Θα αντέξει το ΕΣΥ την εξάπλωση του Covid 19;- Το πρόβλημα με τις ΜΕΘ και το σενάριο υψηλού κινδύνου

Θα αντέξει το ΕΣΥ την εξάπλωση του Covid 19;- Το πρόβλημα με τις ΜΕΘ και το σενάριο υψηλού κινδύνου

Σενάρια πολύ υψηλού κινδύνου για την εξάπλωση του Covid 19 επεξεργάζονται ο ΕΟΔΥ και τα συναρμόδια υπουργεία καθώς το μεγάλο ερώτημα στο οποίο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ακόμα με ακρίβεια είναι εάν θα σταθεί εφικτό να αντέξει το ΕΣΥ σε συνθήκες “παγκόσμιου υγειονομικού πολέμου”.

Με 66 επιβεβαιωμένα κρούσματα, μέχρι χθες το πρωί, αλλά με πολλά ανοιχτά “μέτωπα” πιθανής διασποράς του κοροναϊού, το υπουργείο Υγείας προχωρά σταδιακά σε σχέδιο “επιστράτευσης” ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, πτέρυγες νοσοκομείων που θα τεθούν σε ιδιότυπη καραντίνα και θα φιλοξενούν μόνο νοσούντες και διαρκή ενημέρωση των πολιτών να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους καθώς και τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.

Κάθε ασθενής με Covid 19 υπολογίζεται πως μεταδίδει τον ιό σε 2-3 άτομα, ενώ στην περίπτωση της γρίπης η μετάδοση αφορά 1-2 άτομα, ενώ θεωρείται πως η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 50 έτη, γεγονός που σημαίνει πως τυχόν εξάπλωση και έξαρσή του περί τα τέλη Απριλίου, όπως υπολογίζεται, θα προσβάλλει ένα σημαντικό τμήμα του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Μεγάλη πίεση θα υποστούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ, οι οποίες είναι ανεπαρκώς στελεχωμένες καθώς η κυβέρνηση δεν προχώρησε γρήγορα στο σχέδιο προσλήψεων που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη. Πανελλαδικά οι κλίνες ΜΕΘ είναι 602 και, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Υγείας, αυτή τη στιγμή είναι λειτουργικές οι 557 απ΄ αυτές. Σε μια έξαρση της επιδημίας μάλλον δεν θα αποδειχθούν αρκετές, οπότε θα παραχωρηθούν και κλίνες ιδιωτικών κλινικών (από τις 96 που υπάρχουν) και η Πολιτεία θα αναλάβει το οικονομικό βάρος.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει καταγράψει ποιες ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες (δεδομένου ότι προκύπτουν καθημερινά ανάγκες 35-40 κλινών για άλλα περιστατικά) και θα προχωρήσει στην “επίταξη”, εφόσον χρειαστεί, στη βάση της ΠΝΠ που ψηφίστηκε προ ημερών.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί το υπουργείο είναι τα αποθέματα φαρμάκων στα νοσοκομεία. Για τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν εξασφαλιστεί, όπως έγραψε, χθες, και η “Καθημερινή”, επαρκείς ποσότητες αντιϊικών φαρμάκων, ενώ επιτροπή λοιμωξιολόγων έχει εκπονήσει μελέτη για τα σχήματα φαρμάκων που θα δίδονται σε ασθενείς με Covid 19.

Σχετικά Άρθρα