Ποιος είναι ο νεοναζί που απείλησε τους Μυτιληνιούς με νέα Καλάβρυτα
Η παρουσία μιας ομάδας νεοναζί στη Λέσβο προκάλεσε αποτροπιασμό στους δημοκρατικούς κατοίκους του νησιού. Καλυμμένοι με τον μανδύα του «δημοσιογράφου», οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή με τα ακραία στοιχεία που δρουν εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών και, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οργή του πλήθους, απείλησαν με επανάληψη της σφαγής των Καλαβρύτων που διέπραξαν οι Ναζί το 1943.
Επικεφαλής της ομάδας των Γερμανών μελών του «Κινήματος Ταυτότητας» που βρίσκονται στη Λέσβο είναι ο Μάρτιν Μίλλερ, ένα γνωστό μπουμπούκι της ακροδεξιάς, το οποίο έχει απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές και τον τύπο με τη δράση του. Αν και μόλις 30 χρονών, ο Μίλερ είναι ο άνθρωπος που έχει γράψει τη …βίβλο του «Κινήματος Ταυτότητας» το «Kontrakultur», ένα βιβλίο που μπορεί να θεωρηθεί το νέο «Ο Αγών Μου» για τους πιο φανατικούς ακροδεξιούς του 21ου αιώνα.
Στις περισσότερες από 300 σελίδες του βιβλίου, ο Μίλερ αναλύει τη φιλοσοφία του κινήματος σε όλη την Ευρώπη, μιλάει για τον εξισλαμισμό της Ευρώπης και τους λευκούς που μπορεί να ηττηθούν όπως ηττήθηκαν οι Ινδιάνοι στην Αμερική, αποθεώνει τον Κόμη Δράκουλα επειδή παλούκωσε χιλιάδες Οθωμανούς και παραδέχεται ότι του αρέσουν τα πολεμοχαρή τραγούδια της νεολαίας του Χίτλερ.
Όπως αποδείχτηκε και από την εξόρμηση στη Λέσβο, ο Μίλερ δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Οργάνωσε από το μηδέν και χρηματοδότησε το ορμητήριο του «Κινήματος Ταυτότητας» στο Χάλε της Σαξονίας, μία περιοχή στην οποία η ακροδεξιά έχει μεγάλα ποσοστά, και επιδιώκει τη σύγκρουση κυρίως με τα αριστερά κινήματα της πόλης. Στο κτίριο που στεγάζεται, γίνεται η προπαγάνδα της οργάνωσης, με ιδιαίτερη στόχευση στους νέους. Στις συναντήσεις συμμετέχουν και μέλη του AfD, καθώς και εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων της άκρας δεξιάς.
Νεοναζί με …φερετζέ
Αυτό που επιδιώκει χωρίς επιτυχία ο Μίλερ, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του «Κινήματος Ταυτότητας», είναι να πετάξει από πάνω του την ταμπέλα του Νεοναζί και του νοσταλγού του Χίτλερ. Χαρακτήρισε «εφηβικά παραστρατήματα» τη συμμετοχή του σε νεοναζιστικές οργανώσεις της Βαυαρίας και αποφεύγει να μιλά για το ποινικό μητρώο και τις καταδίκες του για επίθεση.
Επίσης, έχει λάβει μέρος σε ακτιβιστικές ενέργειες που τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας και ήταν ένας από τα μέλη του κινήματος που το 2016 ανέβηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και άπλωσαν ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Ασφαλίστε τα σύνορα, ασφαλίστε το μέλλον».
Όπως συνέβη και στη Λέσβο, κάποιες από αυτές τις ενέργειες δεν πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί. Πριν από τρία χρόνια, ο Μίλερ και άλλα μέλη του «Κινήματος Ταυτότητας» επιβιβάστηκαν στο σκάφος C-Star και βγήκαν στη Μεσόγειο για να εμποδίσουν πρόσφυγες και μετανάστες να προσεγγίσουν την Ευρώπη. Μια βλάβη τους ακινητοποίησε πολλά μίλια μακριά από την ακτή και οι πρώτοι που έσπευσαν να βοηθήσουν ήταν το πλήρωμα του πλοίου Sea Eye, το οποίο εκτελούσε αποστολή διάσωσης …προσφύγων. «Είναι καθήκον μας να βοηθάμε όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος και τη θρησκεία τους» δήλωσαν τα μέλη του πληρώματος του Sea Eye, προκαλώντας τρανταχτά γέλια στα κοινωνικά δίκτυα.
Η ομάδα των Νεοναζί στο εξωτερικό
Πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι ο Μίλερ και οι παρατρεχάμενοι του δείχνουν το πιο επικίνδυνο πρόσωπο του νεοναζισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί όποιος δεν παρατηρήσει προσεκτικά τη δράση τους αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται μόνο για μια ομάδα λίγο πιο σκληροπυρηνικών δεξιών.
Κανείς δεν πρόκειται να δει τον Μίλερ με ξυρισμένο κεφάλι και στρατιωτικά ρούχα. Το παρουσιαστικό του θυμίζει χίπστερ και αυτή είναι η γραμμή που πρέπει να ακολουθούν τα μέλη του κινήματος για να μην τρομάζουν τον μέσο Γερμανό πολίτη. Επίσης, η δράση τους δεν περιλαμβάνει πορείες στις οποίες όλοι κρατούν αναμμένους πυρσούς, αλλά βασίζεται περισσότερο σε ακτιβιστικές ενέργειες που μπορούν να αξιοποιηθούν και να διαδοθούν μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Αυτό δεν έχει εμποδίσει τις γερμανικές αρχές να κατατάξουν το «Κίνημα Ταυτότητας» στις ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο των ενεργειών του.
Πηγή: ethnos.gr