Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη προς την Κομισιόν

Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη προς την Κομισιόν

Επείγουσα Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Κομισιόν, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την άμεση έκδοση Ευρωομολόγου από την ΕυρωπαΪκή Κεντρική Τράπεζα, ως μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλείται εκτιμήσεις της ίδιας της Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες «ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας αναμένεται να μειώσει κατά σχεδόν -1,1% το ΑΕΠ της ΕΕ για το 2020».

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συμφωνα με μια επιπλέον εκτίμηση, εκείνη της Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με το συνεχιζόμενο lockdown λόγω της πανδημίας «το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 5% εντός 3 μηνών».  

Απέναντι στις προβλέψεις αυτές και με αφορμή την πρόταση που διατυπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών στις 17 Μαρτίου 

για έκδοση Ευρωομολόγου από την ΕΚΤ ως μέσο αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας –πρόταση την οποία στηρίζουν η Ιταλία και η Γαλλία και θεωρούν ανοιχτή προς συζήτηση και άλλα κράτη μέλη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία-, ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν «ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει άμεσα για την έκδοση ευρωομολόγου»

καθώς και τις «επικαιροποιημένες προβλέψεις της για το 2020 και το 2021 σχετικά με την επίδραση της πανδημίας CODIV-19 στην οικονομία», τόσο της ΕΕ και της ευρωζώνης, όσο και στις οικονομίες των κρατών-μελών.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Θέμα: Έκδοση ευρωομολόγου και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 

Η πανδημία COVID-19 συνιστά ένα τεράστιο σοκ για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα μειώσει την αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ το 2020, κατά 2,5%. Με δεδομένο ότι η αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ προβλεπόταν να είναι 1,4% το 2020, αυτό συνεπάγεται μείωση σχεδόν -1,1% του ΑΕΠ.

Συγχρόνως, η Πρόεδρος της ΕΚΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 5% εντός 3 μηνών, αν συνεχιστεί το lockdown λόγω της πανδημίας. 

Στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών μελών που έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου 2020, τέθηκε από την Ιταλία η πρόταση της έκδοσης ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, πρόταση που στήριξε η Γαλλία και που άφησαν ανοιχτή προς συζήτηση λοιπά κράτη μέλη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. 

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει για την έκδοση ευρωομολόγου;

– Ποιες είναι οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της για το 2020 και το 2021 σχετικά με την επίδραση της πανδημίας CODIV-19 στην ευρωπαϊκή οικονομία, τόσο της ΕΕ συνολικά όσο και της ευρωζώνης, και στις οικονομίες των επιμέρους κρατών-μελών;

Σχετικά Άρθρα