Μητσοτάκης για EastMed: “Είναι το επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής σχέσης”
«Είναι το επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής σχέσης μεταξύ των τριών χωρών. Διαμορφώνεται ένας νέος ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή, διπλωματική και γεωστρατηγική. Ο αγωγός θα έχει θετικές συνέπειες για τις χώρες που συμμετέχουν και συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Η ενέργεια είναι κρίκος συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι αφορμή για συγκρούσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, απειλείται από συγκρούσεις, ανακατατάξεις και αδιέξοδους αναθεωρητισμούς, σε ένα έμμεσο μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ο EastMed θα συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού τοπίου, με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα. (…) Και έχει και την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο EastMed, σε συνδυασμό με την δημιουργία σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, καθιστά την Ελλάδα κρίσιμο κομμάτι της ενεργειακής αλυσίδας. Η συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ, έχει ευρύτερους ορίζοντες. Ο νέος αγωγός είναι τεχνικά υλοποιήσιμος και ανταγωνιστικότερος από άλλες επιλογές», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Η σημασία του αγωγού θα υπογραμμιστεί περισσότερο όταν υπογράψει τη συμφωνία και η Ιταλία, κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα γίνει σύντομα».
«Προσβλέπουμε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ο αγωγός. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά», επεσήμανε και συνέχισε: «Ελπίζουμε ότι ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει και τα ευρήματα από τα κοιτάσματα στην Κρήτη και στο Ιόνιο. Και επίσης θα μπορεί να μεταφέρει αέριο και σε περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν πρόσβαση, όπως η Κρήτη. Και χαιρετίζω την παρουσία των υπουργών προηγούμενων κυβερνήσεων που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου».
Τη συμφωνία υπέγραψαν παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.