Πιερρακάκης: Η νέα ψηφιακή ταυτότητα θα μπορεί να εγκατασταθεί και στα smartphones
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε την Τετάρτη πως είναι πλέον θέμα μηνών η καθιέρωση της νέας ψηφιακής αστυνομικής ταυτότητας, η οποία θα μπορεί να εγκατασταθεί και στα έξυπνα κινητά, μέσω εφαρμογής (application) για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου και οι πολίτες αναμένεται να πάρουν τις πρώτες νέες ψηφιακές ταυτότητες τέλη του 2021 με αρχές του 2022.
«Θα κουβαλάς την ταυτότητα σου μέσω του κινητού. Δεν υπάρχουν ζητήματα ευαίσθητης φύσης. Η ταυτότητα μοιάζει με πιστωτική κάρτα η οποία θα έχει υποδομή που θα μπορεί με έναν reader να κάνει μια σειρά από δουλειές και θα υπάρχει και υποδομή να έχεις τηνταυτότητα στο κινητό σου μέσω εφαρμογής», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η νέα ταυτότητα «θα έχει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και κάτι άλλο… Σήμερα χρησιμοποιούμε τον Αριθμό Ταυτότητας για να πιστοποιηθούμε στις τράπεζες, αλλά αν χάσεις την τράπεζα, ο ΑΤ αλλάζει και πρέπει να ξαναπάς στην τράπεζα. Θα είναι βασικά αριθμός ταυτότητας που θα χρησιμοποιείται σε όλη σου τη ζωή».
Όπως είπε, εξάλλου, η κυβέρνηση έχει κρατήσει το ίδιο κόστος στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες που προβλεπόταν και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, οι νέες ταυτότητες ανοίγουν τη συζήτηση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το σπίτι του.
«Ωστόσο, για κάτι τέτοιο, απαιτείται ψηφιακή υποδομή στην ταυτότητα και γι’ αυτό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακύρωσε τον προηγούμενο διαγωνισμό», επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης.
Σε ό,τι αφορά τις φωτογραφίες των ταυτοτήτων δεν θα είναι ασπρόμαυρες, αλλά έγχρωμες με υψηλή ασφάλεια.
Αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης στις τιμές δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε πως το Δεκέμβριο του 2019 έγινε ένα πρώτο βήμα από τις εταιρείες, ωστόσο ο ίδιος αναμένει ότι οι εταιρείες θα προβούν σε πρόσθετες κινήσεις.
«Είναι δεδομένο ότι είναι ακριβή η χώρα, κι αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους: 1ον αμιγώς η τιμολογιακή πολιτική, 2ον η φορολογία, 3ον οι ονομαστικές και πραγματικές τιμές έχουν διαφορά λόγω του τρόπου έκπτωσης στους πελάτες. Θέλουμε να δούμε να μειώνεται το κόστος, το ζητήσαμε από τους παροχής αλλά είναι δουλειά της αγοράς. Με δεδομένο ότι κάνουμε κινήσεις που δείχνουν πως ακούμε την αγορά, λέμε ότι θα θέλαμε πρόοδο, γιατί το ζητά ο καταναλωτής και ο πολίτης», είπε.
Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G, σημειώνοντας σχετικά: «Το ερώτημα είναι τι αγοράζουν οι πάροχοι: θα πάρουν κεραία σουηδική; φινλανδική; κινεζική; Δεν υπάρχει λόγος περί κινεζικών επενδύσεων».
«Αυτό που είπε στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός είναι ότι η Ελλάδα θα αναμένει την αποκρυστάλλωση της ευρωπαϊκής θέσης για το θέμα, καθώς το 5G δεν είναι μόνο ζήτημα τεχνολογίας όπως το 4G δίκτυο, αλλά και ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προστασίας των κρίσιμων υποδομών. Θα δούμε τις αποφάσεις της ΕΕ, έχουμε και μια υφιστάμενη πραγματικότητα στο τι χρησιμοποιεί το 4G, και στη βάση αυτή θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις. Εκκρεμεί η ευρωπαϊκή θέση», κατέληξε.