Η «μάχη» του Μητσοτάκη και η «πλάτη» του Τσίπρα

Η «μάχη» του Μητσοτάκη και η «πλάτη» του Τσίπρα

Την άποψη ότι οι Έλληνες συσπειρώνονται στα δύσκολα και εγκαταλείπουν, προς στιγμήν έστω, τα «κακά» της φυλής, έχουν βαλθεί να δικαιώσουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας.

Ο μεν πρωθυπουργός προσπαθεί να βγάλει αλώβητη τη χώρα από τις δύο μείζονες, ταυτόχρονες, απειλές που μας χτύπησαν την πόρτα: κοροναϊός και τουρκική προκλητικότητα με διάφορα προσχήματα… Μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αφήσει εκτός κομματικής αντιπαράθεσης τα δύο θέματα, την ώρα πάντως που «γαλάζια» στελέχη, βουλευτές, ακόμη και υπουργοί, επιτίθενται κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από πολύ νωρίς, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, υπογράμμισε, σε κλειστές συσκέψεις, τον κίνδυνο από την έλευση του κοροναϊού, ενώ δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος από τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της γείτονος σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Αλ. Τσίπρα είναι ακλόνητη και ειλημμένη: θα βάλει «πλάτη» σε ελληνο-τουρκικά και κοροναϊό.

Το είπε -το έγραψε πιο σωστά, σε άρθρο του στα σαββατιάτικα «Νέα» ο Αλέξης Χαρίτσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμος να ‘βάλει πλάτη’ σε μια εθνική στρατηγική» (σ.σ. στα ελληνο-τουρκικά). Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας μάλλον να υπογραμμίσει τη νέα στάση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει με σειρά θεμάτων στα οποία ήταν συναινετικός: «Στο έδαφος αυτό, πέρα από τη συναινετική εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, ψηφίσαμε τον αμυντικό προϋπολογισμό, ενθαρρύναμε τη διατήρηση διαύλων με την Τουρκία, στηρίξαμε τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της χώρας, πιέσαμε την κυβέρνηση να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στα πρότυπα του Συμβουλίου του Μαρτίου του 2016 για το Προσφυγικό».

Τούτο δεν σημαίνει ότι η Κουμουνδούρου θα ξεχάσει την αντιπολίτευση που της έκανε η ΝΔ, π.χ. στη Συμφωνία των Πρεσπών ή θα νερώσει το κρασί της κριτικής της σε θέματα χειρισμών, για παράδειγμα αποσυμφόρηση των νησιών, δράση ακροδεξιών συμμοριών κ.α.

Ούτε, πολύ περισσότερο, πρόκειται να χαριστεί σε κυβερνητικές επιθέσεις: «Η προσπάθεια ανακάλυψης ‘εσωτερικού εχθρού’ συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία μας», σημειώνει στο ίδιο άρθρο του ο Αλ. Χαρίτσης, για να καταλήξει, «και αυτό το δώρο δεν δικαιούται κανείς να το προσφέρει στην επιθετική, αναθεωρητική και επικίνδυνη πολιτική της Τουρκίας».

Αξιοπρόσεκτο όμως και το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της κυριακάτικης «Καθημερινής»: αφού διαπιστώνει λοιπόν ότι οι πολιτικές ηγεσίες έχουν συναισθανθεί ότι είναι υπαρξιακή η διπλή δοκιμασία (πανδημία – πίεση στα σύνορα), ότι «η γλώσσα του πρωθυπουργού είναι ενωτική» και ότι «φαίνεται να ανταποκρίνεται και η αξιωματική αντιπολίτευση», το άρθρο της «Κ» καταλήγει: «Μένει να πάρουν το μήνυμα και τα στελέχη των δύο κομμάτων, που κυνηγούν τη δημοσιότητα με τηλεκαβγάδες. Δεν υπάρχουν περιθώρια για σπατάλη ενέργειας. Απειλείται η εθνική ακεραιότητα. Κινδυνεύουν ζωές».

Διαφωνείς κανείς;

Νικ.Παπ

Σχετικά Άρθρα