Χ. Καστανίδης στο Libre: “Πρόωρη, άτοπη και άκαιρη η συζήτηση για σύγκλιση του ΚΙΝ.ΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ”

Χ. Καστανίδης στο Libre: “Πρόωρη, άτοπη και άκαιρη η συζήτηση για σύγκλιση του ΚΙΝ.ΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ”

«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γνωρίσματα της κρίσης υπήρξε η έκπτωση του δημόσιου λόγου στο επίπεδο μιας ρητορικής του μίσους και της ανευθυνότητας», δηλώνει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης στρέφοντας τα βέλη του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας παράλληλα κάτι που ο ίδιος περιγράφει ως παράδοξο: «Ενώ η δημοκρατική παράταξη διέσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία, δημιουργός της οποίας ήταν η Δεξιά με τις πολιτικές της την περίοδο 2004 -2009, το μεν ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε εκλογικά, αλλά η ΝΔ επιβραβεύτηκε εκλογικά από τον Ελληνικό λαό στις τελευταίες εκλογές».

Σ’ ότι αφορά τις κρούσεις συνεργασίας που κάνει έμμεσα ή άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Καστανίδης αναρωτιέται:  «Πως ζητάτε συνεργασία με ανθρώπους που τους έχετε χαρακτηρίσει γερμανοτσολιάδες, εθνοπροδότες ή Πινοσέτ»;

Ο Χάρης Καστανίδης θεωρεί, ακόμα “πρόωρη και άτοπη” την συζήτηση για την πιθανότητα προγραμματικών συγκλίσεων του ΚΙΝ.ΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον δεύτερο να προχωρήσει σε “ιστορική αναθεώρηση”.

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

-Κύριε Καστανίδη η οικονομική κρίση προκάλεσε τεράστια προβλήματα στα κόμματα εξουσίας και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ που έχασε την επιρροή στην κοινωνία και φυσικά ένα μεγάλο μέρος του ποσοστού του. Εσείς πως βιώσατε αυτήν την περίοδο;

Η οικονομική κρίση, πράγματι, δημιούργησε προβλήματα σε όλα τα κόμματα που κλήθηκαν να τη διαχειριστούν. Εφάρμοσαν πολιτικές που δοκίμασαν τις ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες τους. Κάποια κόμματα γνώρισαν διασπάσεις, στελέχη τους διαγράφηκαν, ομάδες του εκλογικού πληθυσμού που τα στήριζαν μετακινήθηκαν. Μετά το 2012, το πολιτικό προσωπικό της χώρας άλλαξε σε πολύ υψηλά ποσοστά, με κύριο χαρακτηριστικό τη μορφωτική, αισθητική και πνευματική υποβάθμισή του. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γνωρίσματα της κρίσης υπήρξε η έκπτωση του δημόσιου λόγου στο επίπεδο μιας ρητορικής του μίσους και της ανευθυνότητας.

Το κόμμα, όμως, που βγήκε πιο σοβαρά τραυματισμένο αυτή την περίοδο είναι αναμφίβολα το ΠΑΣΟΚ.

Το παράδοξο είναι ότι, ενώ η δημοκρατική παράταξη διέσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία, δημιουργός της οποίας ήταν η Δεξιά με τις πολιτικές της την περίοδο 2004 -2009, το μεν ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε εκλογικά, αλλά η ΝΔ επιβραβεύτηκε εκλογικά από τον Ελληνικό λαό στις τελευταίες εκλογές.

Συμπεραίνω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας συμβαίνει ένα κόμμα να διατηρεί την εκλογική του ακεραιότητα, παρά το γεγονός ότι χρεοκόπησε τη χώρα!

Παρά τα αναμφισβήτητα λάθη του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική διαχείριση της κρίσης (π.χ. άρνηση πρόωρων εκλογών το 2010 για τη διεκδίκηση νέας εντολής του Ελληνικού λαού,μέσα σε συνθήκες προσφυγής στο διεθνή μηχανισμό στήριξης), η εκλογική τύχη που του επεφύλαξαν οι πολίτες υπήρξε ιστορικά και πολιτικά άδικη. Όλοι όσοι ακολούθησαν στη διαχείριση της κρίσης, αντιμνημονιακοί γίγαντες αρχικά και μνημονιακές θεραπαινίδες μετά, εφάρμοσαν τις ίδιες πολιτικές με δυσανάλογο προς το ΠΑΣΟΚ μικρό πολιτικό κόστος.

Εάν έπρεπε να διατυπώσω το πολιτικό συμπέρασμα της κρίσης, θα έλεγα ότι η μεν προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ήταν μονόδρομος, οι δε εφαρμοσθείσες πολιτικές, καθ’ υπόδειξη των δανειστών, κακές και ατελέσφορες, όπως οι ίδιοι με καθυστέρηση ομολόγησαν. Αυτό οφείλεται σε αδυναμία του πολιτικού συστήματος να εξασφαλίσει την αναγκαία εθνική συνεννόηση, προκειμένου να υπάρχει μία γραμμή άμυνας στις υπερβολές των δανειστών, με κύρια ευθύνη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ακροδεξιάς, που υπονόμευσαν κάθε απόπειρα διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, γεμίζοντας τις πλατείες με «αγανάκτηση», μύθους, ψεύδη και συνωμοτικές θεωρίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χαρης Καστανιδης ΚΙΝΑΛ

