Προσφυγικό: “κλίνατε επ’ακροδεξιά”!

Προσφυγικό: “κλίνατε επ’ακροδεξιά”!

H κυβέρνηση με τους τελευταίους χειρισμούς της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, φαίνεται να έχει παγιδευτεί σε μια ακροδεξιά ατζέντα, όπως επισημαίνουν αρθογράφοικαι αναλυτές στον φιλοκυβερνητικό τύπο. Μάλιστα ορισμένοι (Α. Καρακούσης στο Βήμα) συνδέει την εθνικιστική στροφή της κυβέρνησης με την στάση της ΝΔ στην Συμφωνία των Πρεσπών όπου «το κύμα πατριδοκαπηλίας και εθνικιστικής έξαρσης εκείνης της περιόδου, βρήκε πεδίο έκφρασης στο Βόρειο Αιγαίο» . (in.gr 3/03/20).

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ

O αρθρογράφος που τυγχάνει και διευθυντής της ιστορικότερης εφημερίδας της χώρας «Το Βήμα της Κυριακής» δηλώνει ευθαρσώς ότι «είναι ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έστω και αργά, να αποκρούσει αυτό το κύμα εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας που μόνο εθνικές καταστροφές μπορεί να εγγυηθεί». (in.gr 3/03/20).

Ο Παντελής Καψής στην athensvoice προειδοποιεί λέγοντας «Η κυβέρνηση μπορεί να επιχαίρει σήμερα για τη δημοφιλία της πολιτικής της στο μεταναστευτικό, όμως θα βρει μπροστά της το κλίμα μισαλλοδοξίας που έχει επικρατήσει».

Ο αρθρογράφος και με το δίκιο του επισημαίνει ότι με αφορμή την διαχείριση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα φτάσαμε στο σημείο όπου «φαινόμενα που πριν από λίγα χρόνια προκαλούσαν αποτροπιασμό και έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία, σήμερα τείνουν να γίνουν κανονικότητα». Αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης σε ξερονήσια του Αιγαίου για τους πρόσφυγες.

Να σημειώσω ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα ξερονήσια, έχουν συνδεθεί με το πιο τραυματικό κομμάτι της νεώτερης ιστορίας της χώρας. Είναι συνδεδεμένα με εποχές διχασμού, μίσους και πολιτικών διώξεων. που στοίχειωσαν ζωές χιλιάδων ανθρώπων Το τραύμα αυτό παραμένει ενεργό, παρ’όλες τις προσπάθειες που έγιναν από το 1974 και μετά, καθ’ότι οι βασανιστές από την μια και οι έγκλειστοι των στρατοπέδων από την άλλη –ως επί των πλείστων προοδευτικοί πολίτες, αριστεροί, κομμουνιστές κλπ- είναι ακόμη εν ζωή, κουβαλώντας τις πτυχές του δράματος αυτής της εποχής.

Αλήθεια τι πάθανε αυτοί οι αρθογράφοι που στήριξαν την πορεία της ΝΔ στην εξουσία, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως φιλελεύθερο, αντιλαϊκιστή και μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό, άλλα και την κυβέρνηση του όλο αυτό το διάστημα;

Το προσφυγικό μεταναστευτικό ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι της “αγανάκτησης” και η καθιέρωση του ακραίου ρητορικού λόγου από πολλά κυβερνητικά στελέχη πριν ακόμη δημιουργηθεί το πρόβλημα στον Έβρο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης δύο κορυφαίοι υπουργοί, αν και αναρμόδιοι, όριζαν στο πρόσφατο παρελθόν την καθημερινή ατζέντα της διαχείρισης του προβλήματος στα ΜΜΕ, ενώ στις πολιτικές τους ομιλίες ανά την Ελλάδα, διατύπωναν ούτε λίγο ούτε πολύ, θέσεις και απόψεις που εξέφραζε παλιότερα ο ακροδεξιός Βελλόπουλος στις εκπομπές του η το κόμμα της ΧΑ που είχε διατυπωμένες στα έντυπα του. «Ο κίνδυνος αλλοίωσης των παραδόσεων και της χώρας από την παρουσία τους η θα κάνουμε την ζωή δύσκολη σε αυτούς που εισέρχονται ώστε οι άλλοι που περιμένουν, να μαθαίνουν τα νέα και να αποφεύγουν την Ελλάδα ως προορισμό».

