Ν. Διαλυνάς στο Libre για τα ισόβια στον ποινικό κώδικα που αφορούν τον κοροναϊό
Σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων. Εάν υπήρξε μετάδοση της ασθένειας σε άνθρωπο επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη, ενώ εάν επέφερε το θάνατο επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
Ειδικά δε στην περίπτωση που προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο όταν η παραβίαση των μέτρων έγινε από αμέλεια προβλέπεται φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
Πρόκειται για «λευκό ποινικό νόμο», αφού το περιεχόμενο της πράξης προσβολής του εννόμου αγαθού προσδιορίζεται από τη σχετική διάταξη νόμου ή της αρμόδιας αρχής και απαιτείται να έχουν διαταχθεί συγκεκριμένα μέτρα. Δηλαδή η απλή σύσταση λ.χ. χρήσης αντισηπτικού ή τακτικού πλυσίματος χεριών δεν εντάσσεται στην περίπτωση του άρθρου 285 ΠΚ, το οποίο αφορά υποχρεωτικά διατεταγμένα μέτρα όπως είναι λ.χ. η παραμονή σε καραντίνα νοσούντων ατόμων, η μη λειτουργία παιδικών σταθμών κ.ο.κ.
Tο έγκλημα του άρθρου 285 ΠΚ διώκεται σε κάθε περίπτωση αυτεπάγγελτα ως έγκλημα κοινού κινδύνου.
Όταν λοιπόν κάποιος νοσεί από διαγνωσμένο κορωναϊό και έχει τεθεί σε καραντίνα, η μη τήρηση του μέτρου και η ελεύθερη κυκλοφορία του νοσούντος σε δημόσιους χώρους χωρίς καμία προφύλαξη, επιφέρει βαρύτατες κυρώσεις και το άτομο διώκεται αυτεπάγγελτα.
Ενώ λοιπόν ο νόμος είναι σαφής και δικαίως αυστηρός, για άλλη μια φορά ελλοχεύει ο κίνδυνος οι συμπολίτες μας να πάρουν τα προβλεπόμενα μέτρα αψήφιστα και να υποπέσουν σε σειρά παραβιάσεων με ολέθριες συνέπειες.
Ήδη οι καρναβαλιστές που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις, παρά την αντίθετη νομοθετημένη απαγόρευση, έδωσαν μία πρώτη γεύση.
Και ενώ μάλιστα η υψηλή μεταδοτικότητα της νόσου καθιστά αντιληπτό ότι η τήρηση των μέτρων πρέπει να γίνει με ευλάβεια.
Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε υστερικές συμπεριφορές που υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο γιατί μόνος σύμμαχος μας εδώ είναι η λογική.
Και ίσως αυτό θα είναι και το μεγάλο μας στοίχημα.
*Ο Νικόλαος Διαλυνάς ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη μαχόμενη δικηγορία με εξειδίκευση στο Ιατρικό Δίκαιο, τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Τυγχάνει Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου.