Θεόδωρος Νιτσιάκος: Ο άνθρωπος που έχτισε μια μικρή αυτοκρατορία

Θεόδωρος Νιτσιάκος: Ο άνθρωπος που έχτισε μια μικρή αυτοκρατορία

Με καταγωγή από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων και γεννημένος στις 25 Μαρτίου του 1944, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος με σπουδές στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και μετεκπαίδευση στην Ολλανδία σε θέματα πτηνολογίας αποφάσισε το 1972 να δημιουργήσει μια μικρή μονάδα αναπαραγωγής πατρογονικών ορνίθων λίγο έξω από τα Ιωάννινα.

Ο επιχειρηματίας έχασ ετη ζωή του σε τροχαίο στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια η οικογένειά του πούλησε τα πρόβατα τους για να συνδράμουν στην προσπάθεια του.
Έκτοτε πραγματοποιούσε συνεχή βήματα προόδου διευρύνοντας την παραγωγική ικανότητα της επιχείρησης και χτίζοντας σταδιακά ένα κάθετα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής προϊόντων κοτόπουλου.

H εταιρεία που κατάφερε να χτίσει ο Θοδωρής Νιτσιάκος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα, εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων εμπορίας δημητριακών και σογιαλεύρου και μέσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας με βάση το τζίρο.

Τα κύρια αντικείμενα της επιχείρησης περιλαμβάνουν την παραγωγή και εμπορία μιας ευρείας γκάμας προϊόντων κοτόπουλου, κουνελιού και γαλοπούλας, εκκολάψιμων αυγών και νεοσσών κοτόπουλου, ζωοτροφών και πρώτων υλών για παντός τύπου κτηνοτροφική εκμετάλλευση, τροφών για σκύλους και γάτες.

Τα κοτόπουλα Νιτσιάκος και το πολυτελές ξενοδοχείο Du Lac
Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος όμως έβαλε το στίγμα του και στα τουριστικά δρώμενα της περιοχής της Ηπείρου. Ουσιαστικά έβαλε τα Γιάννινα στον τουριστικό χάρτη με την ίδρυση και λειτουργία του ξενοδοχείου Du Lac. Ενός ξενοδοχείου που από το 1998 αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Παράλληλα, η εταιρεία εκμεταλλευόμενη τις υποδομές της σε Ήπειρο και Μακεδονία δραστηριοποιήθηκε έντονα στην αγορά των αυγών εκκολάψεως και νεοσσών, στην εμπορία πρώτων υλών ζωοτροφών και την παραγωγή ζωοτροφών για όλα τα παραγωγικά ζώα.

Την τελευταία δεκαετία, η «Νιτσιάκος» υλοποίησε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που της εξασφάλισε συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας στις κύριες δραστηριότητες της και επιπλέον επέτρεψε την είσοδο της στην αγορά της ξηράς τροφής για ζώα συντροφιάς, τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα κύκλωμα παραγωγής για νωπά τεμάχια γαλοπούλας και κουνέλι, την παραγωγή αλεύρων για την αρτοποιΐα και τη βιομηχανία, και την εισαγωγή και εμπορία ενός νέου οικονομικού και φιλικού προς το περιβάλλον τύπου βιομάζας από φλοιό ηλιόσπορου.
Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα