Με Χάφταρ και βέτο, η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Με Χάφταρ και βέτο, η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Λίγες ώρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη η αιφνιδιαστική επίσκεψη του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού αποτελεί κι ένα σαφές μήνυμα της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο “Ελεύθερος Τύπος” ο Νίκος Δένδιας είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος διανυκτέρευσε στην Αθήνα, φρουρούμενος από ΕΚΑΜ, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική. Στην Αθήνα έφτασε υπό άκρα μυστικότητα από τη Βεγγάζη, ενώ η έλευσή του δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα για λόγους ασφαλείας.
Η επίσκεψη Χαφτάρ, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” στέλνει πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα και τη διεθνή κοινότητα. Ο Χαλίφα Χαφτάρ επέλεξε την Αθήνα ως τελευταίο σταθμό πριν από τη μετάβασή του στο Βερολίνο. Τον στρατάρχη συνοδεύει στην Αθήνα ο αρχηγός του λιβυκού στόλου ναύαρχος Φάρατζ ελ Μαχντάουι, ο οποίος είναι και απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Πάντως διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν την επίσκεψη Χαφτάρ, κίνηση υψηλού ρίσκου. Ο ίδιος ο Χάφταρ είναι απρόβλεπτος με χαρακτηριστικότερη κίνηση ότι πρόσφατα τίναξε στον αέρα τη Διάσκεψη της Μόσχας “αδειάζοντας” τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα τον “κυνηγούν” καταγγελίες (χωρίς ακόμη να έχει αποδειχτεί κάτι) για εγκλήματα πολέμου.

Άρα, όπως επισημαίνουν δεν μπορεί κάποιος να στηριχθεί διπλωματικά στον στρατάρχη, ο οποίος το μόνο που επιδιώκει είναι όσα περισσότερα οφέλη στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας η οποία έχει τρία σκέλη: 1.Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικοινωνήσει σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και 2.θα προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εάν οποιαδήποτε λύση για τη Λιβύη δεν προβλέπει και ακύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Ενώ 3. θα συναντηθεί με τον αρχηγό της λιβυκής αντιπολίτευσης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που έφτασε χθες το βράδυ στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει να μετάσχει στη διάσκεψη στο Βερολίνο την Κυριακή (ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνήσει στη Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ όπως αποκάλυψε χθες στον Alpha επικοινώνησε και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ), πλην όμως η Τουρκία μπλόκαρε το ελληνικό αίτημα ως μία από τις χώρες ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας.

Το θέμα είναι την Κυριακή να μην υπάρξει συμφωνία για πολιτική λύση, η οποία θα περιλαμβάνει με οποιοδήποτε τρόπο αναγνώριση του μνημονίου μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Σάρρατζ για την ΑΟΖ.

Αυτό το ζήτημα θα θέσει ο πρωθυπουργός στην κ.Μέρκελ, απειλώντας με βέτο στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου βεβαίως να μη χρειαστεί να φτάσουν τα πράγματα μέχρι εκεί. “Εαν η Ευρώπη δεχθεί πολιτική λύση που αναγνωρίζει το μνημόνιο, θα βάλουμε βέτο. Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία” δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στον Alpha.

Ταυτόχρονα η Αθήνα επιδιώκει μεγαλύτερη παρέμβαση στα τεκταινόμενα μέσω Χάφταρ, ο οποίος ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα μετέχει την Κυριακή στη διάσκεψη στο Βερολίνο.

Ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί στη μία σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του στη Βουλή, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ο οποίος χθες είχε ιδιωτική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια μόλις αφίχθη στο ξενοδοχείο King George, με τον οποίο θα έχει και την επίσημη συνάντηση σήμερα στις 10 το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ ελέγχουν περίπου το 80% της επικράτειας της Λιβύης και τα συμφέροντά τους βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτά της Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας η οποία στηρίζεται με νύχια και με δόντια από τον Ερντογάν.

Στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε συναντηθεί με τον Χάφταρ και είχαν ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την επίλυση του λιβυκού έχοντας βρει κοινό σημείο επαφής.

Ο Χάφταρ σημειωτέον ότι είχε εκφράσει την απορία γιατί δεν προσεκλήθη και η Ελλάδα στην πρωτοβουλία του Βερολίνου.

Αν και η Ελλάδα δε θα είναι παρούσα την Κυριακή στο Βερολίνο, υπολογίζει πάντως στη στήριξη της Γαλλίας: Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν υποστηρίζει το καθεστώς Σάρρατζ και έχει έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία για τη συμφωνία με Λιβύη, καθώς εξάλλου γαλλικές εταιρείες μετέχουν στις ενεργειακές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

“Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου”, ανέφερε μάλιστα χθες η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, συνεχίζοντας τις κινήσεις στήριξης Αθήνας και Λευκωσίας.

Ο κ.Μητσοτάκης στις 29 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με Μακρόν, ενώ από τις 22 έως τις 24 του μήνα θα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου σημειωτέον ότι θα βρίσκεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός πάντως χθες επέμεινε πως η Τουρκία είναι απομονωμένη, αποδίδοντας σε αυτό την αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας. “Είχαμε σαφή καταδίκη του μνημονίου από τις ΗΠΑ. Ο Πομπέο είπε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας. Ουδέποτε είχαμε τόσο ισχυρές δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας. Και από την Ευρώπη και από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τις σοβαρές χώρες του Κόλπου, το Μαρόκο” ανέφερε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ: news24/7

Σχετικά Άρθρα