Τρία σενάρια οικονομικών επιπτώσεων από τον κοροναϊό – Το τρίτο είναι απευκταίο

Τρία σενάρια οικονομικών επιπτώσεων από τον κοροναϊό – Το τρίτο είναι απευκταίο

Με διπλό αίτημα θα προσέλθει στη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου η κυβέρνηση να δρομολογήσει το επόμενο πακέτο μέτρων, το οποίο ήδη έχει επεξεργαστεί

  • μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων
  • εξαίρεση δαπανών λόγω κορωνοϊού από τους στόχους που θα διαμορφωθούν

Ωστόσο, ήδη προχώρησε σε σειρά μέτρων τα οποία έχουν ως στόχο να καλύψουν ένα μέρος των προβλημάτων που δημιουργούνται εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού. Η Κυβέρνηση προχώρησε στη θέσπιση «Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού” για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους αλλά και την Άδεια Ειδικού Σκοπού ως βοήθεια σε εργαζόμενους και σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό αλλά και εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων για 2 εβδομάδες. Παράλληλα, αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών προκειμένου να ετοιμάσουν το επόμενο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και των προτάσεων που θα παρουσιάσει στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Άδεια ειδικού σκοπού

Η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων για 15 ημέρες «έφερε» και την Άδεια Ειδικού Σκοπού, επιπρόσθετης της κανονικής άδειας, την οποία :

  • μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων
  • με πλήρεις αποδοχές,
  • για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.

Παράλληλα, για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι τρεις θα υπολογίζονται ως άδεια ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

  • Αν ο εργαζόμενος απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, το κράτος θα καλύψει το 1/3 των αποδοχών του.
  • Αν είναι εργαζόμενος στο Δημόσιο, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.
  • Στην περίπτωση που ο ένας γονέας λάβει άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια, ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.
  • Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν τη δυνατότητα, αν το προτείνει ο εργοδότης να εργαστούν με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του Δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που τυχόν προκύπτουν λόγω προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων υιοθετείται η Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού για τους εργαζόμενους.

Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι το συνολικό κονδύλι που έχει διασφαλίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε πρώτη φάση ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό θα υπάρξει μια ενιαία εφάπαξ καταβολή στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν προληπτικά οι συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού. Πρόκειται για επιχορήγηση που θα λάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κι όχι οι επιχειρήσεις.

Υπάρχει επάρκεια προϊόντων

Καθησυχαστικός ότι δεν υπάρχει κι ούτε θα υπάρξουν ελλείψεις προϊόντων στην αγορά εμφανίστηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας. Ο κ. Παπαθανάσης κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν ανατιμήσεις και απέκλεισε το ενδεχόμενο διατίμησης στην αγοράς.

ΚΕΠΕ: Τρία σενάρια για τις επιπτώσεις του κοροναϊού

Τρία σενάρια για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία καταθέτει το ΚΕΠΕ, μετά και την αξιολόγηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας της εξάπλωσης του κορονοϊού ως πανδημία.

Το ΚΕΠΕ προχώρησε στην κατάρτιση τριών σεναρίων με εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία αλλά και τους τομείς που θα πληγούν περισσότερο. Σύμφωνα με αυτά:

«Ήπιο σενάριο»:

  • Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του Μαρτίου.
  • Επέρχεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1%-0,3% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη
  • Ήπιες επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές – Οριακή επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.

«Μετριοπαθές σενάριο»:

  • Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2020.
  • Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,4%-0,6% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη
  • Αυξημένες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη και αντιμετώπιση του φαινομένου − Μέτριες επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές. Επηρεάζεται η τουριστική κίνηση κατά την περίοδο του Πάσχα, τον Μάιο και κατά τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα. Εντονότερες είναι οι επιπτώσεις στις εισαγωγές και τις εξαγωγές.
  • Μέτριες επιπτώσεις στη βιομηχανία λόγω των διαταραχών στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες − Μέτρια επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις − Επιπτώσεις περιορισμένης κλίμακας στα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.

«Δυσμενές σενάριο»:

  • Η επιδημία επεκτείνεται και στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
  • Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7%-0,9% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη
  • Σημαντική δημοσιονομική δαπάνη για ιατρική περίθαλψη και αντιμετώπιση του φαινομένου
    Σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές. Επηρεάζεται η τουριστική κίνηση κατά τη θερινή περίοδο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Πλήττονται σε σημαντικό βαθμό οι εισαγωγές και οι εξαγωγές.
  • Σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανία λόγω των διαταραχών στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες − Βαθύτερη επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις με σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών και του οικονομικού κλίματος − Επιπτώσεις μεγαλύτερης κλίμακας στα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, στην τρέχουσα συγκυρία, ο βαθμός αβεβαιότητας αναφορικά με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού παραμένει σημαντικός. Με την πάροδο του χρόνου, θα είναι πιο εύκολο να αξιολογηθεί ποιο από τα σενάρια είναι περισσότερο πιθανό καθώς, για παράδειγμα, στα τέλη Μαρτίου είτε θα έχει επιβεβαιωθεί είτε θα έχουμε απομακρυνθεί από το «ήπιο σενάριο». Απαραίτητη, κρίνεται με βάση το ΚΕΠΕ η επαναξιολόγηση της κατάστασης μέσα στον Απρίλιο στη βάση των ενδείξεων και των στοιχείων που θα είναι τότε διαθέσιμα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα