“Κυβερνητικό πακέτο κατώτερο των περιστάσεων” – Οι δύο προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

“Κυβερνητικό πακέτο κατώτερο των περιστάσεων” – Οι δύο προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ημέρα ανακοινώσεων από την κυβέρνηση η σημερινή, ανακοινώσεων που θα αφορούν στην οικονομία και τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Και μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να βάζει «πλάτη» στα θέματα του κοροναϊού –βλέπε και σχετική συνέντευξη του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού στο libre.gr.- ωστόσο στα οικονομικά η αντιπολίτευση θα θυμηθεί το ρόλο της.

Μάλιστα δεν περίμενε καν τις σημερινές ανακοινώσεις Σταϊκούρα – Γεωργιάδη – Βρούτση η Κουμουνδούρου, στελέχη της οποίας εξαπέλυσαν από χθες πυρ ομαδόν. Την αντιπολιτευτική επίθεση πυροδότησαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού χθες το απόγευμα, που αποτελούν και τον καμβά των σημερινών ανακοινώσεων. Τα δύο δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στήριξη παραγωγικών δραστηριοτήτων είναι… ψίχουλα, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου -και στη διαπίστωση αυτή κατατείνουν τόσο διεθνή οικονομικά ινστιτούτα π.χ. το ευρωπαϊκό think tank Bruegel, όσο και επιμέρους κλάδοι της εθνικής οικονομίας, για παράδειγμα οι τουριστικές επιχειρήσεις. Είχε προηγηθεί η «φτωχή», κατά τον Αλέξη Χαρίτση, απόφαση του eurogroup, εύλογα συνεπώς φτώχεια έξω, φτώχεια και μέσα.

Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις που ακούσθηκαν χθες στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους τομεάρχες, κάποιες από τις οποίες πληροφορήθηκε το libre.gr.: το eurogroup πέρασε κάτω από τον πιο χαμηλό πήχη, τα κυβερνητικά μέτρα θα είναι από ό,τι φαίνεται, χαμηλότερα των προσδοκιών των πολιτών, ειπώθηκαν μεταξύ άλλων. Προσαρμοσμένη πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση στο νέο μοντέλο που θέλει να «χτίσει» ο Αλέξης Τσίπρας (όχι μόνο κριτική, αλλά και εποικοδομητικές προτάσεις), προχώρησε στην ίδια σύσκεψη και σε συζήτηση για τις κατευθύνσεις που πρέπει να πάρει η εθνική οικονομία.

Είναι αναγκαία μια μεγάλη δημοσιονομική παρέμβαση, ειπώθηκε από κάποιους, με την ταυτόχρονη διαπίστωση ότι σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της η εθνική οικονομία βασισμένη σε εξαγωγές και ξένες επενδύσεις. Άρα, τι;, θα ρωτήσει κάποιος. Εσωτερική ζήτηση και απασχόληση είναι τα δύο «πόδια» που πρέπει να ενισχυθούν, να προστατευθούν.

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Παππάς εκτός από τις βασικές θέσεις του κόμματός του (αξιοποίηση του «μαξιλαριού», χαμηλότερα πλεονάσματα, στήριξη εισοδημάτων και θέσεων εργασίας) ρίχνει στο τραπέζι και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων. Με εξασφαλισμένη σημειωτέον, χρηματοδότηση, με επιστροφή από τα Κοινοτικά κονδύλια για κάθε ευρώ που δαπανά το Δημόσιο, τα δημόσια έργα μπορούν να (ξανα)γίνουν, σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, η εθνική ατμομηχανή, δίνοντας μεροκάματο έως και σε 40.000 ανθρώπους.

Πάντως, Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου δεν συμφωνούν ούτε στα νούμερα. Δύο δισ. εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δέκα δισ. για τη διετία 2020-2021 αντιπροτείνει ο Αλέξης Τσίπρας. Και, για να επιστρέψουμε στη μεγάλη, ευρωπαϊκή εικόνα, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μόνο από τη μείωση του στόχου στο 2%, σε συνδυασμό με την εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας -το δεύτερο εξασφαλίσθηκε στο eurogroup, το πρώτο όχι- μπορούν να εξασφαλισθούν 5 δισ., ενώ πάντα υπάρχει και το «μαξιλάρι» που τόσο είχε χλευαστεί, εξομολογείται ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, το κράτος να καλύψει εξ ολοκλήρου το μισθολογικό κόστος των «προβληματικών» επιχειρήσεων, με σκοπό, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ζήτησε από την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου –και αυτό το «εξ ολοκλήρου» είναι που κάνει τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα