“Αμερικανικό χαστούκι” σε Ερντογάν από Τραμπ για τη συμφωνία με Λιβύη: “Η ξένη παρέμβαση περιπλέκει την κατάσταση”
«Ο πρόεδρος Τραμπ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Ο κ. Τραμπ υπογράμμισε ότι η ξένη επέμβαση περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ιντλίμπ της Συρίας, ούτως ώστε να προστατευτούν οι πολίτες», τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Νωρίτερα, η τουρκική προεδρία αρκέστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε την κατάσταση στη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν. Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων. Συζήτησαν επίσης και για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία».
Το αυστηρό μήνυμα του Τραμπ στον Ερντογάν ήρθε λίγη ώρα μετά την ψήφιση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση της έγκρισης αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Η πρόταση πέρασε με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 κατά από την Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία. Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο.
Με το νομοσχέδιο αυτό επί της ουσίας εγκρίθηκε για ένα χρόνο η εντολή για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο Ερντογάν να αποφασίσει το αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων».
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έφερε άρον – άρον στην Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων, υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων που έφερε η προέλαση των στρατευμάτων του στρατάρχη Χαφτάρ προς την Τρίπολη.
Παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της Μόσχας, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τις πρώτες ώρες του νέου έτους, εμφανίστηκαν και πάλι διατεθειμένοι να προχωρήσουν άμεσα στην «επιχείρηση Λιβύη», και πλέον έλαβαν και το πράσινο φως από το κοινοβούλιο της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει:
Δημιουργία επίλεκτης λιβυκής στρατιωτικής δύναμης για άμεση αντιμετώπιση απειλών
Παροχή όπλων, αεροσκαφών, οχημάτων και θαλάσσιων σκαφών
Κοινές ασκήσεις
Ανταλλαγή αντιτρομοκρατικών πληροφοριών και επιχειρησιακή συνεργασία