Μητσοτάκης και Τραμπ σε διπλή συνάντηση στον Λευκό Οίκο- Θρίλερ με τις κοινές δηλώσεις

Με φόντο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης και την εν γενει προκλητικότητα της Αγκυρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί αύριο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο θα συζητήσει και για σύσφιγξη της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, η οποία περιλαμβάνει από την αναβάθμιση των F16 έως τα F35, αλλά και τη συμπαραγωγή drones.

Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στόχος από την αυριανή συνάντηση είναι να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως ο βασικός παράγοντας σταθερότητας σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ως ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, εν αντιθέσει προφανώς με την Τουρκία. Οι εξελίξεις με το Ιράν βεβαίως καθιστούν ακόμη πιο λεπτές τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και προφανώς θα ληφθούν υπόψη από την αμερικανική πλευρά. Και βέβαια η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med, που είναι κομβικός στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας στην αμερικανική στρατηγική, εξ ου και το State Department εξέφρασε ανησυχία για τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις. Ενώ για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης ήταν ξεκάθαρη εξ αρχής η θέση του State Department και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ άδειασε την Άγκυρα τονίζοντας ότι τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες.

Γιατί δε θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου

Είναι σαφές πάντως από τα συμφραζόμενα ότι η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη συνάντηση, δηλαδή δεν αναμένει κανείς ο Αμερικανός πρόεδρος να κατακεραυνώσει την Άγκυρα σε δηλώσεις του, αν και είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να αναδείξουν τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ. Εξάλλου το format της συνάντησης Μητσοτάκη- Τραμπ θα είναι διαφορετικό από αυτό των συναντήσεων προηγούμενων Ελλήνων πρωθυπουργών με Αμερικανούς προέδρους.

Δηλαδή οι δύο ηγέτες θα έχουν ένα διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στην αρχή της συνάντησης στις περίφημες κίτρινες καρέκλες και μετά τη συνάντηση θα υπάρξει το επίσημο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου. Δεν προβλέπεται όμως να προβούν σε κοινές δηλώσεις ούτε να δεχθούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Κάτι πάντως που μάλλον είναι προτιμότερο, δεδομένου του… απρόβλεπτου και συχνά εκρηκτικού στις δημόσιες τοποθετήσεις του Τραμπ, ο οποίος εξάλλου έχει και τα δικά του εσωτερικά πολιτικά “βάσανα”.

Ουσιαστικά θα πραγματοποιηθούν δύο συναντήσεις:

Μία κατ ιδίαν στο οβάλ γραφείο, στην οποια αρχικά θα είναι παρούσες και οι σύζυγοι των δύο ηγετών Μαρέβα και Μελάνια. Και μία με διευρυμένες αντιπροσωπείες, στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου θα είναι παρόντες μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών και από ελληνικής πλευράς πιθανότατα η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και επόμενη πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία έπαιξε κομβικό ρόλο στη διοργάνωση της επίσκεψης.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στις ΗΠΑ o υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

F16, F35 και drones

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί και η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο υπεγράφη αμυντική συμφωνία των δύο χωρών κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, στην οποία είχε σταθεί με ικανοποίηση το State Department.

Σημειωτέον ότι την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτουν ο Πομπέο, αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς, με τον οποιο ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει καλές σχέσεις. Στη δεξίωση θα παραστούν 300 σημαντικοί παράγοντες των ΗΠΑ, καθώς η επίσκεψη θα αγγίξει εκτός από το πολιτικό και αμυντικό και το οικονομικό φάσμα συνεργασίας των δύο χωρών.

Το “ζουμί” όμως αφορά στην αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και την προοπτική αγοράς και F-35. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F16 ψηφίστηκε το Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι πέρυσι τον Απρίλιο ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ είχε χαρακτηρίσει την αναβάθμιση των F-16 πρώτο βήμα για την αγορά των F-35. Και υπενθυμίζεται επίσης ότι στις 18 Δεκεμβρίου η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAA), το οποίο προβλέπει την ακύρωση της συμφωνίας που είχε συνάψει η Ουάσιγκτον με την Άγκυρα για τα μαχητικά F35, λόγω της απόκτησης των ρωσικών S400 από την Τουρκία.

Στο τραπέζι μάλιστα βρίσκεται και η συμπαραγωγή drone από ΗΠΑ και Ελλάδα.

Οι δυο πρώτες ημέρες της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ πάντως έχουν έντονο συγκινησιακό φορτίο. Ο πρωθυπουργός είχε επαφές με μέλη της ελληνικής ομογένειας στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, συνάντηση με τον Δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς Χρυσόστομο Αλαχούζο και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Gus Bilirakis και έλαβε μέρος σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ στην οποία συμμετείχε και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής. Σήμερα ο κ.Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς, θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια θα έχει επαφές με ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ταρπον Σπρίνγκς στη Φλόριντα είναι μία πόλη 10.000 κατοίκων, όπου από τα τέλη του 19ου αιώνα μετανάστευσαν σφουγγαράδες από την Κάλυμνο και όπου υπάρχει η μεγαλύτερη αναλογία Ελλήνων ομογενών ως ποσοστό πληθυσμού στις ΗΠΑ. Τελευταίος Έλληνας πρωθυπουργός που τους επισκέφθηκε ήταν ο Ελευθεριος Βενιζέλος.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Σχετικά Άρθρα