Τα παραπάνω λέγονταν στις πολιτικές εκδηλώσεις του κόμματος της ΝΔ, όταν την ίδια ώρα η κυβέρνηση άλλαζε συνέχεια τους αρμόδιους υπουργούς και μοντέλα στην διαχείριση του προσφυγικού γιατί δεν τις έβγαιναν οι πολιτικές της ούτε για τα απλά πράγματα όπως για παράδειγμα η αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά προσφύγων σε δομές στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Την ίδια ώρα που ο Χρυσοχοϊδης από το ΠΡΟ.ΠΟ και ο Θεοδωρικάκος από το Εσωτερικών, προσπαθούσαν να πείσουν περιφερειάρχες, που όλοι σχεδόν ανήκουν στην ΝΔ, για την αναγκαιότητα συναίνεσης στην δημιουργία χώρων φιλοξενίας στις περιοχές τους, συναντούσαν την καθολική άρνηση όχι μόνο των αυτοδιοικητικών αλλά προσέκρουαν και στην άρνηση των βουλευτών που εξελέγησαν σε αυτές τις περιοχές. Μα ήταν αυτοί που ξεσήκωναν τα προηγούμενα χρόνια τους πολίτες για τους χώρους υποδοχής και υπόσχονταν ότι “με την ΝΔ όλα αυτά θα τελειώσουν γιατί κανείς δεν θα περνά από τα σύνορα».

Η πρώτη μεγάλη υποχώρηση προς την πλευρά της ακροδεξιάς ρητορικής που έχει μαζί της και σημαντικό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, είχε γίνει. Η κυβέρνηση στην συνέχεια εγκατέλειψε την προσπάθεια για δημιουργία χώρων στην Ηπειρωτική Ελλάδα και αποφάσισε να φτιάξει τέτοιους χώρους στα ήδη κορεσμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Απ’εδώ και στο εξής ακολουθεί μια αλυσίδα επιλογών που δεν πρόκειται για λάθη τακτικής η στρατηγικής, αλλά για συνειδητές πολιτικές επιλογές που διαμορφώνουν μια στροφή της κυβέρνησης «στο κλίνατε επ’ ακροδεξιά».

  • Εχουμε πρωτοφανείς συγκρούσεις των κατοίκων με τα ΜΑΤ στην Λέσβο και στην Χίο όπου στο τέλος οι τελευταίοι αποχωρούν “βρεγμένοι και ηττημένοι”. Όμως οι εικόνες των αστυνομικών των ΜΑΤ στο λιμάνι της Χίου, ντυμένοι με πολιτικά, φορώντας κράνη, κρατώντας ασπίδες και ρόπαλα να ξυλοκοπούν χωρίς έλεος όποιον συναντούν μπροστά τους η να προξενούν δολιοφθορές να σπάζουν και να καταστρέφουν αυτοκίνητα ντόπιων που ήταν στις κινητοποιήσεις, χωρίς να καταδικαστούν αμέσως από την κυβέρνηση, ήταν κάτι που σόκαρε την δημοκρατική κοινή γνώμη, που έχει τραυματικές ιστορικές εμπειρίες από συμπεριφορές που ορίζουν το παρακράτος.
  • Η κυβέρνηση «τσίμπησε» στην πρόκληση του Ερντογάν στον Έβρο και στρατιωτικοποίησε το ζήτημα της μαζικής συγκέντρωσης προσφύγων στο ποτάμι λέγοντας ότι «η Ελλάδα απειλείται, δέχεται εισβολή» από την γείτονα χώρα, το όποιο αργότερα προσπάθησε να το διορθώσει σε «ασύμμετρη απειλή». Η Στρατιωτικοποίηση του γεγονότος του Έβρου από την Ελληνική πλευρά, με διαρροές στα μμε περί άμεσης μεταφοράς αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό στην συνοριογραμμή, ακόμη και μονάδες των καταδρομών, ξεδίπλωσε άμεσα μια ρητορική που ξεκινούσε από την ίδια κυβέρνηση και συνεπικουρούμενη από ακροδεξιές ομάδες που έδρασαν με κάθε τρόπο την περίοδο του «Μακεδονικού» με την Συμφωνία των Πρέπων, έδωσαν το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι “πάμε σε πόλεμο με τους γείτονες”, οι οποίοι παρατάσσουν αντί για τον στρατό, τους δυστυχείς πρόσφυγες με τις οικογένειες τους.
  • Οι εικόνες των οπλισμένων κυνηγών και άλλων ακροδεξιών, ρατσιστών, που κρατώντας όπλα προέβαιναν σε ελέγχους, συλλήψεις και σε κάποιες περιπτώσεις βιαιοπραγίες εναντίον προσφύγων, έκαναν το γύρο του κόσμου, με πολλούς να αναρωτιούνται εάν αυτά γίνονται από άνδρες του Ούγγρου Ορμπαν η από πολίτες της φιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όλα τα παραπάνω διανθίστηκαν από επώνυμες καταγγελίες δημοσιογράφων που δεν διαψεύστηκαν ποτέ και που ανέφεραν ότι «ξυλοκοπήθηκαν από τις τοπικές ‘’πολιτοφυλακές’’ οπλοφόρων, γιατί έτυχε να βρίσκονται μπροστά σε τέτοια γεγονότα σύλληψης και βασανισμού προσφύγων.

