύματα, μπορούν να διεισδύσουν σε μάσκες. Εντούτοις, οι μάσκες είναι αποτελεσματικές στη σύλληψη των σταγονιδίων, τα οποία είναι μια κύρια οδός μετάδοσης του κοροναϊού, και μερικές μελέτες έχουν υπολογίσει ότι η προστασία είναι περίπου πενταπλάσια έναντι του αποκλεισμού (αν και άλλοι έχουν βρει χαμηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας).
Εάν υπάρχει πιθανότητα να είστε σε στενή επαφή με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί, μια μάσκα μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου. Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα κοροναϊού ή έχετε διαγνωστεί, η μάσκα μπορεί να προστατεύσει και άλλους. Έτσι, οι μάσκες είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας που φροντίζουν τους ασθενείς και συνιστώνται επίσης στα μέλη της οικογένειας που πρέπει να φροντίσουν κάποιον που είναι άσχημα – ιδανικά τόσο ο ασθενής όσο και ο φροντιστής πρέπει να έχουν μάσκα.
Ωστόσο, οι μάσκες πιθανότατα θα έχουν μικρή διαφορά αν περπατάτε απλά στην πόλη ή παίρνετε ένα λεωφορείο, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να αγοράσετε μαζικά μια μεγάλη προσφορά.
«Μεταλλάσσεται σε πιο θανάσιμο στέλεχος ο Covid 19;»
Όλοι οι ιοί συσσωρεύουν μεταλλάξεις με την πάροδο του χρόνου και ο ιός που προκαλεί το Covid-19 δεν διαφέρει. Πόσο διαδεδομένες ποικίλες ποικιλίες ενός ιού εξαρτώνται από τη φυσική επιλογή – οι εκδόσεις που μπορούν να διαδοθούν ταχύτερα και να αναπαραχθούν αποτελεσματικά στο σώμα θα είναι οι πιο “επιτυχείς”. Αυτό δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκην ότι είναι πιο επικίνδυνο για τους ανθρώπους, όμως, επειδή οι ιοί που σκοτώνουν ανθρώπους γρήγορα ή τους κάνουν τόσο άρρωστους ώστε να είναι ανίκανοι, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να μεταδοθούν.
Η γενετική ανάλυση 103 επιστημόνων από τους ασθενείς σε Wuhan και σε άλλες πόλεις υποδηλώνει ότι ξεκίνησαν δύο βασικά στελέχη που ονομάστηκαν L και S. Αν και το στέλεχος L εμφανίστηκε πιο διαδεδομένο από το στέλεχος S (περίπου Το 70% των δειγμάτων ανήκε στο πρώτο), ο κλάδος S του ιού βρέθηκε να είναι η προγονική εκδοχή.
Η ομάδα πίσω από αυτή την έρευνα πρότεινε ότι αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι το στέλεχος L είναι πιο «επιθετικό», είτε μεταδίδοντας πιο εύκολα είτε αναπαράγοντας ταχύτερα μέσα στο σώμα. Ωστόσο, αυτή η θεωρία είναι κερδοσκοπική σε αυτό το στάδιο – δεν έχουν γίνει ακόμα άμεσες συγκρίσεις για να διαπιστωθεί εάν οι άνθρωποι που πιάζουν μια έκδοση του ιού είναι πιο πιθανό να το μεταδώσουν ή να υποστούν πιο σοβαρά συμπτώματα.
Είχαν δίκιο οσοι έλεγαν πως “δεν είναι πιο επικίνδυνο από τη χειμερινή γρίπη”;
Πολλά άτομα που προσβάλλονται σε κοροναϊό δεν θα βιώσουν τίποτα χειρότερο από τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης, αλλά το γενικό προφίλ της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού θνησιμότητας, φαίνεται πιο σοβαρό. Στην αρχή μιας εστίας, το προφανές ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να είναι υπερεκτιμημένο αν χάνονται πολλές ήπιες περιπτώσεις.
Όμως, ο Bruce Aylward, ειδικός του ΠΟΥ, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας διεθνούς αποστολής στην Κίνα για να μάθει για τον ιό και την απάντηση της χώρας, δήλωσε ότι αυτό δεν συμβαίνει με το Covid-19. Τα στοιχεία δε έδειξαν ότι βλέπουμε μόνο την άκρη του παγόβουνου. Εάν επιβεβαιωθεί με περαιτέρω δοκιμές, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις για ποσοστό θνησιμότητας κατά προσέγγιση 1% είναι ακριβείς. Αυτό θα έκανε το Covid-19 περίπου 10 φορές πιο θανατηφόρο από την εποχική γρίπη, η οποία εκτιμάται ότι θα σκοτώσει μεταξύ 290.000 και 650.000 ανθρώπων παγκοσμίως.
«Σκοτώνει μόνο τους ηλικιωμένους, έτσι οι νεότεροι μπορούν να χαλαρώσουν;»
Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν υποκείμενες υγειονομικές συνθήκες δεν θα γίνουν κρίσιμα άρρωστοι από το Covid-19. Ωστόσο, η ασθένεια εξακολουθεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα από την εποχική γρίπη και υπάρχουν άλλες ομάδες κινδύνου – οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, για παράδειγμα, είναι πιο ευάλωτοι επειδή είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον ιό. Οι ενέργειες που λαμβάνουν νέοι, υγιείς, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων αναφοράς και των οδηγιών καραντίνας, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των πλέον ευάλωτων στην κοινωνία και στη διαμόρφωση της συνολικής τροχιάς της εστίας.
“Μπορείτε να είστε με ένα μολυσμένο άτομο για 10 λεπτά;”
Για τη γρίπη, ορισμένες κατευθυντήριες οδηγίες για το νοσοκομείο καθορίζουν την έκθεση ως σε απόσταση μικρότερη των 6 ποδιών από ένα μολυσμένο άτομο που φτερνίζει ή βήχει για 10 λεπτά ή περισσότερο. Ωστόσο, είναι πιθανό να μολυνθεί με βραχύτερες αλληλεπιδράσεις ή ακόμα και με τη συλλογή του ιού από μολυσμένες επιφάνειες, παρόλο που θεωρείται ότι είναι μια λιγότερο κοινή διαδρομή μετάδοσης.
“‘Ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα σε λίγους μήνες;“
Οι επιστήμονες βγήκαν γρήγορα από τις πύλες για να αρχίσουν να αναπτύσσουν ένα εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό, βοηθούμενος από την πρόωρη απελευθέρωση της γενετικής ακολουθίας από Κινέζους ερευνητές. Η ανάπτυξη ενός βιώσιμου εμβολίου συνεχίζεται ταχύτατα , ενώ αρκετές ομάδες δοκιμάζουν τώρα υποψήφιους σε πειράματα σε ζώα. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές που απαιτούνται πριν από την κυκλοφορία ενός εμπορικού εμβολίου εξακολουθούν να είναι μια μακρά δέσμευση – και ουσιαστική για να διασφαλιστεί ότι εντοπίζονται ακόμη και σπάνιες παρενέργειες. Ένα εμβόλιο που διατίθεται στο εμπόριο μέσα σε ένα χρόνο θα ήταν γρήγορο »
Πηγή: Guardian