Κοροναϊός: Η μεγάλη μάχη του συστήματος υγείας – Μπορεί να αντέξει;

Κοροναϊός: Η μεγάλη μάχη του συστήματος υγείας – Μπορεί να αντέξει;

Τη μεγάλη μάχη ενάντια στον κοροναϊό δίνει με αξιοθαύμαστο ζήλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Παράλληλα όμως επικρατεί ανησυχία για το κατά πόσο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί σε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Οι σημαντικότερες ελλείψεις εντοπίζονται στις κλίνες των ΜΕΘ, ενώ μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής ήταν ασαφές πόσες από αυτές μπορούν να διατεθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά περιστατικά, αφού δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση από το υπουργείο.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Documento ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αυτήν τη στιγμή η χώρα διαθέτει 555 κρεβάτια πολυδύναμων ΜΕΘ, που δύνανται να αυξηθούν κατά 250-300 αν αξιοποιηθούν όλες οι κλίνες ΜΕΘ ή τύπου ΜΕΘ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει πόσες κλίνες ΜΕΘ μπορούν να επιταχθούν από τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές ούτε είχε δώσει εντολή να λειτουργήσουν 100 κλίνες ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων που είναι κλειστές εδώ και πολλά χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού, κάτι που είναι επιβεβλημένο να πράξει άμεσα.

«Η ετοιμότητα φαίνεται από τα κρεβάτια ΜΕΘ»

Οπως λένε οι επιστήμονες, «κάθε χώρα χαρακτηρίζεται έτοιμη γι’ αυτή την ίωση με βάση τα κρεβάτια ΜΕΘ που έχει». Είναι άλλωστε χαρακτηριστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο 9,84 FM ο Βασίλης Μπέκος, διευθυντής ΜΕΘ του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας: «Τις εντατικές πρέπει να τις φροντίσουμε ως κοινωνία. Οπως την καρδιά μας δεν πρέπει να τη θυμόμαστε μόνο όταν παθαίνουμε έμφραγμα, πρέπει να τη φροντίζουμε πάντοτε. Είναι η καρδιά των νοσοκομείων… Δεν πρέπει να έρχονται οι θεομηνίες για να θυμόμαστε ότι χρειαζόμαστε την καρδιά μας».

Με ένα δημόσιο σύστημα υγείας όμως που κατακρεουργήθηκε την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να μετράει 30.000 ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η πολιτεία στρέφει τις ελπίδες της στην αργή εξάπλωση της νόσου και την αυταπάρνηση του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων. Μια πολιτεία που διαχρονικά είναι υπεύθυνη για την απομύζηση και υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν οι ιδιωτικές κλινικές. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι η τωρινή κυβέρνηση, που σταθερά προκρίνει μια νεοφιλελεύθερη πολιτική και στον τομέα της υγείας, ήταν αυτή που πάγωσε την πρόσληψη 2.500 μόνιμων υπαλλήλων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μάλιστα όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ οι 2.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν αφορά ούτε μία θέση επικουρικού γιατρού. Από την άλλη όμως είχε προχωρήσει στην πρόσληψη 1.500 αστυνομικών προκειμένου να εξυπηρετήσει το αφήγημα περί νόμου και τάξης…

Στην αργή εξάπλωση του ιού και την αυταπάρνηση του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων εναποθέτει τις ελπίδες της η πολιτεία, που μετράει ήδη 30.000 ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό «Το πρόβλημα κλινών στις ΜΕΘ είναι πάντα υπαρκτό, ειδικά στην Αττική, αφού και χωρίς πανδημία έχουμε πρόβλημα με τα κρεβάτια» Σπύρος Ζακυνθινός Διευθυντής κλινικής εντατικής θεραπείας Ευαγγελισμού «Τώρα αποδεικνύεται ότι οι κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα είναι αναπτυγμένες σε έναν θάλαμο και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν περιστατικά κορονοϊού» Μιχάλης Γιαννάκος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) «Τα κρεβάτια που έχουμε δεν επαρκούν για να καλύψουμε τις ανάγκες που ήδη υπάρχουν χωρίς την επιδημία του κορονοϊού» Αφροδίτη Ρέτζιου Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)

