Γιατί η Γερμανία με πάνω από 12.000 κρούσματα έχει μόνο 28 νεκρούς; -Οι επιστήμονες απαντούν
Μπορεί η Γερμανία να είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, αλλά εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι ο χαμηλός αριθμός των θανάτων σε σχέση με εκείνο των κρουσμάτων στη χώρα.
Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως τόνισε στο πρόσφατο ιστορικό της διάγγελμα η Άνγκελα Μέρκελ και ενώ μέχρι χθες είχαν καταγραφεί πάνω από 12.000 κρούσματα οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι πολύ μικρές – μόλις 28 – δηλαδή ένα ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 0,18% (βάσει των στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Robert Koch) , πολύ μικρότερο από εκείνο στην Ιταλία (8,3%), στην Κίνα (4%), στη Βρετανία (3,9%) και στη Γαλλία (2,9%).
«Είναι δύσκολο να ξεμπερδέψει κανείς το κουβάρι. Δεν έχουμε πραγματικές απαντήσεις, πιθανότατα οφείλεται σε συνδυασμό διαφόρων παραγόντων», είπε ο ΔΡ Ρίτσαρντ Πίμποντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο.
Ο αυξημένος αριθμός κλινών στις ΜΕΘ στη Γερμανία
Μια από τις εξηγήσεις που δίνουν είναι ότι υψηλός αριθμός (25.000) κλινών και μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Γερμανίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς της Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναρρώσουν γρήγορα. Η γερμανική κυβέρνηση έχει πει ότι σκοπεύει τις επόμενες εβδομάδες να διπλασιάσει τον αριθμό αυτό για να μην «γονατίσουν» τα νοσοκομεία, ενώ θα μετατραπούν ακόμη και ξενοδοχεία και μεγάλοι κλειστοί χώροι, όπως γήπεδα, σε αυτοσχέδια νοσοκομεία, για ασθενείς με λιγότερα βαριά συμπτώματα, ώστε τα σοβαρότερα να αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία.
Σε σύγκριση με τη Γαλλία (περίπου 7.000 κλίνες στις ΜΕΘ), την Ιταλία (κάπου 5.000) και την Βρετανία (λίγο περισσότερες από 4.000) η Γερμανία είναι ως εκ τούτου καλύτερα εξοπλισμένη στο συγκεκριμένο μέτωπο της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι έγκαιρες διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορωνοϊό
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ιολογίας του νοσοκομείου Charite του Βερολίνου ένας άλλος λόγος που το ποσοστό θνησιμότητας είναι τόσο χαμηλό στη Γερμανία ίσως είναι οι έγκαιρες διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορωνοϊό. «Αναγνωρίσαμε την ασθένεια πολύ νωρίς εδώ κι είμαστε μπροστά όσον αφορά τον εντοπισμό των κρουσμάτων και τη διάγνωση», ανέφερε.
Στη Γερμανία υπάρχει ένα δίκτυο ανεξάρτητων εργαστηρίων, πολλά εκ των οποίων ξεκίνησαν τις εξετάσεις από τον Ιανουάριο, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ακόμη πολύ χαμηλός. Ο μεγάλος αριθμός των εργαστηρίων αύξηση τη δυνατότητα διενέργειας εξετάσεων για την Covid-19 πανεθνικά: σύμφωνα με εκτιμήσεις έως και 12.000 άτομα μπορούν να υποβληθούν στις εξετάσεις αυτές ημερησίως στη χώρα. Ως εκ τούτου είναι ευκολότερο να κάνει κανείς τεστ στη Γερμανία απ’ ό,τι σε ορισμένες άλλες χώρες, ειδικά αν έχει έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή επέστρεψε πρόσφατα από περιοχή υψηλού κινδύνου.
Νεότεροι οι ασθενείς της Covid-19 σε σχέση με άλλες χώρες
Πέραν τούτων ο κορωνοϊός έχει μολύνει σε μεγάλο βαθμό νεώτερες και υγιέστερες πληθυσμιακές ομάδες στη Γερμανία σε σύγκριση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, «στη Γερμανία πάνω από το 70% όσων έχουν μολυνθεί μέχρι τώρα είναι ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών».
Όπως και στις σκανδιναβικές χώρες τα πρώτα κρούσματα στη Γερμανία αφορούσαν τουρίστες που είχαν επιστρέψει πρόσφατα από διακοπές σε χειμερινά θέρετρα όπως το Ισγκλ στην Αυστρία. Ωστόσο, δεδομένου ότι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων του φονικού κορωνοϊού θα αυξηθεί δραματικά καθώς θα εξαπλώνεται η πανδημία.
Μια τελευταία, πιθανή εξήγηση που δίνουν Ιταλοί ειδικοί, είναι ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες στη Γερμανία δεν διενεργούνται τόσο πολλές νεκροψίες. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ δεν το θεωρεί αυτό αποφασιστικό παράγοντα, αφού λειτουργεί βάσει της εικασίας ότι οι ασθενείς υποβάλλονται σε εξετάσεις πριν πεθάνουν.
Όπως σημειώνει όμως ο Τζιοβάνι Μάγκα του ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, αν ένας ασθενής αποβιώσει ενώ βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του και δεν έχει πάει σε νοσοκομείο, υπάρχει υψηλή πιθανότητα να μην περιληφθεί στα στατιστικά στοιχεία.
Πηγή: iefimerida.gr