Έβγαλαν αντίδραση τα ελληνικά ομόλογα μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση
Στο… μισό μειώνονται οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα μετά τη σημαντικότατη παρέμβαση της ΕΚΤ χθες αργά το βράδυ η οποία αποφάσισε για πρώτη φορά από την έναρξη των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές του 2015, να συμπεριλάβει την Ελλάδα χωρίς να δίνει πλέον σημασία εάν η χώρα έχει ή δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει παράγοντας της αγοράς, αυτό το πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι ξεκάθαρα ελληνικό QE…
Μάλιστα, με βάση την απόφαση 3 της ΕΚΤ, για τη διευκόλυνση των πρότυπων εγγυήσεων (collateral standards) ανοίγει παράθυρο για σημαντικά οφέλη από το πρόγραμμα-μαμούθ για τις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, αν και προς το παρόν τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα δεν συμπεριλαμβάνονται στις αγορές της ΕΚΤ καθώς δεν πληρούν την απόφαση 2 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λέει ότι τα εταιρικά ομόλογα επαρκούς πιστωτικής ποιότητας είναι επιλέξιμα για αγορές, αναμένεται να γίνουν προσπάθειες από την ελληνική πλευρά για την ένταξή τους.
Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 2,05% με πτώση της τάξης του 48% και από το σχεδόν 4% που άγγιξε χθες, ενώ το spread πλέον διαμορφώνεται στις 238 μ.β από 410 μ.β περίπου χθες.
Θυμίζουμε πως χθες το 10ετές ομόλογο έσπασε το φράγμα του 4% και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018, με ό,τι είχε “χτιστεί” το τελευταίο διάστημα να σβήνεται εντελώς.
Από το ιστορικό χαμηλό του Φεβρουαρίου και το 0,92%, το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου είχε εκτοξευθεί κατά 335% με τις ρευστοποιήσεις των επενδυτών να γίνονται χωρίς διακρίσεις, αγνοώντας το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα υψηλό δίχτυ ασφαλείας μέσω του cash buffer. Αυτό πλέον είναι και το μεγάλο “ατού” της χώρας και των ελληνικών τίτλων, στο ιλιγγιώδες ράλι που αναμένεται να συνεχιστεί.
Πηγή: capital.gr