Πούτιν: Θα μπορεί να εκλέγεται πρόεδρος έως το 2036

Πούτιν: Θα μπορεί να εκλέγεται πρόεδρος έως το 2036

Οι συνταγματικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024 πέρασαν σήμερα από την κάτω βουλή της Ρωσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη παραμονή του στην εξουσία έως το 2036.

Ο Πούτιν, 67 ετών, που κυριαρχεί στο ρωσικό πολιτικό τοπίο για δύο δεκαετίες είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός, έκανε μια δραματική εμφάνιση στο σώμα χθες προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ του ότι οι περιορισμοί στην θητεία δεν είναι τόσο σημαντικοί σε περιόδους κρίσης.

Ο Πούτιν, πρώην αξιωματικός της KGB, θα πρέπει με βάση τα ισχύοντα σήμερα στο Σύνταγμα να αποχωρήσει στις 2024, οπότε η δεύτερη διαδοχική και τέταρτη προεδρική θητεία του φθάνει στο τέλος της. Όμως η συνταγματική αναθεώρηση την οποία υποστήριξε θέτει επίσημα την καταμέτρηση της προεδρικής θητείας στο μηδέν. Η αποτελούμενη από 450 βουλευτές κρατική Δούμα, η κάτω βουλή, τάχθηκε σήμερα υπέρ της αλλαγής, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, με 383 ψήφους στην τρίτη και τελική ανάγνωση. Κανείς δεν ψήφισε κατά, αλλά 43 βουλευτές απείχαν. Είκοσι τέσσερις βουλευτές ήταν απόντες.

Αν, όπως αναμένουν οι επικριτές του Πούτιν, το συνταγματικό δικαστήριο εγκρίνει την τροποποίηση και αυτή υποστηριχθεί με πανεθνική ψηφοφορία τον Απρίλιο, ο Πούτιν θα μπορεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024. Αν το κάνει, και η υγεία του και η εκλογική τύχη του το επιτρέψουν, θα μπορούσε να μείνει στον θώκο για άλλες δύο εξαετείς θητείες έως το 2036 οπότε θα είναι 83 ετών και θα έχει περάσει 36 χρόνια στην κορυφή της ρωσικής πολιτικής.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου και πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έχει πει πως πιστεύει ότι ο Πούτιν θα προσπαθήσει τώρα να γίνει ισόβιος πρόεδρος. Ο Πούτιν δεν έχει πει ποια είναι τα σχέδιά του για το μέλλον μετά το 2024, αλλά είπε πως δεν ευνοεί την πρακτική που ίσχυε κατά τη σοβιετική περίοδο, όταν οι ηγέτες παρέμεναν μέχρι τον θάνατό τους στον θώκο.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο μια μεγάλη αναδιοργάνωση της ρωσικής πολιτικής και μια συνταγματική αναθεώρηση, την οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει αναδιανομή της εξουσίας από την προεδρία στο κοινοβούλιο. Όμως οι επικριτές του Πούτιν λένε πως η μεταρρύθμιση είναι απλώς προπέτασμα καπνού προκειμένου η κυβερνώσα ελίτ της χώρας να μπορέσει να διατηρήσει τον Πούτιν στην εξουσία και μετά το 2024.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έχουν πει πως σχεδιάζουν να διοργανώσουν διαδηλώσεις ήδη από την Παρασκευή εναντίον της κίνησης που θα επιτρέψει στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία. Τα σχέδιά τους περιπλέκονται ωστόσο από μια εντολή από την κυβέρνηση της Μόσχας η οποία έχει απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 5.000 ατόμων έως τις 10 Απριλίου λόγω κινδύνων που συνδέονται με τον κοροναϊό.

Δύο άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν με πανό έξω από τη Δούμα σήμερα. Ένας από αυτούς ο Γκλεμπ Τουμάνοφ, 31 ετών, δήλωσε πως είναι μέλος του κόμματος Γιάμπλοκο, και κρατούσε ένα πανό που καλούσε την κίνηση «σφετερισμό της εξουσίας». «Είμαι εδώ λόγω της επιθυμίας του Βλαντίμιρ Πούτιν να μείνει για πέμπτη, ή ίσως και για έκτη, θητεία», δήλωσε ο Τουμάνοφ. «Είναι απλώς λυπηρό. Και θυμίζει τη Σοβιετική Ένωση. Προφανώς δεν έχω ζήσει πολύ καιρό στη Σοβιετική Ένωση, αλλά ούτε και έχω οποιαδήποτε επιθυμία να το κάνω».

Οι αλλαγές που ενέκρινε σήμερα η Δούμα θα πρέπει να εγκριθούν και από άλλα τμήματα της ρωσικής νομοθετικής εξουσίας, περιλαμβανομένης της άνω βουλής αργότερα σήμερα. Δεν αναμένονται σημαντικές αντιθέσεις.

Σχετικά Άρθρα