Η ανεξέλεγκτη βία από παρακρατικές ακροδεξιές ομάδες στα νησιά, όπου πολίτες με σκεπασμένα πρόσωπα να ξυλοκοπούσαν δημοσιογράφους μέλη ΜΚΟ και άλλους, δημιούργησε έναν βαρύ ζόφο που δεν άφησε τουλάχιστον ασυγκίνητο τον τοπικό Εισαγγελέα Μυτιλήνης που ξεκίνησε έρευνα και άσκησε τις πρώτες διώξεις εναντίον τους. Ευτυχώς!.

  • Η κυβέρνηση αποφάσισε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δηλαδή χωρίς διαδικασία συζήτησης ενώπιον της Βουλής, την άρση της διαδικασίας υποδοχής αιτημάτων ασύλου για έναν μήνα. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να κατατεθούν νέα αιτήματα ασύλου, «Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν έχει νομική βάση, καθώς η Συνθήκη της Γενεύης δεν προβλέπει περιορισμό της ισχύος της για λόγους ανωτέρας βίας. Η αναστολή ισχύος του προσφυγικού δικαίου αποτελεί πλήγμα στο κράτος δικαίου στην Ελλάδα» σημειώνει στην huffingtonpost.gr ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης Καθηγητής δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
  • Σε αυτό τού κλίμα της ακροδεξιάς ρητορικής και αντιπροσφυγικής ευδαιμονίας σε μέρος της κοινής γνώμης, όπου φαίνεται να καθιερώνονται ως κανονικότητα οι απόψεις του Βελλόπουλου και παλιότερα των Κασιδιάρηδων, υπουργοί της κυβέρνησης μιλούν για πιθανό ενδεχόμενο στην δημιουργία κλειστών δομών κράτησης προσφύγων στα ξερονήσια του Αιγαίου.
  • Το «κερασάκι» σε αυτό το «κλίνατε επ’ ακροδεξιά» συμπληρώνεται από την τροπολογία Μηταράκη, όπου κόβονται όλα τα μικροεπιδόματα και κάποιες παροχές σε είδος που δίδονται ήδη σε ανθρώπους που έχουν λάβει Άσυλο, με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες περί του 15.000 πρόσφυγες να πρέπει να εγκαταλείψουν τις δομές όπου διαμένουν. Σημειωτέον τα χρήματα αυτά προέρχονται από τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς που χορηγεί η ΕΕ δια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Βαθύτερα ορισμένοι στην κυβέρνηση χαίρονται γιατί από την μια πλευρά ικανοποιείται το δόγμα ότι «θα τους κάνουμε την ζωή δύσκολη προκειμένου να εγκαταλείψουν την χώρα» και από την άλλη, επίσης χαίρονται που ένας ψευδής ισχυρισμός ότι «επιτέλους, δεν μπορούμε να τους πληρώνουμε άλλο με τα χρήματα μας» επαναλαμβάνεται από τα χείλη πολλών ανενημέρωτων πολιτών.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι χιλιάδες άνθρωποι χωρίς καμιά μέριμνα στην ομιλία της γλώσσας Ελληνικών η Αγγλικών η χωρίς καμία προετοιμασία για το στάδιο της οριστικής τους παραμονής στην Ελλάδα, θα βρεθούν χωρίς στέγη διαμονής και χωρίς έστω αυτά τα λίγα ευρώ που αυξάνονται για κάθε παιδί, να ψάχνουν την ελπίδα στον ελλαδικό χώρο.

Η τελευταία τροπολογία Μηταράκη έχει ξεσηκώσει την οργή ακόμη και των φιλελεύθερων της ΝΔ που στήριξαν μετά πάθους την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία και συγκαταλέγονται στο κύκλο ζύμωσης των ιδεών του. Πρόκειται για γνωστούς δικηγόρους, επικοινωνιολόγους και άλλους, όπου στις σελίδες τους στο διαδίκτυο μιλούν ανοικτά εναντίον του αρμόδιου υπουργού υποστηρίζοντας ότι “η ρύθμιση του από πολλές πλευρές είναι απαράδεκτη και ζημιογόνα για την χώρα”.

Το «κλίνατε επ’ ακροδεξιά» με την πρόφαση του ”εθνικού κινδύνου” από την “εισβολή”, “ασύμμετρη απειλή” κλπ εκτός από επιλογή φαίνεται ότι εξυπηρετεί την κυβέρνηση και στους εκλογικούς της υπολογισμούς. Σε αυτό το περιβάλλον της εθνικιστικής υστερίας της εξ ανατολών απειλής από τους “φτωχοδιαβόλους” του φράκτη από την μια και την ωμή παρέμβαση του Ερντογάν απο την άλλη, με το σύνολο της αντιπολίτευσης να βρίσκεται σε αμηχανία, οι εκλογολόγοι της κυβέρνησης τρίβουν τα χέρια τους στο ενδεχόμενο μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.

Αναδημοσίευση από το vetonews.gr

Σχετικά Άρθρα