Αυτό είναι το προφίλ κρουσμάτων και ασθενών – Ποια ηλικία και ποιες περιοχές “προτιμά” ο ιός
Σημαντικά ευρήματα από τη μέχρι τώρα πορεία του κοροναϊού SARS-COV-2 στη χώρα μας αποτυπώθηκαν στην πρώτη επιδημιολογική έκθεση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 530, οι νεκροί 13, ενώ 19 πήραν εξιτήριο.
Από αυτούς τους ασθενείς, οι περισσότεροι είναι Έλληνες που κατοικούν στη χώρα. Σημειώνεται ωστόσο πως παρότι αριθμητικά υπάρχει το σύνολο των κρουσμάτων στην έκθεση, δεν έχουν αποτυπωθεί όλα τα χαρακτηριστικά τους καθώς η διερεύνηση σε δεκάδες συνεχίζεται.
Προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες για τον μεγαλύτερο αριθμό των περιστατικών, ωστόσο απουσιάζουν και άλλες βασικές – πιθανόν να σχετίζεται και με τη διαχείριση των κρουσμάτων κατά τις πρώτες ημέρες της εμφάνισης του κορωνοϊού από τα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρονται ξεχωριστά τα 49 άτομα που επέστρεψαν από τους Αγίους τόπους, αποτελώντας πιθανόν και τον πρώτο πυρήνα με πλήρη επιδημιολογικά στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά το φύλο των ασθενών, από την έκθεση προκύπτει πως το 53,5% είναι άνδρες και το 46,5% γυναίκες. Αριθμητικά αυτό αποτυπώνεται ως εξής: επί συνόλου 473 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 253 αφορούν σε άνδρες και τα 220 σε γυναίκες.
Με βάση την ηλικία η κατανομή γίνεται ως εξής: Το 20,7% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, είναι και το ποσοστό των ασθενών με τη μεγαλύτερη θνητότητα. Σχεδόν οι μισοί από όσους προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, ποσοστό 50,7%, είναι ηλικίας 40-64 χρόνων, ανήκουν δηλαδή στην πιο παραγωγική ηλικία.
Ένας στους πέντε από όσους εμφανίζουν τη νόσο Covid-19 ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 18-39 χρόνων. Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν το 4,4% των κρουσμάτων στη χώρα μας, εύρημα που επιβεβαιώνει τις διεθνείς επιδημιολογικές αναφορές για τη μικρή επίπτωση της νόσου στους ανηλίκους,
Έχουν καταγραφεί 117 (23,6%) κρούσματα με νοσηλεία σε νοσοκομείο, εκ των οποίων 26 (22,2%) διασωληνώθηκαν. Αναφορικά με τα θύματα η έκθεση δίδει οκτώ νεκρούς (αποτελούν το 6.8% επί του συνόλου των νοσηλευομένων) μέχρι και τις 20 Μαρτίου. Σημειώνεται πως το Σάββατο ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 13, με το δέκατο θανατηφόρο κρούσμα να είναι και η πρώτη γυναίκα θύμα της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Τα 213 έχουν καταγραφεί στην Αθήνα. Επίσης, έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα στην Ανατολική Αττική και 2 στη Δυτική Αττική. Άλλα 19 κρούσματα αναφέρονται και στον Πειραιά. Συνολικά, στο λεκανοπέδιο ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 249, δηλαδή το 50% των περιστατικών της χώρας.
Ακολουθεί η περιοχή της Ηλείας με 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα και η Καστοριά με 13. Στη Θεσσαλονίκη αναφέρονται 10 κρούσματα. Στην Αχαϊα αναφέρονται 9 κρούσματα και άλλα 5 στη Ζάκυνθο. Με 4 περιστατικά της νόσου βρίσκονται στον κατάλογο του ΕΟΔΥ οι περιοχές της Κοζάνης και του Ηρακλείου Κρήτης.
Τρία κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Πιερία και από 2 κρούσματα σε Έβρο, Ιωάννινα και Μεσσηνία. Από 1 περιστατικό έχει αναφερθεί σε Εύβοια, Λάρισα, Αρκαδία και Λέσβο. Αλλα 147 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
*Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε όταν τα κρούσματα στη χώρα ήταν 490