«Απαξ και ξεφύγει ο ιός, χαθήκαμε»

«Το πρόβλημα κλινών στις ΜΕΘ είναι πάντα υπαρκτό, ειδικά στην Αττική, αφού και χωρίς πανδημία έχουμε πρόβλημα με τα κρεβάτια» ανέφερε στο Documento ο Σπύρος Ζακυνθινός, διευθυντής κλινικής εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισμού. «Ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον βαθμό της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, θα περιγράψω όμως τι συμβαίνει στη βόρεια Ιταλία: στην περιοχή της Λομβαρδίας και στο Πεδεμόντιο υπάρχουν 50 νοσοκομεία από τα καλύτερα της Ευρώπης. Καθηγητές που ξέρουμε από την περιοχή μας ενημέρωσαν την περασμένη Τρίτη ότι έχουν 3.000 διασωληνωμένους ασθενείς. Σε όλα τα νοσοκομεία και όχι μόνο στις μονάδες τα κοινά κρεβάτια έχουν γεμίσει με ασθενείς που είναι στη μηχανική υποστήριξη. Σε πολλά νοσοκομεία έχουν γεμίσει οι διάδρομοι. Πρόκειται για ακραίο σενάριο. Είναι καταστροφή. Γι’ αυτό βλέπουμε 150 θανάτους την ημέρα».

«Ας ελπίσουμε ότι στην Ελλάδα τα νούμερα θα είναι πολύ μικρότερα» εύχεται για να συμπληρώσει: «Η κατάσταση στην Ιταλία είναι η χειρότερη που μπορώ να φανταστώ, αλλά μπορεί να υπάρξει και χειρότερη. Εκείνο που εμείς μπορούμε να αντέξουμε δεν είναι ούτε το 1/15 από ό,τι γίνεται στην Ιταλία. Απαξ και ξεφύγει η εξάπλωση του ιού, χαθήκαμε. Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 520-545 ανοιχτά κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 224 βρίσκονται στην Αττική. Η Αττική μπορεί να διαθέσει για τον κορονοϊό 80 ανοιχτά κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ η υπόλοιπη χώρα 100. Συνολικά 180. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην περιφέρεια που έχουν πέντε έξι κρεβάτια, πού θα βάλουν τους ασθενείς αφού υπάρχουν ήδη ασθενείς εκεί;».

Οπως επισημαίνει, «στον Ευαγγελισμό ένα από τα δύο τμήματα της ΜΕΘ που αντιστοιχεί σε 18 κρεβάτια (το 60% του συνόλου των κρεβατιών) θα διατεθεί για περιστατικά κορονοϊού. Από τα ιδιωτικά νοσοκομεία σχεδόν κανένα δεν μπορεί να δεχτεί βαριά περιστατικά, επειδή έχουν μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ)». Σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, ο κ. Ζακυνθινός απάντησε ότι «είναι σωστά, αλλά με στενοχωρεί ότι η πολιτεία φοβάται τους παπάδες. Οταν κλείνεις τα σχολεία δεν μπορείς να αφήνεις ανοιχτές τις εκκλησίες. Δεν είναι θέμα πίστης, αλλά δημόσιας υγείας».

«Μας κοροϊδεύουν με τις προσλήψεις»

«Εκατό κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν κλειστά εδώ και 15 χρόνια. Για να ανοίξουν χρειάζονται 500 γιατρούς και νοσηλευτές, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη εδώ και έναν δυο μήνες. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν ότι το 5% αυτών που θα νοσήσουν θα χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά τα κρεβάτια που έχουμε δεν επαρκούν για να καλύψουμε τις ανάγκες που ήδη υπάρχουν χωρίς την επιδημία του κορονοϊού» δήλωσε στο Documento η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Γι’ αυτό το ζήτημα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέφερε τίποτε στο διάγγελμά του, παρά έκανε μια γενικόλογη αναφορά για πρόσθεση κρεβατιών στις ΜΕΘ. Δεν είπε ότι για να λειτουργήσουν αυτά τα 100 κρεβάτια χρειάζεται να προσληφθούν άμεσα 500 γιατροί και νοσηλευτές. Μας κοροϊδεύουν δηλαδή» κατέληξε.

