Επιστημονική κοινότητα: Η χλωροκίνη θα σας σκοτώσει – Επιδρομή στα φαρμακεία

Επιστημονική κοινότητα: Η χλωροκίνη θα σας σκοτώσει – Επιδρομή στα φαρμακεία

Μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης της χλωροκίνης, της δραστικής ουσίας του πλακενίλ, σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό, οι πολίτες έτρεξαν να προμηθευτούν το φθηνό σχετικά φάρμακο αρχίζοντας να αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί: Η χλωροκίνη είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να την αναζητεί κάποιος».

Αυτό επισημαίνει εν εξάλλω μιλώντας στο Open TV ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δ. Κούβελας. Ο κ. Κούβελας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε φάρμακο γρήγορα, μόνο αν υπάρξει τροποποίηση σε υπάρχον σκεύασμα. «Δεν θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Γιατί δεν ξέρουμε αν θα επανεμφανιστεί και γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Κι ο SARS εξαφανίστηκε μόνος του κι ο Εμπολα δεν ξαναχτύπησε, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί κι αυτός ο ιός» επεσήμανε.

Ακόμη ήταν εκ διαμέτρου αντίθετος με τα προληπτικά τεστ στο δρόμο. «Δεν γίνεται. δεν θα βοηθήσει, θέλει εργαστήριο. Αυτοί που μπορεί να τα εφαρμόζουν είναι συστήματα υγείας που μπορούν να τα σηκώσουν. Δεν είναι σοβαρές κινήσεις αυτές. Αυτά τα τεστ δίνουν ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Πρέπει να τα φυλάμε ως κόρη οφθαλμού για να τα κάνουμε σε όσους μπαίνουν στα νοσοκομεία».

Για το θέμα που ανέκυψε με την χλωροκίνη, μίλησε κι ο ταμίας του συνδικάτου των φαρμακοποιών, Γιάννης Δαγρές ο οποίος τόνισε ότι «πράγματι υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στα φαρμακεία και ζητά χλωροκίνη. Ωστόσο, κανένας φαρμακοποιός δεν θα του δώσει γιατί χρειάζεται αυστηρά ιατρική συνταγή». Τόνισε επίσης ότι θα βγει άμεσα ανακοίνωση σχετικά.

Ελλείψεις από αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη

Την ίδια ώρα λόγω του φαινομένου, παρουσιάζεται έλλειψη παρακεταμόλης αλλά και του φαρμάκου πλακενίλ (plaquenil), που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και λαμβάνεται από ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Όπως σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Ευγενίδης, τα πλακενίλ δεν έχουν εξαντληθεί και υπάρχουν ακόμα στα ράφια, έστω και σε περιορισμένες ποσότητες και πλέον δίνονται μόνο με την επίδειξη συνταγής ιατρού. Και τούτο διότι πρέπει να προστατευτούν οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και χρειάζεται να λαμβάνουν καθημερινά το συγκεκριμένο φάρμακο προκειμένου να παραμείνουν υγιείς.

«Το πλακενίλ δεν είναι ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να το κρατάει κάποιος σπίτι του. Το στερεί από κάποιον άλλον που το έχει ανάγκη στην καθημερινότητά του», τονίζει ο κ. Ευγενίδης, προσθέτοντας πως το φάρμακο υπάρχει έτσι και αλλιώς σε μειωμένη διαθεσιμότητα από την εταιρεία παρασκευής προς τα φαρμακεία. Ωστόσο ο ίδιο καθησυχάζει τους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα που το λαμβάνουν λέγοντας πως λογικά αύριο ή την Παρασκευή θα γίνει παραλαβή πλακενίλ και τα κουτιά θα υπάρχουν πάλι στα ράφια των φαρμακείων της χώρας.

Για το θέμα μίλησε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής λοιμωξιολόγος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, στην καθημερινή του ενημέρωση προς συντάκτες επιβεβαιώνοντας πως η χλωροκίνη χρησιμοποιείται σε ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία. «Η χλωροκίνη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται και στις κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς στα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με τον νέο κορωνοϊό ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη», πρόσθεσε.

Ακόμα, όπως επισήμανε ο κ. Ευγενίδης, παρατηρείται και έλλειψη παρακεταμόλης στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης καθώς πολλοί κάτοικοι σπεύδουν να πάρουν μεγάλες ποσότητες σκευασμάτων με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα. Ωστόσο, όπως τόνισε, η παρακεταμόλη δεν προκαλεί ανησυχία καθώς σε αντίθεση με το πλακενίλ παρασκευάζεται και στην Ελλάδα.

Πηγή: voria.gr

Σχετικά Άρθρα