Πολιτική θύελλα μετά την δήλωση Στόλτενμπεργκ ότι ξεκίνησε ήδη διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας (μέσω ΝΑΤΟ)- Για “μυστική διπλωματία” κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση
Μείζον πολιτικό και διπλωματικό θέμα δημιουργεί η σημερινή παρέμβαση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η αποκάλυψή του πως την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική και παραβατική συμπεριφορά της στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με απειλές πολέμου, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοίξει διάλογο σε τεχνικό επίπεδο.
Η δήλωση Στόλτενμπεργκ έχει ως εξής:
Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής απομόνωσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για την δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που γίνεται γνωστό μέσω τρίτων πως διεξάγονται μυστικές συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το Oruc Reis συνεχίζει προκλητικά τις έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Την προηγούμενη φορά ήταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που αποκάλυψε την μυστική συνάντηση Καλίν- Σουρανή στο Βερολίνο (λίγες ημέρες μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί), τώρα ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ομολογεί μέσω twitter πως έχει ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.
Προκαλεί εντύπωση δε πως κυβερνητικές πηγές έσπευδαν αργά το βράδυ να διαψεύσουν (σε χαμηλούς τόνους) τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, κάτι όχι σύνηθες. Σε εξέλιξη βρίσκεται διπλωματική προσπάθεια να υπάρξει νεότερη διευκρινιστική δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ προκειμένου να μην δημιουργούνται εντυπώσεις περί μυστικής διπλωματίας.
Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμαιναν αργά το βράδυ πως “για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός μαθαίνει μέσω τρίτων για πρωτοβουλίες διαλόγου με την Τουρκία στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα. Επιπλέον παρακολουθεί τη χώρα να εκτίθεται διεθνώς, διαψεύδοντας με κυβερνητικές διαρροές τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Η Κυβέρνηση οφείλει πρώτον να σοβαρευτεί και να ξεκαθαρίσει το μπάχαλο που παρακολουθούμε που ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας.
Δεύτερον να διευκρινίσει εάν η μεσολάβηση του ΓΓ ΝΑΤΟ εντάσσεται σε κάποια εθνική στρατηγική ή τουλάχιστον για ποιον λόγο και με ποιούς όρους την αποδέχτηκε. Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε την ανοχή που έχει επιδείξει το ΝΑΤΟ στην τουρκική επιθετικότητα και ενώ το τουρκικο ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραβιάζει συστηματικά κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου.
Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση οφείλει να μας εξηγήσει πώς μπορεί να διαμορφωθεί η εθνική συναίνεση που όψιμα επικαλείται, όταν η αντιπολίτευση ενημερώνεται εκ των υστέρων και απο τριτους.”
Διπλωματικές πηγές: Οι πληροφορίες για τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα
Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Ξαφνική στροφή Ερντογάν: Θέλουμε πολιτική λύση με την Ελλάδα
Αλλαγή πλεύσης από την ρητορική έντασης των τελευταίων ημερών διαφαίνεται τώρα στην Άγκυρα, καθώς μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί διαλόγου, ο Τούρκος πρόεδρος προκρίνει τώρα πολιτική λύση με την Ελλάδα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την κλειστή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, απευθυνόμενος στα στελέχη, είπε σύμφωνα με την Hurriyet:
“Έχουμε δίκιο 100% στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα παραιτηθούμε από τα δίκια μας, μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με όλους εκτός από τη Νότια Κύπρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να συναντηθούμε σε κοινό έδαφος όπου όλοι μπορούν να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία”.