Κοροναϊός: Τα οικονομικά μέτρα μέσα από τον Τύπο – Είναι αναντίστοιχο με την πραγματικότητα το πακέτο;
«Πήραμε μέτρα νωρίτερα από ό,τι χρειαζόταν»: αυτό λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι και γιατροί αναφορικά με την έλευση του κοροναϊού στην πατρίδα μας, μπορεί όμως να το πει η κυβέρνηση και για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες;
Μια ματιά στα σημερινά πρωτοσέλιδα είναι απολύτως διδακτική: εντελώς καταγραφικές οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, απολύτως αρνητικές οι αντιπολιτευόμενες. Ιδού:
«Τα Νέα»: «Αποζημιώσεις, άδειες, απολύσεις: Τι δικαιούστε, τι προβλέπεται». Από την πλευρά της «Η Καθημερινή» επιλέγει να κάνει δεύτερο θέμα την κυβερνητική δέσμη μέτρων (με πρώτο, τη μάχη των λειτουργών της Υγείας) και με τίτλο, «Ανάχωμα στις απολύσεις με 3,8 δισ.». Ενώ η «Δημοκρατία», που δεν το κάνει πρώτο θέμα, κάνει λόγο για «κατώτερο των περιστάσεων το πρώτο πακέτο βοήθειας, με ελλείψεις και κενά». Χρηστικός ο «Ελεύθερος Τύπος»: Ποιοι και πώς θα πάρουν επίδομα 800 ευρώ. Κάπως υποβαθμισμένο το θέμα στο πρωτοσέλιδο της «Εστίας» που αναφέρεται σε «δέσμη μέτρων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις».
Στον αντίποδα, «Η Εφημερίδα των Συντακτών» σημειώνει: «Η έκρηξη απολύσεων τρομάζει την κυβέρνηση». «Ουραγός η Ελλάδα στα μέτρα στήριξης» γράφει η «Αυγή», που συγκρίνει με το τι γίνεται σε άλλες χώρες. «Άτολμα τα μέτρα στήριξης», σύμφωνα με την “Kontra”. «Να παρθούν τώρα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των εργαζομένων, όχι ευχολόγια», διεκδικεί, τέλος, ο «Ριζοσπάστης».
Εντελώς αρνητική και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Έχοντας δει τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν βέβαιοι -όπως σας είχε κρατήσει ενήμερους το libre.gr. από χθες το πρωί- ότι το πακέτο μέτρων θα ήταν αναντίστοιχο των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ήδη οι πολίτες.
Κι αυτό, παρά τις διορθώσεις και τα… τρικ της τελευταίας στιγμής: Το επίδομα, παρά τις επίσημες δηλώσεις υπουργών, πριν τις ανακοινώσεις, ότι θα είναι στα 400 ευρώ, τελικά …σκαρφάλωσε στα 800 ευρώ, αλλά για χρονική περίοδο 1,5 μήνα και χωρίς να γίνεται κάποια αναφορά στο δώρο Πάσχα.
Αλλά, επιπλέον, αν διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές των κυβερνητικών ανακοινώσεων, μπορεί μεν να προτάσσεται από τους αρμόδιους υπουργούς η ρήτρα διατήρησης των εργαζομένων, αλλά ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι γίνεται πίσω από την… κουρτίνα με ωράρια, με αλλαγή συμβάσεων κ.ο.κ. και με ένα ΣΕΠΕ αποδυναμωμένο.
«Χρειάζεται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων καθώς και απαγόρευση μετατροπής συμβάσεων σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, πλήρης καταβολή μισθών και κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος», ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ δια της Έφης Αχτσιόγλου.
Πόσο μάλλον που οι κυβερνητικές ανακοινώσεις φαίνεται πως επισπεύστηκαν από την έκρηξη απολύσεων το μήνα Μάρτιο, με 40.000 καταγγελίες συμβάσεων, που ούτε στα χρόνια των Μνημονίων δεν συνέβαινε… Εξ ου και η ομολογία Βρούτση, «είναι τραγική η κατάσταση στην αγορά εργασίας».
Αυτό που προκαλεί απορίες είναι γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μην αξιοποιεί εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, με πρώτο το «μαξιλάρι» που της άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το θέμα αυτό θα αναδεικνύει με κάθε τρόπο η Κουμουνδούρου και δηλωτική επ’ αυτού ήταν η δήλωση Χαρίτση: Ότι, δηλαδή, χάρη στο «μαξιλάρι» αυτό, «τώρα να μπορούμε να δαπανήσουμε ό,τι χρειαστεί πριν να είναι αργά για την οικονομία αλλά και συνολικά για την ελληνική κοινωνία. Χωρίς να σκεφτόμαστε τους περιορισμούς, διότι αν χρειαστεί, υπάρχουν τα 35 δισ. που αφήσαμε ως παρακαταθήκη για μια δύσκολη στιγμή. Και αν δεν είναι αυτή η δύσκολη στιγμή, άραγε ποια είναι…», διερωτάται ο εκπρόσωπος Τύπου.
Ενώ απορίες προκαλεί και η επιμονή της κυβέρνησης να διατηρεί τις φοροαπαλλαγές στους οικονομικά δυνατούς, έλεγε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι συγκρίσεις με την Πορτογαλία που δεν απέχει πολύ από εμάς, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε δέσμη μέτρων ύψους 9,2 δισ. ίσως να πείθει και τον πιο δύσπιστο ότι το ελληνικό «πακέτο» ήταν… “too little”. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι και “too late” η διορθωτική κίνηση.
Νίκος Παπαδημητρίου