-Πιστεύετε ότι η δημοκρατική παράταξη που άλλοτε εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ηγηθεί μέσω του Κινήματος Αλλαγής και πάλι του χώρου;

Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής τώρα, είναι η δημοκρατική παράταξη και κανείς άλλος. Είμαστε ο φορέας των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, η παράταξη που κυριολεκτικά άλλαξε την πορεία και την εικόνα της χώρας, πετυχαίνοντας την πρόοδο, την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η πρόοδος και η ελπιδοφόρα πορεία της Ελλάδας πάντοτε συνδέονταν με τη δημοκρατική παράταξη. Αυτό πρέπει να ξανασυμβεί. Μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για την πατρίδα προϋποθέτει την ανασύνταξη του Κινήματος Αλλαγής και την αποκατάσταση της ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας του στην εγχώρια δημόσια ζωή. Δεν είναι εύκολο έργο, απαιτείται διαρκής και επίπονη προσπάθεια, αλλά θα το πετύχουμε. 

-Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή χωρίς;

Οι υποχρεώσεις μας δεν εξαρτώνται από το τι κάνουν τα άλλα κόμματα. Επιπλέον, τούτες οι μέρες έχουν ένα ενδιαφέρον. Με αφορμή την επίθεση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, πηγές της Κουμουνδούρου διατύπωναν το ακόλουθο ερώτημα: «Πως θα ζητήσει η κυβέρνηση συναίνεση σε κρίσιμα θέματα, όταν χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως Δούρειο Ίππο του Ερντογάν»;

Εύλογο το ερώτημα! Ελπίζω να είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιληφθούν η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα που διατυπώνουμε εδώ και καιρό ορισμένοι από εμάς στο Κίνημα Αλλαγής: «Πως ζητάτε συνεργασία με ανθρώπους που τους έχετε χαρακτηρίσει γερμανοτσολιάδες, εθνοπροδότες ή Πινοσέτ»;

Υπολογίζω να αντιλαμβάνονται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ το δράμα της πολιτικής τους συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της κρίσης και την ανάγκη ιστορικών αναθεωρήσεων εκ μέρους τους.

-Κατά τη γνώμη σας ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει κερδίσει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αποτελεί και τη συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης;

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε προσώρας ένα μεγάλο μέρος των εκλογέων του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι έγινε αυτομάτως και συνεχιστής της δημοκρατικής παράταξης. Όπως φάνηκε, άλλωστε, οι εκλογείς δεν έχουν κομματικούς ιδιοκτήτες.

Το κρίσιμο είναι να μην μας διαφεύγει μια άλλη ουσιώδης παρατήρηση. Ο πολιτικός γενετικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται στα ιδρυτικά κείμενα και τις διακηρύξεις του, ανατρέχει και συνυφαίνεται με τις ιστορικές παραδόσεις του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Από τον Αβραάμ Μπεναρόγια και τις συγκρούσεις με τον βενιζελισμό, διαμέσου της αριστερής εμφύλιας εκδοχής, μέχρι την αναθεωρητική διάσπαση του 1968. Στα κείμενά του δεν βρίσκει κάποιος την παραμικρή αναφορά στα πρόσωπα του σοσιαλισμού και τις μικρές πρώιμες σοσιαλιστικές ομάδες από τα τέλη του 19ου αιώνα και σε όλη τη διάρκεια του 20ου. Δεν μιλώ καν για την σταθερή αντίθεσή του στην ηγεσία των Παπανδρέου κατά περιόδους.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κυρίου Τσίπρα, αυθεντικού στελέχους τη ΚΝΕ και μετέπειτα αναθεωρητή, να διορθώσει το κόμμα του, αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης.

-Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε το ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Μίλησα λίγο πιο πριν για την ανάγκη ιστορικών αναθεωρήσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, μια συζήτηση περί πιθανών μελλοντικών προγραμματικών συγκλίσεων είναι πρόωρη, άτοπη και άκαιρη.

Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε αφοσιωμένοι στην πολιτική και οργανωτική αυτονομία του, είμαστε δεσμευμένοι στην ανασυγκρότηση του χώρου και στην επανάκτηση της αποφασιστικής επιρροής του στη δημόσια ζωή. Πολλά πράγματα εξαρτώνται από την εκλογική δυναμική των κομμάτων και από τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες κάθε περιόδου. Πως θα σας φαινόταν να διατυπωθεί το ερώτημα των συνεργασιών, όταν το Κίνημα Αλλαγής θα βρίσκεται στο 30% και άνω;

-Είστε πολλά χρόνια στην πολιτική. Έχετε μεγάλη εμπειρία και γι’ αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσει κάποιος από την πολιτική; 

Στην πολιτική μπορεί να σε αποστρατεύσει το εκλογικό σώμα. Η σοφία, όμως, ενός πολιτικού προσώπου φαίνεται όταν μόνο του παίρνει την απόφαση να αποχωρήσει από την πολιτική ζωή. Και αυτό πρέπει να συμβαίνει, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι σου είναι ξένη η εποχή.

Σχετικά Άρθρα