Το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως εξηγεί, έχει «700 κρεβάτια ΜΕΘ. Ο μέσος όρος των ανθρώπων που ήταν σε αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ πριν από την επιδημία του κορονοϊού ανερχόταν σε 20 άτομα. Για φανταστείτε να προστεθούν και αυτοί που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε κρεβάτια ΜΕΘ εξαιτίας της επιδημίας. Και σε απλές κλίνες έχουμε πρόβλημα, γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε δεκαπέντε νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και ολόκληρες κλινικές, πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον από δέκα κοινά κρεβάτια για να νοσηλεύονται τα κρούσματα του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία των κλινικών πρακτικά αναστέλλεται, αφού εκεί πηγαίνουν άνθρωποι που πάσχουν από κάτι άλλο».

«Το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα και είναι κάτι που το παραδέχεται και η κυβέρνηση. Γι’ αυτό λένε ότι στόχος είναι να μη νοσήσουν πάρα πολλοί τώρα που έχουμε την εποχική γρίπη και να προσπαθήσουμε να μεταθέσουμε χρονικά το όριο που θα εκδηλωθεί το πρόβλημα με τον κορονοϊό ώστε να ανακουφιστεί λίγο το σύστημα υγείας από αυτούς που νοσηλεύονται σήμερα εξαιτίας της εποχικής γρίπης. Ροκανίζουν χρόνο δηλαδή μέχρι να περάσει το κύμα της εποχικής γρίπης ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να παίρνουν ουσιαστικά μέτρα» σημειώνει και προσθέτει: «Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει 30.000 κενές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Επιδημία ελλείψεων δηλαδή. Ζητάμε το στοιχειώδες: να λειτουργήσουν τα 100 κρεβάτια ΜΕΘ τώρα. Σε αυτές τις 2.000 προσλήψεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν είπε ότι θα κάνουμε στοχευμένα τις προσλήψεις για να ανοίξουν αυτά τα 100 κρεβάτια ΜΕΘ. Και έχει το θράσος να λέει ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία».

«Θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν οι ΜΕΘ»

«Τα προβλήματα εστιάζονται στην έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Θα έπρεπε να έχει προσληφθεί έκτακτο προσωπικό και οι εκατό κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού να λειτουργούν» δήλωσε στο Documento ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). «Τώρα αναδεικνύεται και το ζήτημα ότι όλες οι κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα είναι αναπτυγμένες σε έναν θάλαμο και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν περιστατικά κορονοϊού. Για παράδειγμα, ο συνάδελφος από την Καστοριά που διασωληνώθηκε δεν μπορούσε να μεταφερθεί σε κρεβάτι ΜΕΘ που υπήρχε στην Πτολεμαΐδα, γιατί ήταν τέσσερα κρεβάτια μέσα στον θάλαμο και θα κολλούσε τους υπόλοιπους ασθενείς» εξηγεί.

Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, είναι «να ανοίξουμε τα κρεβάτια και να αναπτυχθούν νέα στα δωμάτια αρνητικής πίεσης που έχουν τη σχετική υποδομή να μετατραπούν σε ΜΕΘ. Αυτό όμως δεν είναι λύση, θα έπρεπε να υπάρχουν ήδη οι ΜΕΘ. Αν έχουμε το ένα τρίτο των κρουσμάτων της Ιταλίας, ουαί και αλίμονό μας».

Ενα άλλο ζήτημα είναι ότι «χάνουμε συνεχώς προσωπικό, αφού πάνω από 100 άτομα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι σε καραντίνα. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα φτάσουν ούτε οι 2.000 που εξαγγέλθηκε ότι θα προσληφθούν. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι περίπου 3.000 από το προσωπικό ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και βάσει όσων λέει η κυβέρνηση θα έπρεπε να φύγουν από τα νοσοκομεία. Οπως είμαστε τώρα αυτοί οι 2.000 αρκούν, αύριο όμως μπορεί να μην αρκούν, γιατί 1.000 υγειονομικοί θα είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό» καταλήγει.

Πηγή: documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα