Παρασκήνιο: Τι προηγήθηκε των ανακοινώσεων Μητσοτάκη – Η λάθος… “πάσα” Σταϊκούρα και η αντεπίθεση
«…Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι και “too late” η διορθωτική κίνηση…», έγραφε χθες το πρωί το libre.gr. για το …τσιγκούνικο πρώτο πακέτο της κυβέρνησης και πριν αλέκτωρ…, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδεικνύοντας πολιτικά ρεφλέξ, υποχρεώθηκε να ανοίξει κι άλλο το πουγκί. Είχαν προηγηθεί πολλά στη διάρκεια της μέρας. Η αίσθηση ότι η κοινωνία «βράζει» -αίσθηση που ενισχυόταν και από την «παγωμάρα» κάποιων κομματικών στελεχών- τα χθεσινά πρωτοσέλιδα του Τύπου αλλά και εκείνο το «αξιολογείται» του Χρήστου Σταϊκούρα για το δώρο Πάσχα είχαν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση, που έφθανε ως το Μέγαρο Μαξίμου.
Ειδικά η αναφορά του υπουργού Οικονομικών για το δώρο Πάσχα είχε δώσει το «πάτημα» στον Αλέξη Τσίπρα για φουλ αντεπίθεση, και μάλιστα σε δόσεις. Πρώτα, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους κ.κ. Μίχαλο και Καββαθά, και μετά με δήλωσή του, ενώ σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους ήταν και η αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Πάντως, αν και υπάρχει ατομική ευθύνη, υπάρχει όμως και συλλογική ευθύνη. Με άλλα λόγια η πρώτη δέσμη μέτρων δεν ήταν των κ.κ. Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Βρούτση, αλλά είχε τη σφραγίδα της κυβέρνησης συνολικώς, είχε το πράσινο φως του Μεγάρου Μαξίμου, εξ ου και η δήλωση Γεραπετρίτη (στον Αντέννα) λίγο πριν τις σχετικές ανακοινώσεις, ότι είναι «ένα λεπτομερειακά επεξεργασμένο σχέδιο».
Και μπορεί ο Στέλιος Πέτσας να ήταν εξαναγκασμένος -απαντώντας στην κριτική ότι οι κυβερνήσεις παραπλήσιων χωρών, όπως η Πορτογαλία, δίνουν πολλά περισσότερα- να μιλά για «μήλα» και «πορτοκάλια» και να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπερδεύει δημοσιονομικά μέτρα με εγγυήσεις και άλλα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας, ωστόσο: Η κοινωνική κατακραυγή ήταν παρούσα.Γι’ αυτό και η προσωπική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να (ξανα)βγεί μπροστά. Με τις ανακοινώσεις του χθες κατέστησε σαφές ότι ο προϋπολογισμός αναμορφώνεται, ότι το επίδομα των 800 ευρώ επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων αλλά και σε όσους απολύθηκαν, ότι δώρο Πάσχα θα καταβληθεί.
Για το τελευταίο πάντως ο πρωθυπουργός άνοιξε ευθέως παράθυρο καταβολής του αργότερα. Στις αρχές του καλοκαιριού επιμένουν οι σχετικές πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, με την αγορά ανοιχτή και όταν οι επιχειρηματίες θα έχουν πάρει μια ανάσα. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε τη δύσκολη δουλειά να επιχειρηματολογήσει -μέσω της ΕΡΤ1- γιατί το «πακέτο» δεν ήταν εξ αρχής μεγάλο: «Δεν ήμασταν σε θέση να ανακοινώσουμε χθες. γιατί δεν είχαμε το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης», απάντησε συγκεκριμένα.
Τη διορθωτική κίνηση του πρωθυπουργού χαιρέτισε ως θετική η αξιωματική αντιπολίτευση, αντέτεινε ωστόσο ότι τούτην την ώρα το μόνο που δεν χρειάζεται, είναι ημίμετρα. Για αυτό και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε δέσμη προτάσεων, που μόνο ένα κράτος με έντονα παρεμβατική παρουσία θα μπορούσε να υλοποιήσει. Ζήτησε συγκεκριμένα από την κυβέρνηση «να ακυρώσει ως παράνομες τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν, αντί να περιοριστεί στην καταβολή επιδόματος στις χιλιάδες των ανθρώπων που απολύθηκαν. Να προχωρήσει σε πλήρη καταβολή των μισθών των εργαζομένων. Να απαγορεύσει τη δυσμενή μεταβολή των συμβάσεων εργασίας. Να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα. Να αναστείλει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, να παρέμβει προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπείς».
Ασφαλώς οι σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών δεν θα έχουν τέτοια έκταση, πολλώ μάλλον που στην πλατεία Συντάγματος είναι επιφυλακτικοί για τη διάρκεια που θα έχει η έκτακτη κατάσταση αλλά και για το αποτύπωμα που αυτή θα αφήσει στην εθνική οικονομία.
Με την τουριστική περίοδο να είναι στον «αέρα», το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να κρατήσει δυνάμεις για την πολυπόθητη εκείνη ημέρα που η πανδημία θα είναι παρελθόν και η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι ζητούμενο. Βεβαίως οι αποφάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ βοηθούν πολύ -χωρίς τέλος ήταν ο χαρτοπόλεμος συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για το αν ήταν επιτυχία της κυβέρνησης ή όχι- αλλά τα νερά είναι παντελώς αχαρτογράφητα, σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο. Εξ ου προφανώς και η …απροθυμία της κυβέρνησης να αγγίξει (ακόμη) το «μαξιλάρι» που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ν. Παπ.